ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς να χτίσεις τη δική σου online επιχείρηση σε 7 βήματα

Pexels

Ετοιμάζεσαι να χτίσεις τη δική σου online επιχείρηση, αλλά δεν ξέρεις πώς να ξεκινήσεις; Για αρχή, θέλω να σου πω ένα μεγάλο μπράβο για το νέο σου αυτό ξεκίνημα και την απόφαση που πήρες. Το internet έχει αλλάξει κατά πολύ τον τρόπο που στήνονται πλέον οι επιχειρήσεις και αυτό μπορεί να λειτουργήσει προς όφελός σου. Άλλωστε αυτό που μαθαίνουμε στο coaching είναι πώς να εκμεταλλευόμαστε τις εξωτερικές συνθήκες υπέρ μας.

Μπορείς λοιπόν τώρα πολύ εύκολα να χτίσεις τη δική σου online επιχείρηση και να προσφέρεις τις υπηρεσίες σου, απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι. Με αυτό τον τρόπο έχεις την ευκαιρία να προσεγγίσεις ακόμα περισσότερους ανθρώπους, αφού πλέον ο γεωγραφικός περιορισμός δεν υφίσταται.

Τα 7 βήματα για μια επιτυχημένη online επιχείρηση

Πώς να χτίσεις τη δική σου online επιχείρηση σε 7 βήματα Pexels

Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις για να δημιουργήσεις τη δική σου online επιχείρηση.

Τι είναι αυτό που κάνεις πραγματικά καλά;

Για αρχή θα πρέπει να βρεις τι είναι αυτό με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς και στο οποίο θέλεις να δώσεις βάση. Τι είναι αυτό που κάνεις πραγματικά καλά. Είναι coaching; Είναι συνεντεύξεις; Είναι κάποια συγκεκριμένη δεξιότητα που μπορείς να μάθεις στους ανθρώπους πώς να αξιοποιήσουν καλύτερα; Ό,τι κι αν είναι αυτό, θα πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρη η αξία που δίνεις στον κόσμο εκεί έξω. Αυτή θα είναι και η προσφορά σου, το προϊόν σου.

Ποιος είναι ο πελάτης σου;

Το δεύτερο βήμα στο οποίο επίσης θα πρέπει να είσαι πολύ ξεκάθαρη, είναι ποιος είναι ο πελάτης σου, πού απευθύνεσαι, ποιος είναι αυτός που χρειάζεται την υπηρεσία σου. Φτιάξε το avatar του πελάτη σου ή buyer persona, όπως ονομάζεται στο μάρκετινγκ. Δώσ’ του όνομα, γράψε αναλυτικά ποιο είναι το lifestyle του, πού ζει, πού δουλεύει, τι κοινωνικό κύκλο έχει, τι ηλικία έχει και τι διαβάζει.

Τι απασχολεί τον πελάτη σου;

Το επόμενο που πρέπει να σου είναι απόλυτα ξεκάθαρο, είναι τι χρειάζεται ο πελάτης σου. Τι είναι αυτό που τον απασχολεί και σηκώνεται στις 3 το βράδυ με το άγχος του πώς θα τα καταφέρει και η λύση είναι η υπηρεσία που εσύ θα του παρέχεις.

Έρευνα αγοράς

Το επόμενο επίσης σημαντικό βήμα είναι η έρευνα αγοράς. Ποιος κάνει αυτό που κάνεις κι εσύ, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Πώς το κάνει; Πώς έχει χτίσει την online επιχείρησή του; Εσύ τι θα κάνεις διαφορετικά; Πού θα διαφοροποιηθείς για να προσελκύσεις πελάτες;

Τιμολόγηση

Φτιάξε την πολιτική τιμολόγησης, έχοντας στο μυαλό σου τον ανταγωνισμό, αλλά και το στοιχείο εκείνο που σε διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους επαγγελματίες του χώρου. Σίγουρα όταν ξεκινάς μια επιχείρηση οι τιμές δεν μπορούν να είναι οι πιο ακριβές της αγοράς, αλλά δεν πρέπει να βάλεις τον πήχη χαμηλά. Θα αξιολογήσεις αυτό που προσφέρεις και θα θέσεις την τιμή εκείνη, η οποία σε κάνει να πιστεύεις πως αξίζει για τον χρόνο σου.

Βρες το κατάλληλο όνομα για μια online επιχείρηση

Πριν ξεκινήσεις, καλό είναι να τεστάρεις ακόμα και το όνομα της επιχείρησής σου. Μπορείς να πάρεις τη γνώμη των φίλων σου, να κάνεις μια δημοσκόπηση στα Social Media ή ακόμα και να στείλεις ένα email ζητώντας την άποψη όσων έχεις στις επαφές σου, έστω κι αν είναι 20 άτομα. Θα σε βοηθήσει αρκετά.

Βρες την κατάλληλη πλατφόρμα

Χτίσε την online επιχείρησή σου στο πρόγραμμα/πλατφόρμα που σε βολεύει. Κάνε δοκιμές και διάλεξε αυτή που ταιριάζει πιο πολύ σε εσένα και την επιχείρησή σου.

Bonus Tip: Ξεκίνα να πουλάς, πριν χτίσεις τα πάντα! Η εμπειρία μου, μού έχει δείξει πως πολλές φορές σπαταλάμε πολύ χρόνο και ενέργεια στο να στήνουμε προϊόντα τα οποία μπορεί τελικά να μην ενδιαφέρουν τους πελάτες μας. Γι’ αυτό θα σε συμβούλευα, να ξεκινήσεις να πουλάς, πριν ολοκληρώσεις στο 100% την online επιχείρησή σου, κάνοντας πωλήσεις μέσα από τον κύκλο σου και αφού έχεις ξεκινήσει τις πωλήσεις και δεις ποια είναι εκείνα τα προϊόντα που πραγματικά τους αφορούν, τότε να ολοκληρώσεις την online επιχείρησή σου!

Καλή αρχή!

Τζιλ Δούκα, MBA, MCC

Η Τζιλ Δούκα είναι διαπιστευμένη Master Certified Coach στο 4% των coaches παγκοσμίως, Ιδρύτρια της Global Academy of Coaching και συγγραφέας 4 bestseller αυτοβελτίωσης τα οποία μπορείς να βρεις εδώ. Αν θέλεις κι εσύ να κάνεις τα όνειρά σου πραγματικότητα και να ανήκεις στο 9% των ανθρώπων που πετυχαίνουν τους στόχους που θέτουν την αρχή της χρόνιας, κάνε την εγγραφή σου στο online Masterclass που θα σου δώσει την ευκαιρία να δουλέψεις πάνω στο όραμά σου, με την Τζιλ Δούκα.