ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Προλάβετε τη μυωπία βγάζοντας το παιδί σας έξω

Το infokids.gr σε συνεργασία με το LadyLike.gr σας συμβουλεύει για το τι πρέπει να κάνετε ώστε να μην αναπτύξει το παιδί σας μυωπία.

Η έκθεση στο φως της ημέρας για δύο με τρεις ώρες ημερησίως βοηθά στη ρύθμιση της ανάπτυξης του ματιού, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας ή έστω περιορίζει την έκτασή της, μειώνοντας τους τελικούς βαθμούς της, σύμφωνα με μια μελέτη του Australian Research Council.

Στη συγκριτική αυτή μελέτη εξετάστηκαν παιδιά από δύο ομάδες που είχαν περίπου τις ίδιες συνήθειες σε χρόνο ανάγνωσης, σε χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης, σε χρήση του υπολογιστή. Η μία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο πληθυσμών ήταν στο χρόνο που δαπανούσαν σε εξωτερικούς χώρους. Τα παιδιά της πρώτης ομάδας περνούσαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά κάθε ημέρα σε υπαίθριους χώρους, σε σύγκριση με τα παιδιά της δεύτερης ομάδας που βρίσκονταν έξω κατά μέσο όρο δύο ώρες.

 

Η μελέτη έδειξε ότι το 30% των παιδιών της πρώτης ομάδας, σε αντίθεση με το μόλις 1,3% της δεύτερης ομάδας ηλικίας 6-7 ετών, είχε ήδη αναπτύξει διαθλαστικό πρόβλημα όρασης (μυωπία). Επίσης, τα παιδιά με τα χαρακτηριστικά της πρώτης ομάδας που τελειώνουν το σχολείο φορώντας γυαλιά, φτάνουν στο υψηλότατο ποσοστό του 90%, ενώ το ποσοστό στη δεύτερη ομάδα φτάνει περίπου στο 20%.

Συμπερασματικά, η μελέτη δείχνει ότι οι δραστηριότητες εκτός σπιτιού πρέπει να υπάρχουν, σε διάφορες μορφές, στο καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών, επιδρώντας θετικά και στη σωστή ανάπτυξη της όρασής τους.

 

Διαβάστε ακόμα στο infokids.gr:

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί της Α” δημοτικού έχει μάθει ανάγνωση;

Quiz: Μήπως πιέζετε υπερβολικά το παιδί στις αθλητικές του δραστηριότητες;