ΚΑΡΙΕΡΑ

Πώς μπορώ να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση; 5 συμβουλές στο δρόμο για την επιτυχία

Pexels

Είτε θέλεις να μετατρέψεις το πάθος σου σε μία έξτρα πηγή εισοδήματος, είτε είσαι έτοιμη να το ακολουθήσεις ως πλήρη απασχόληση, παρακάτω θα βρεις όσα πρέπει να γνωρίζεις για να δημιουργήσεις κάτι υπέροχο.

 

Πώς μπορώ να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση

Πώς μπορώ να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση; 5 συμβουλές στο δρόμο για την επιτυχία Pexels

Όλοι μπορεί να έχουμε ιδέες για πιθανές επιχειρήσεις, αλλά το να κάνουμε αυτή την ιδέα πραγματικότητα, είναι η πραγματική πρόκληση. Η δημιουργία μιας επιτυχημένης επιχείρησης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ταυτόχρονα η πανδημία της COVID-19, έχει αλλάξει το παιχνίδι και στο κόσμο των επιχειρήσεων.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχει γίνει πιο δύσκολο. Αν και υπήρξαν σημαντικές προκλήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι τεράστιες αλλαγές έχουν δημιουργήσει μεγάλες ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες. Ειδικά για εκείνους που είναι πρόθυμοι να αγκαλιάσουν τη σωστή τεχνολογία.

Η διαθεσιμότητα της τεχνολογίας έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι μικρές επιχειρήσεις αλληλοεπιδρούν με τους πελάτες, αναπτύσσονται και ανταγωνίζονται με μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την έκθεση Impact 2020 της Google, 280.000 επιχειρήσεις άρχισαν να πωλούν διαδικτυακά για πρώτη φορά μέσα στην πανδημία.

Οι επιχειρήσεις κάθε μεγέθους πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα πιο δυναμικό περιβάλλον αγοράς καθώς εξελίσσονται οι στάσεις και οι πρακτικές των καταναλωτών. Αλλά οι μικρές, ευέλικτες επιχειρήσεις είναι συχνά οι καλύτερες για να το κάνουν. Με απλά λόγια: Αν έχεις μια καλή ιδέα, υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες από ποτέ να δημιουργήσεις το δικό σου μονοπάτι και να χτίσεις κάτι σπουδαίο από την αρχή.

Αν σκέφτεσαι να ξεκινήσεις μια δική σου επιχείρηση, η συγγραφέα του βιβλίου «Slay In Your Lane», Elizabeth Uviebinené, εξηγεί μιλώντας στον Guardian, τα πέντε βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση

Βρες το «γιατί»

Το «γιατί» είναι αυτό που θα σε κάνει να συνεχίσεις, όταν τα πράγματα δεν πάνε απαραίτητα σύμφωνα με το σχέδιο και θες να τα παρατήσεις. Η έναρξη μιας επιχείρησης είναι μια πρόκληση και αναπόφευκτα η δέσμευσή σου θα δοκιμαστεί. Είναι πιο πιθανό να διατηρήσεις το κίνητρο σου, αν αυτό το «γιατί» έχει τις ρίζες του σε κάτι που αγαπά. Το «γιατί» σε οδηγεί. Σε βοηθά να καταλήξεις σε συμπεράσματα και να λάβεις δύσκολες αποφάσεις. Σε βοηθά να πεις νέες ιστορίες και να επαναπροσδιορίσεις το status quo.

Η βοήθεια ενός μέντορα

Οι μέντορες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποφύγεις δαπανηρά λάθη. Μπορείς να κερδίσεις πολλά από τις δεξιότητες και τις εμπειρίες των άλλων. Να τις χρησιμοποιήσεις για να σε βοηθήσουν να αναπτυχθείς επιχειρηματικά. Θα είναι εκεί όταν χρειάζεσαι καθοδήγηση, συμβουλές και βοήθεια για την επίλυση προβλημάτων. Αλλά δεν χρειάζεται να έχεις μόνο έναν μέντορα, ούτε να είναι μια επίσημη συμφωνία. Η πραγματικότητα είναι ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι τείνουν να είναι πολύ απασχολημένοι άνθρωποι, επομένως είναι συχνά δύσκολο να τους εντοπίσετε για μεγάλες συνομιλίες και συναντήσεις. Ωστόσο, λόγω της ανάπτυξης του podcasting και των ψηφιακών πλατφορμών, είναι πιο εύκολο να εμβαθύνω στο μυαλό των ανθρώπων που θαυμάζω περισσότερο.

Για μια άτυπη συνεδρία καθοδήγησης, αναζητήστε το όνομα του ατόμου που θαυμάζετε στην πλατφόρμα podcasting σας και ακούστε όλες τις συνεντεύξεις που έχουν κάνει. Μου αρέσει ιδιαίτερα να το κάνω αυτό για επιχειρηματίες, καθώς είναι ενθαρρυντικό να ακούς πώς έχουν χτίσει τις επιχειρήσεις τους, τι τους παρακίνησε και τα σχέδιά τους για το μέλλον. Πάντα δίνουν χρήσιμες συμβουλές.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση

Αξιοποίησε τη δύναμη του ψηφιακού κόσμου

Η πανδημία δίδαξε στους ιδιοκτήτες μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων πολλά μαθήματα,  σχετικά με τη σημασία της παρουσίας στο διαδίκτυο. Λόγω των περιορισμένων ευκαιριών να συναντήσουν ανθρώπους κατά τη διάρκεια των lockdown, πολλοί βασίστηκαν αποκλειστικά σε ψηφιακά μέσα για να πουλήσουν και να προωθήσουν το προϊόν τους.

Η εφαρμογή By Rotation, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τα ψηφιακά μέσα, όταν έχεις μεγάλο προϋπολογισμό. Η Eshita Kabra-Davies την ξεκίνησε το 2019, θέλοντας να δημιουργήσει μια κοινότητα χωρίς αποκλεισμούς, που εκδημοκρατίζει τη μόδα και δεν βλάπτει τον πλανήτη. Είναι πλέον μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες ενοικίασης μόδας στο Ηνωμένο Βασίλειο, με περισσότερους από 100.000 followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αριθμός που αποκτήθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Να είσαι προσαρμοστική και ανοιχτή στην αλλαγή

Καμία επιχείρηση δεν αγαπά τις αλλαγές. Όπως όμως έδειξε η πανδημία, το να μπορεί να προσαρμοστεί και να είναι ανοιχτή στην αλλαγή, είναι απαραίτητο για την επιβίωσή της. Τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν από παράγοντες στους οποίους δεν έχεις κανένα έλεγχο. Οπότε έχει σημασία να μπορείς να μένεις ευέλικτη. Έχοντας μια ανοιχτόμυαλη νοοτροπία ότι τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν, θα σε βοηθήσει σε ό,τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση

Κάνε την έρευνά σου

Πρόσφατη αμερικανική μελέτη διαπίστωσε ότι έως και το 82% των μικρών επιχειρήσεων που απέτυχαν μέσα σε πέντε χρόνια, είχαν έλλειψη κατανόησης σχετικά με τις ταμειακές ροές. Έτσι, εάν θέλεις να δημιουργήσεις μια επιχείρηση, η σωστή έρευνα μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια. Το να γνωρίζεις τα έξοδα και τα περιθώρια κέρδους, είναι η διαφορά μεταξύ μιας επιτυχημένης και μιας αποτυχημένης επιχείρησης.

Όσο περισσότερα γνωρίζεις, τόσο περισσότερο θα έχεις τον έλεγχο για να προωθήσεις την επιχείρησή σου και να αντιμετωπίσεις απροσδόκητα κόστη. Επίσης, μπορεί για να ξεκινήσεις να χρειαστείς κάποια χρηματοδότηση. Πριν οποιαδήποτε οικονομική δέσμευση κάνε μια ρεαλιστική έρευνα για το πόσα χρειαστείς. Υπάρχουν διάφορες χρηματοδοτήσεις και δωρεάν υποστήριξη διαθέσιμες. Εξερεύνησε τις επιλογές σου και δες τι πραγματικά χρειάζεσαι για να υλοποιήσεις το επιχειρηματικό σου σχέδιο.