ROLE MODELS

Πώς αυτό το μοντέλο με μία ημίγυμνη φωτογραφία του, ανάγκασε το Instagram να απολογηθεί δημόσια

Curvynyome/Instagram

Από πότε ένα μαύρο plus size μοντέλο δεν μπορεί να ανεβάζει ημίγυμνες φωτογραφίες στο Instagram; Από τότε που το ίδιο το Instagram αποφάσισε πως η εικόνα της Nyome Nicholas- Williams δεν διαθέτει χώρο και ανοχή για εκείνη και την αισθητική της. Ώσπου, υπό τον φόβο της δικαιολογημένης μαζικής επίκρισης αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και για τα μάτια του κόσμο τουλάχιστον ν’ αλλάξει γνώμη.

Όταν το Instagram κατέβασε τη φωτογραφία μιας μαύρης, εύσωμης γυναίκας

Αν υπάρχει ένας ανοιχτός λογαριασμός ανάμεσα στο Instagram και τους πιο συνειδητοποιημένους του ακόλουθους, αυτός είναι η πολιτική μεροληψίας που κατά καιρούς επιδεικνύει το πιο δημοφιλές πλέον σοσιαλμιντιακό εργαλείο απέναντι στη γύμνια της διαφορετικότητας. Το Instagram έχει δεχτεί πολλές κατηγόριες για την πρόθεση λογοκρισίας του προς συγκεκριμένα είδη περιεχομένου.

Σύμφωνα με αυτή την οπτική λοιπόν, όσο ανεκτικό είναι απέναντι στον αισθησιασμό των λευκών, καλλίγραμμων «κοινά αποδεκτών» σωμάτων και σε διάφορες εκφράσεις ρατσιστικής ρητορικής, άλλο τόσο αυστηρό στέκεται μπροστά στη θέα κορμιών όπως αυτό της Nyome Nicholas Williams. Ακριβώς αυτή η στάση πυροδότησε το κίνημα/hashtag #IwanttoseeNyome μέσα στους ίδιους του κόλπους του Instagram, ως αντίδραση στην απόφασή του να εισακούσει τα reports μερίδας ακολούθων του που προσβάλλονταν από το θέαμα της ημίγυμνης μαύρης και πληθωρικής γυναίκας και να προβεί σε κατέβασμα της φωτογραφίας της.

Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως η φωτογραφία περιείχε «γύμνια ή σεξουαλική δραστηριότητα» κι όσο το διαβάζω, τόσο πέφτουν μπροστά μου βροχή φωτογραφίες που έχω δει στο Instagram, πολύ πιο γυμνές και προκλητικές. Μόνο τα profiles των Kardashians αρκούν για να αποδειχθεί κούφιο το επιχείρημα και επιλεκτικά προσβεβλημμένο το μέσο.

Πάρε για παράδειγμα Instagram posts όπως αυτό:

View this post on Instagram

playboy outtakes 🕊☁️

A post shared by Kylie 🤍 (@kyliejenner) on

Ή αυτό:

Η αντίδραση της influencer και της φωτογράφου της

Στη φωτογραφία που προκάλεσε το Instagram, η Nicholas Williams, plus size μοντέλο και influncer που δίνει τη δική της μάχη κατά του body shaming, φοράει biker shorts και καλύπτει το στήθος της με τα χέρια της, γέρνοντας ελαφρώς προς τα πίσω με τα μάτια της κλειστά. «Δούλεψα σκληρά για αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες για τις οποίες είμαι περήφανη. Η Nyome δείχνει φανταστική και δυναμική και αυτό είναι σημαντικό οπότε είναι ακόμα πιο ενοχλητικό το γεγονός ότι τις διέγραψαν. Δεν μπορώ να φανταστώ πως το Instagram από φάσισε ότι η εμφάνιση κάποιου αντιβαίνει στις αρχές της κοινότητάς του. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς είναι να σε λογοκρίνουν και να σε στοχοποιούν επειδή είσαι ο εαυτός σου» ήταν το σχόλιο της φωτογράφου, Alexandra Cameron, η οποία ζήτησε από τον κόσμο να στηρίξει την Williams.

«Εκατομμύρια φωτογραφίες πολύ γυμνών, αδύνατων λευκών γυναικών εμφανίζονται στο Instagram κάθε μέρα. Όταν όμως μια εύσωμη μαύρη γυναίκα γιορτάζει το σώμα της, είναι απαγορευτικό; ήταν σοκαριστικό. Νιώθω σαν να με φιμώνουν» έγραψε η ίδια η Nyome, συμπληρώνοντας πως δέχθηκε συστάσεις για το account της συνολικά. Φυσικά οι αντιδράσεις ήταν έντονες με τους χρήστες να καταγγέλουν τους ιθύνοντες για ρατσισμό και χοντροφοβία, κάνοντας share τη φωτογραφία της Nyome, η οποία για πολλοστή φορά δέχθηκε αναφορά και κατέβασμα.

H απολογητική αντίδραση του Instagram

Τελικά, το γεγονός ότι το #IwanttoseeNyome άρχισε να παίρνει μαζικές διαστάσεις μέσα σε ένα μόλις σαββατοκύριακο έβαλε εκείνους που αποφασίζουν τι κατεβαίνει και τι όχι στην πλατφόρμα να το ξανασκεφτούν. Ο εκπρόσωπος του Instagram αφού ζήτησε συγγνώμη για τη σύγχυση που προκάλεσε, έδωσε εξηγήσεις: «Δεν λογοκρίνουμε συγκεκριμένες κοινότητες. Οι ομάδες μας εξετάζουν χιλιάδες είδη περιεχομένου καθημερινά και μερικές φορές γίνονται λάθη. Με το που καταλάβαμε ότι το περιεχόμενο αυτού του λογαριασμού μετακινήθηκε λανθασμένα, το επαναφέραμε». Και κάπως έτσι και αυτή η παρεξήγηση έλαβε τέλος. Μέχρι την επόμενη.