ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Πώς μπορούν τα μαλλιά σου να προβλέψουν την πιθανότητα να μείνεις έγκυος

Το infokids.gr σε συνεργασία με το LadyLike.gr σας δίνει ιδέες και λύσεις για τα σημαντικότερα θέματα στη σχέση σας με το παιδί σας, τη μητρότητα και το σπίτι.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτιζόλης, η οποία είναι γνωστό ότι μπορεί να βρεθεί στα μαλλιά, μπορεί να προβλέψει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης στις γυναίκες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Nottingham διαπίστωσαν ότι τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης συσχετίστηκαν με σχεδόν 1/3 λιγότερες πιθανότητες σύλληψης. Όμως, γιατί χρησιμοποίησαν τα μαλλιά; Επειδή οι γιατροί μπορούν να μετρήσουν την αθροιστική ορμονική λειτουργία σε χρονικό διάστημα 3-6 μηνών χρησιμοποιώντας τα μαλλιά, σε αντίθεση με άλλες τεχνικές από το σάλιο, το αίμα ή τα ούρα, για παράδειγμα, από τα οποία μπορούν να μετρήσουν μόνο βραχυπρόθεσμα επίπεδα.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα κορτιζόλης από το σάλιο 135 γυναικών, 60% από τις οποίες αργότερα έμειναν έγκυες μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης. Δείγματα τρίχας πάρθηκαν επίσης από το 88% των γυναικών. Ύστερα από ανάλυση και των δύο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ενώ οι μετρήσεις της κορτιζόλης από το σάλιο δεν είχαν σχέση με την πιθανότητα να συλλάβουν, το 27% της διακύμανσης στην έκβαση της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να αποδοθεί στις συγκεντρώσεις κορτιζόλης στα μαλλιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά παρέχουν την πρώτη απτή απόδειξη ότι τα μακροπρόθεσμα επίπεδα της κορτιζόλης που πλήττονται από παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, και το στρες μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των αναπαραγωγικών αποτελεσμάτων.

«Υπήρξε συνεχής συζήτηση στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας για το αν ή όχι το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και την έκβαση της εγκυμοσύνης», εξηγεί η καθηγήτρια Kavita Vedhara που ηγήθηκε της μελέτης. «Αν και τα αποτελέσματα αυτά δεν ενοχοποιούν συγκεκριμένα το άγχος, παρέχουν προκαταρκτικές ενδείξεις ότι τα μακροπρόθεσμα επίπεδα κορτιζόλης σχετίζονται με μειωμένη πιθανότητα σύλληψης». Αυτός είναι ο λογος που ενώ ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως όλους τους παράγοντες που επηρεάζουν το κατά πόσον ή όχι η θεραπεία δουλεύει, η μείωση της κορτιζόλης κατά τους μήνες πριν από τη θεραπεία παραμένει υψίστης σημασίας.

«Τα καλά νέα για τους ασθενείς είναι ότι οι γνωστές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της κορτιζόλης και κατά συνέπεια στη βελτιστοποίηση της πιθανότητας να μείνετε έγκυος», εξηγεί η καθηγήτρια.

Διαβάστε ακόμα στο infokids.gr:

Εγκυμοσύνη: Γιατί δεν κάνει καλό η ακινησία;
10 κανόνες για καλύτερη εγκυμοσύνη από τον Δρ. Ναούμ