ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Πώς βιώνει ένας άνδρας τη γέννηση του μωρού του

Η ιερότερη στιγμή της γυναίκας. Ο τοκετός, μια συγκλονιστική στιγμή, γεμάτη συναίσθημα και πρωτόγονο πάθος. Ένα παράθυρο στο άγνωστο και ταυτόχρονα στο γνωστό εκ φύσεως.

Η στιγμή που η γυναίκα θα φέρει στον κόσμο το παιδί της είναι μαγική. Οι αβάσταχτοι πόνοι είναι ένα τίποτα μπροστά στο μεγαλείο της γέννησης.

Φτιαγμένες για να το αντέξουν, σωματικά και ψυχικά οι γυναίκες είναι κατάλληλα εφοδιασμένες να υποφέρουν για να λυτρωθούν. Να νιώσουν τον πόνο, να φανούν δυνατές και να εκπλαγούν με το πόσο μπορούν να αντέξουν.

Η γυναίκα είναι στο επίκεντρο και συνήθως όλοι οι υπόλοιποι ξεχνάμε εκείνον. Δεν έχει πρόβλημα γιατί ξέρει πως η γυναίκα του πρέπει να είναι το μοναδικό μέλημα. Δικαίως ή αδίκως ο άνδρας έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Είναι εκείνος που θα περάσει το άγχος βουβά. Εκείνος που θα περπατήσει στο διάδρομο του μαιευτηρίου πάνω-κάτω αμέτρητες φορές. Εκείνος που θα κοιτά εναγωνίως την πόρτα κάθε φορά που ακούει βήματα. Εκείνος που θα κρέμεται από τα χείλη κάθε νοσοκόμας που θα εμφανιστεί. Είναι και εκείνος που θα πάρει τη μεγάλη απόφαση και θα μπει μαζί με τη γυναίκα του στην αίθουσα του τοκετού.

 

Δεν είναι εύκολο αλλά πολλοί το τολμούν. Και επιλέγω το συγκεκριμένο ρήμα με τεράστια προσοχή. Ο άνδρας πρέπει να τολμήσει για να καθίσει στο πλευρό της, να της κρατήσει το χέρι, να της χαϊδέψει το πρόσωπο, να την κοιτάξει με απεριόριστη αγάπη, να δει το παιδί του να γεννιέται μέσα από τεράστιο πόνο.

Δεν είναι εύκολο, ούτε ποτέ θα γίνει, είναι όμως ένας γλυκός τρόπος να γίνει κομμάτι μίας τελετουργίας που είναι συγκλονιστική. Οι σύντροφοι που παρευρίσκονται στον τοκετό και παίρνουν στα χέρια τους το μωρό από τα πρώτα δευτερόλεπτα της ζωής του, δένονται μαζί του τόσο ισχυρά όσο και η μητέρα.

Μιλήσαμε με τον Πάνο Βελαχουτάκο, μπαμπά δύο παιδιών, ο οποίος παρακολούθησε τη γέννηση των μωρών του από κοντά. Φόρεσε όλα τα απαραίτητα, μπήκε στο δωμάτιο ωδίνων αλλά και στην αίθουσα τοκετού, άκουσε τη μαία να φωνάζει στο γιατρό να αφήσει την εφημερίδα (για κάποιους είναι μία καθημερινή ρουτίνα ασχέτως αν εσύ έχεις παραλύσει από το άγχος) και κατάλαβε τι σημαίνει ”Γεννάμεεεεεε”.

 

Όσο κι αν προσπάθησα να γράψω σε δικό μου κείμενο όσα μου είπε δεν κατάφερα να αποτυπώσω με ακρίβεια τα συναισθήματά του. Κατάλαβα πως για τον άνδρα η εμπειρία της γέννησης είναι κάτι που τον ξεπερνά, κάτι που δεν μπορεί να φανταστεί όσο καλά προετοιμασμένος κι αν είναι, κάτι που του αλλάζει άρδην τη ζωή μία για πάντα.

Μπαμπά Πάνο για πες

Μου έλεγαν πολλοί ότι μετά θα είναι δύσκολο να ξαναδώ τη γυναίκα μου όπως πριν.

Τα βλέπεις όλα. Είναι ένα σοκ να πονά τόσο πολύ.

Ήμασταν σχετικά προετοιμασμένοι για το τι θα αντιμετωπίσουμε από τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού αλλά ποτέ δε φανταζόμουν κάτι τέτοιο.

Έβλεπα τον άνθρωπό μου να πονά και μου κρατούσε το χέρι σφιχτά.

Ήθελα να το βιώσω και ποτέ δε μου πέρασε από το μυαλό πως θα αλλάξει η εικόνα που είχα για τη γυναίκα μου.

Είναι μία πάρα πολύ δυνατή εμπειρία.

Όταν ήταν έτοιμη να γεννήσει με φωνάζει ο γιατρός και μου λέει ‘’θέλεις να δεις τον γιο σου;’’ Βλέπω το κεφάλι του παιδιού μου και τότε είναι η πρώτη φορά που έβαλα τα κλάματα.

Συγκλονίστηκα γιατί είδα το γιο μου μέσα στο σώμα της γυναίκας μου.

Σε καμία περίπτωση η διαδικασία δε μου προκάλεσε αηδία.

Ήταν συγκινητικό να βλέπεις τον άνθρωπό σου να τραβά όλον αυτό τον πόνο για να φέρει στον κόσμο το παιδί σας.

Δεν τρόμαξα καθόλου γιατί οι άνθρωποι που ήταν εκεί με έκαναν να αισθάνομαι άνετα και πως όλα πάνε καλά.

Παθαίνω σοκ με το που βλέπω το μωρό. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που βάζω τα κλάματα.

Το παιδί κλαίει και τη στιγμή που το βάζουν πάνω στη μαμά του και την μυρίζει σταματά αμέσως. Είναι συγκλονιστικό.

Αυτό που έζησα εγώ ήταν το 10%.

Οι άνδρες είναι κομπάρσοι στην όλη διαδικασία. Η γυναίκα περνά το δύσκολο.

Το βίωσα πολύ έντονα χωρίς όμως να φοβηθώ.

Ήταν μία φανταστική και αξέχαστη εμπειρία.

Βλέπεις τη γυναίκα σου να βγάζει από μέσα της έναν άλλο άνθρωπο και την εκτιμάς 10 φορές πιο πολύ.

Θυμάμαι βήμα βήμα την κάθε λεπτομέρεια του τοκετού.

Παθαίνεις πλάκα, δεν το πιστεύεις. Είναι τρομερό, δεν μπορείς να το συνειδητοποιήσεις αμέσως.

Σε σοκάρει πόση δύναμη μπορεί να έχει ένας άνθρωπος.

Ήταν η πιο συγκλονιστική εμπειρία της ζωής μου.

 

Στο Ladylike.gr αγαπάμε τα μωρά

Φοβερό βίντεο: Γονείς εξηγούν στα παιδιά τους πώς γεννιούνται τα μωρά

Ελένη Καστρινογιάννη: Το ξωτικό που αγαπάει τα πινέλα

Κουίζ: Τι μάνα θα γίνεις μάνα μου

Τα μυστικά της εγκυμοσύνης για τα οποία δε μιλά κανείς