ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Πώς είναι να δουλεύεις με μικρά παιδιά στο σπίτι; Η εικόνα αυτής της εργαζόμενης μητέρας, χίλιες λέξεις

Unsplash

Η δουλειά στο σπίτι- με όρους τηλεργασίας- παρουσία μικρών παιδιών είναι ένας συνδυασμός εξ ορισμού εφιαλτικός απαιτητικός. Σαν να κάνεις ποδήλατο ενώ παίζεις κιθάρα. Γίνεται; ναι, αλλά θα πρέπει να ξεπεράσεις τον εαυτό σου για να καταφέρεις να ισορροπήσεις. Να ανακαλύψεις και να θέσεις σε λειτουργία ικανότητες και κόλπα που δεν γνώριζες ότι κατείχες.

 

Οι ζόρικοι καιροί της πανδημίας μάς απέδειξαν βέβαια πως όλα είναι πιθανά και πολλά από εκείνα για τα οποία λέγαμε «απαπαπα αδύνατον», εντέλει εφικτά. Για την Gretchen Goldman, εξέχουσα επιστήμονα και μητέρα 2 παιδιών, ενδεχομένως το σενάριο ότι θα εμφανιστεί σε δελτίο ειδήσεων φορώντας μόνο ένα βρακί κάτω από το σακάκι της και πως θα πρέπει να βάλει το λάπτοπ πάνω στην καρέκλα και όλα αυτά μαζί πάνω στο τραπέζι του σαλονιού ώστε να μην πάρει η κάμερα το χάος που επικρατεί μέσα στο σαλόνι από τα παιδικά παιχνίδια, να φάνταζε απίστευτο παλιότερα. Σήμερα είναι αληθινό και τηρουμένων των αναλογιών, αρκετά συνηθισμένο σε πολλά σπίτια.

«H τηλεργασία με μικρά παιδιά είναι μια μη βιώσιμη κατάσταση»

Η φωτογραφία που ανέβασε η Goldman στον λογαριασμό της στο twitter κι έγινε viral δείχνει τι συνέβαινε πραγματικά μέσα στο σπίτι της, όσο εκείνη έδινε συνέντευξη στο CNN, κάτι που κάνει συχνά ως επιστημονική συνεργάτιδα του καναλιού. Στο behind the scenes βλέπεις τη «σκληρή» πραγματικότητα πίσω από το σωστό πλάνο. Και πού να ‘ξεραν οι τηλεθεατές. Βασικά τώρα ξέρουν.

«Ήθελα να είμαι ειλικρινής για την κατάστασή μου γιατί πολλοί άνθρωποι παλεύουν αυτή τη στιγμή υπό τις ίδιες συνθήκες και πιστεύω ότι βοηθάει πολύ η υπενθύμιση ότι δεν είστε οι μόνοι. Το περνάμε όλοι αυτό» εξήγησε η Goldman όταν ρωτήθηκε από το Buzzfeed για τον λόγο που επέλεξε να «τσαλακώσει» αυτοβούλως την εικόνα της. «Μου πήρε 45 λεπτά για να ετοιμαστώ και να δω τι θα πω στη συνέντευξη-ναι αυτό που βλέπετε είναι ό,τι κατάφερα».

Gretchen Goldman/Twitter

«Η κάμερα έχει προσδοκίες από τη γυναικεία εμφάνιση και εξαιτίας αυτού ένα μεγάλο κομμάτι τις προετοιμασίας μου ξοδεύτηκε εκεί και στο να στήσω σωστά το σκηνικό. Υπό κανονικές συνθήκες θα πήγαινα στο στούντιο του CNN, θα έκανα το γύρισμα και θα επέστρεφα σπίτι μου. Δεν θα χρειαζόταν να κάνω μια μικρή μετακόμιση, ούτε να προσπαθώ ώστε να μην βγουν στην τηλεόραση τα παιδιά ή τα πράγματά τους» είπε η Goldman επιβεβαιώνοντας το προαναφερόμενο, περί κρυφών ταλέντων που όλες κι όλοι ως γονείς αναγκαζόμαστε να βγάλουμε από μέσα μας, να ακονίσουμε και κυρίως να συγχρονίσουμε σε συνθήκες καραντίνας. Για να μην βγει στο zoom call κάτι που κανείς δεν θέλει να δείξει.