ΠΑΙΔΙ

Πόσο πια να περιμένεις να κάνεις παιδί;

Η γαλήνια εικόνα του γιου μου όταν γυρίζω στο σπίτι από την δουλειά και κοιμάται, η ανάσα του, η απαλότητα στο χεράκι του και στα σκεπάσματά του, η γλύκα αυτή είναι η πιο ήρεμη και ελπιδοφόρα στιγμή της ημέρας μου.

Από την Άντρια Κωνσταντίνου

Όχι, βέβαια, ότι δεν θέλω να τον βρω ξύπνιο, διότι και τότε όλη η κούραση μου εξαφανίζεται από την αγκαλιά του στην πόρτα, όπου με περιμένει, έτοιμος να παίξουμε. Και παίζω, από κουκλοθέατρο μέχρι αγώνες αυτοκινήτων, από κρυφτό μέχρι άλμα εις μήκος πάνω στο κρεβάτι.

Είναι ο δεύτερος γύρος της ημέρας μου, που ξεκινά όταν θα αφήσω την δουλειά πίσω μου και θα είμαι μόνο μαμά. Πολλές φορές με ρωτούν γιατί δεν μένω στις παρέες του γραφείου για έναν καφέ μετά από την δουλειά, για ένα ποτό ή για χαβαλέ να χαλαρώσουμε πριν πάμε στα σπίτια μας. Χωρίς να μπορώ να τους εξηγήσω, δεν θέλω να χάσω περισσότερο χρόνο μακριά από το παιδί και αυτό δεν έχει να κάνει με τις μεγάλες φιλοδοξίες μου στην καριέρα μου.

Ανυπομονώ.

 

Ανυπομονώ να φτάσω στο σπίτι. Να ακούσω το μαμά, τι έκανε στο σχολείο, τι έφαγε, τι θα παίξουμε, που θα πάμε, μαμά το ένα, μαμά το άλλο. Δεν θέλω να χάσω περισσότερο χρόνο μαζί του, διότι έχασα αρκετό, περιμένοντας να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες να γίνω μαμά.

Το κάνουμε αυτό οι γυναίκες. Θέλουμε τον κατάλληλο σύντροφο, το σπίτι, τα λεφτά, να νιώσουμε 100% έτοιμες, δεν ξέρουμε πότε είμαστε, αν είμαστε, περιμένουμε.

Φυσικά, είναι καλό είναι που τα μετράμε όλα αυτά. Αρκεί να μην τα περιμένουμε για πάντα. Εγώ ήμουν έτοιμη να γίνω μαμά. Το ένιωθα. Φοβόμουν για την ζωή μου που θα άλλαζε, αλλά το ήξερα μέσα μου ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή. Διαπίστωσα, ότι όντως ήταν. Έμεινα μακριά από την καριέρα μου για αρκετό καιρό, έχασα ευκαιρίες εργασίας, φιλίες, εξόδους, ύπνο. Ποτέ όμως δεν είπα, ωχ, έπρεπε να περιμένω λίγο ακόμα να κάνω κι άλλα μόνη μου. Δεν το μετάνιωσα. Τα ξαναβρήκα.

Πότε να μην περιμένεις

Συζητώντας με νεότερες γυναίκες, τώρα πια, διότι παλιότερα μάλλον κι εγώ έτσι ένιωθα, μου φαίνονται τόσο μικρές οι ανησυχίες για τον αν θα τα καταφέρουν να γίνουν μάνες. Αν θα μπορέσουν να συνδυάσουν την ζωή με την μητρότητα, διότι ξέρω ότι γίνεται. Ότι μπορείς να κάνεις ότι θελήσεις, ακόμα κι όταν έχεις παιδιά. Δεν χρειάζεται να θυσιάσεις τίποτα. Δεν είναι απαραίτητο να στερηθείς καμία από τις επιθυμίες σου, φιλοδοξίες σου ή τα όνειρά σου. Επομένως, αν θέλεις να γίνεις μάνα, δεν χρειάζεται να περιμένεις.

Δεν λέω να είσαι μέσα στα ναρκωτικά, χωρίς σύντροφο και άστεγη και να θέλεις να κάνεις παιδί έτσι; Μην τρελαθούμε και τελείως.

Αυτό που λέω είναι ότι αν υπάρχουν τα βασικά, σπίτι, άντρας, νορμάλ οικονομική κατάσταση, δεν χρειάζεται να περιμένεις να πάρει ο καλός σου προαγωγή ή να επεκτείνεις το σπίτι ένα ακόμα δωμάτιο ώστε να το κάνεις playroom. Αυτό λέω, όχι να είσαι ακατάλληλη να γίνεις μαμά και να μην μπορείς λόγω συνθηκών. Δεν μιλάμε γι αυτό τώρα. Λέμε για εκείνες τις περιπτώσεις που οι γυναίκες περιμένουμε όλα να είναι τέλεια ώστε να κάνουμε παιδί.

 

Έτσι ήμουν κι εγώ, για να μην νομίζετε ότι κι εγώ δεν το παίδεψα στο μυαλό μου. Θα γίνει καλός πατέρας ο γκόμενός μου; Θα έχουμε αρκετά λεφτά; Θα μπορώ να δουλεύω; Μήπως να κάνουμε γάμο πρώτα; Να πάρουμε οικογενειακό αυτοκίνητο; Σκεφτόμουν διάφορα. Φυσικά, δεν μπορείτε να μπείτε στην θέση μου ή εγώ στην δική σας διότι σίγουρα από το μυαλό σας περνούν διάφορες σκέψεις σχετικά με το πότε θα γίνετε μάνες, αυτό που λέω όμως είναι ότι αν θέλετε, αν θέλετε, δεν υπάρχει λόγος να περιμένετε.

Ο λόγος που δεν χρειάζεται να περιμένετε είναι αυτό που νιώθω τώρα που είμαι μάνα και δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια. Είναι αγάπη; Είναι ολοκλήρωση; Είναι χαρά; Είναι ανησυχία; Είναι ένα νέο project που πρέπει να βγάλω πέρα; Είναι αγωνία; Ευτυχία; Επιτυχία; Είναι πολλά συναισθήματα μαζί. Δεν ξέρω πώς να σας τα μεταφέρω. Ξέρω μόνο πώς είναι γεμάτα και χορταστικά. Κάνουν την καρδιά να χτυπάει δυνατά. Είναι ωραίο να είσαι μαμά.

Πότε να περιμένεις

Αλλά αν, αν βέβαια έχεις αμφιβολίες, αλλάζει η κουβέντα. Αν θέλεις κάθε βράδυ να κάνεις Lip Sync, αν θεωρείς ότι η καριέρα σου είναι το παν, αν ψάχνεσαι με τους άντρες, αν σε νοιάζει τι θα πουν οι φίλες σου, αν τρομάζεις με τις μαμάδες στον δρόμο, αν τις θεωρείς καημένες που κυνηγούν ένα παιδί με την μπανάνα στην παιδική χαρά, αν η εικόνα ενός μωρού που κλαίει σε ταράζει, αν οι οικογένειες σε κουράζουν, αν ένα παιδί που παίζει σε ενοχλεί, ίσως να μην είναι στις προτεραιότητές σου να γίνεις μάνα. Έχεις ακόμα πολλά να κάνεις.

Αν επίσης σκέφτεσαι ότι η σχέση σου θα γίνει καλύτερη όταν κάνετε παιδί, μην το κάνεις. Αν δεν τα πας καλά με τον καλό σου, δεν θα διορθώσει τα πράγματα το παιδί. Δεν είναι το παιδί η λύση. Δεν θα την σώσεις. Αν εσύ το θέλεις κι εκείνος δεν το θέλει, ίσως να μην έχεις επιλέξει τον σωστό άνθρωπο για σένα, αν θέλεις να είσαι single mother, please ζούμε στο 2015, μπορείς.

Για μένα το θέμα είναι να θέλεις να κάνεις ένα παιδί. Όλα τα άλλα μπορείς να τα καταφέρεις. Γιατί να περιμένεις; Τι να περιμένεις; Το σωστό timing στο λέει μόνο η καρδιά σου. Για τις συνθήκες το είπαμε και πιο πριν. Η σωστή στιγμή είναι εκείνη που κάθε γυναίκα μέσα της το ξέρει. Ακόμα κι αν φοβάται να γίνει δύο κομμάτια, το θέλει. Και το μπορεί. Κανένας άντρας δεν μπορεί να στο επιβεβαιώσει, καμία σχέση δεν μπορεί να στο εγγυηθεί, κανένα σπίτι δεν μπορεί να στο εξασφαλίσει, καμία ιδανική συμφωνία δεν μπορεί να υπογραφεί. Εξαρτάται μόνο από την γυναίκα. Από εσένα.

 

Αν θέλεις να ξυπνάς αργά το Σάββατο, διάβασε

Πώς τον θέλεις μωρό μου τον καφέ, με angry bird ή χωρίς;

Αν αναρωτιέσαι αν θα μείνεις σέξι μετά το παιδί, διάβασε

Πώς να παραμείνεις σέξι μετά το παιδί

Αν θέλεις να δεις τι μάνα θα γίνεις, κάνε το κουίζ:

Κουίζ: Τι μάνα θα γίνεις μάνα μου