WOMEN TODAY

«Παπούτσια για τρέξιμο, σκούρα ρούχα, νερό και σνακ»: Όταν η Teen Vogue προετοίμασε τις νεαρές αναγνώστριές της για διαδήλωση (και μπράβο της)

AP Photo Richard Vogel

Η Teen Vogue εκπλήσσει ευχάριστα και χρήσιμα δημοσιεύοντας ένα άρθρο- οδηγό με τίτλο «Τι πρέπει να ξέρεις πριν πας σε μία διαδήλωση» (“What to Know Before Heading to a Protest”). Γιατί αν πρέπει να κάνουν κάτι αυτή τη στιγμή τα Αμερικανόπουλα και οι Αμερικανοί γενικώς- κι όχι μόνο-, είναι να κατέβουν στον δρόμο και να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο του George Floyd και την επιβίωση του ρατσισμού. Ένα άρθρο που θα τολμήσω να πω πως όμοιό του, δύσκολα εντοπίζεις στον mainstream Τύπο. Με αυτό τον τρόπο η Teen Vogue αναγνωρίζει τη διαδήλωση σαν δημοκρατικό τρόπο διαμαρτυρίας των πολιτών, αυτό που είναι δηλαδή, και όχι ως πράξη αναρχίας ή υποκινούμενη αφορμή για έκτροπα ή ό,τι άλλο τέλος πάντων από τα γνωστά προσάπτουν όσοι αντιτίθενται.

«Οι μαζικές διαδηλώσεις μπορούν να γίνουν απρόβλεπτες. Διαβάζοντας αυτές τις γραμμές ίσως σκεφτείς, “βασικά δεν σκοπεύω να πάω φυλακή”. Είναι σημαντικό για σένα να καταλάβεις πως όποιος συμμετέχει σε μία διαδήλωση, είδικά σε μία που δεν επιτρέπεται, παίρνει το ρίσκο να συλληφθεί. Δεν το λέω αυτό για να σε τρομάξω, αλλά για να έχεις πλήρη επίγνωση του πού πας» επισημαίνει η δημοσιογράφος Kandist Mallett, η οποία κατέχει το know how της διαδήλωσης, αφού πρόκειται για μία γυναίκα που ενώνει συχνά τη φωνή της με άλλους ανθρώπους στους δρόμους.

Ακολουθούν οι κανόνες της Teen Vogue προς τις νεαρές αναγνώστριες παύλα αγωνίστριες:

>Πήγαινε στη διαδήλωση με άτομα που ξέρεις. Έχε έναν φίλο στη διαμαρτυρία.

Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος, «στις μαζικές διαδηλώσεις κάτι μπορεί να πάει στραβά γρήγορα. Γι’ αυτό και είναι χρήσιμο να σε συνοδεύουν άτομα που εμπιστεύεσαι. Είναι καλύτερα να έχεις έρθει σε επαφή μαζί τους από πριν μέσω κρυπτογραφημένων μηνυμάτων σε ειδική εφαρμογή όπως το Signal και να έχετε αποφασίσει ακριβώς πού θα συναντηθείτε σε περίπτωση που χωριστείτε. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να έχεις το φιλαράκι σου μαζί και να μείνετε παρέα όλη την ώρα» τονίζει η Teen Vogue. «Κρυπτογραφημένα μηνύματα»; στις ΗΠΑ η διαδήλωση είναι σχεδόν συνώνυμη με την ανταρσία.

> Να είσαι πάντα ντυμένη και εφοδιασμένη έχοντας στο μυαλό σου το ενδεχόμενο μιας αναταραχής

Μην «σκάσεις» στη διαδήλωση με φόρεμα και μπαλαρίνες όπως την πάτησα εγώ κάποτε, συμβουλεύει η δημοσιογράφος. «Δεν περίμενα ότι θα περνούσα 8 ώρες περπατώντας και τρέχοντας, προσπαθώντας να αποφύγω πλαστικες σφαίρες και δακρυγόνα». Οπότε το outfit, είναι «άνετα, κλειστά παπούτσια, κι όχι μποτάκια που θα “χτυπήσουν” τα πόδια σου. Φόρα κάτι με το οποίο θα μπορείς να τρέξεις και θα προστατέψει τα δάχτυλά σου στην περίπτωση που κάποιος πέσει πάνω σου» αναφέρει η Teen Vogue και συνιστά στην πρωτάρα της διαδήλωσης να φορέσει «άνετα ρούχα, σκούρα, συνήθως μαύρα, και χωρίς στάμπες που να εντοπίζονται». Πόσο πιο lifestyle να γίνει η κάλυψη απόκρυψη;

> Να φοράς μάσκα, για να προστατευτείς από τον Covid-19 και γυαλιά ηλίου, αν η διαμαρτυρία γίνεται τη μέρα. Πάνω απ’ όλα ασφάλεια.

> Έχε μαζί σου νερό και σνακ. «Μείνε ενυδατωμένη, αυτό είναι το κλειδί για να έχεις αντοχές. Επίσης, ποτέ δεν ξέρεις πότε θα βρεθείς σε μία κλούβα, οπότε ένα σνακ θα σου δώσει ενέργεια. Φάε πριν τη διαδήλωση. Ποτέ δεν ξέρεις πώς θα καταλήξει η μέρα, για πόσο θα περπατάς ή αν θα έχεις χρόνο να φας. Πίνε νερό και έχε μαζί σου αν χρειαστεί να ξεπλύνεις τα μάτια σου από τα δακρυγόνα».

Η Teen Vogue συνεχίζει τις συμβουλές προς την κάθε νεαρή συνειδητοποιημένη αναγνώστρια που θέλει να λάβει μέρος στις διαδηλώσεις απαριθμώντας τα θετικά και τα αρνητικά του να έχεις μαζί σου τηλέφωνο. «Θα σε βοηθήσει να έχεις επαφή με τους φίλους σου, αλλά μπορεί να σου το κατασχέσει η αστυνομία ή να χακαριστεί (ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΩΡΑ;). Σε κάθε περίπτωση απενεργοποίησε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας από τη συσκευή σου. Έχουμε δει στο παρελθόν η αστυνομία να χρησιμοποιεί αυτά τα δεδομένα από τα social media ώστε να ισχυροποιήσει την αστυνόμευση».

Μια ακόμα παρότρυνση αφορά στις φωτογραφίες: «μην τραβάς φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται τα πρόσωπα και μην αφήνεις να σε φωτογραφίζουν». Τέλος, προτρέπει να κορίτσια να εμπιστευτούν το ένστικτό τους και να παρατηρούν τις κινήσεις της αστυνομίας με τον ίδιο τρόπο που εκείνη παρατηρεί τις κινήσεις των ειρηνικών διαδηλωτών. Δεν είναι ακραίο να πούμε πως η Teen Vogue, έγραψε με αυτό το άρθρο μια μικρή ιστορία στον Τύπο. Γιατί είπε πράγματα που δυστυχώς δύσκολα γράφονται στην κυρίαρχη ιδεολογία των media, γιατί παρεξηγούνται, όσο κι αν η διαμαρτυρία είναι δικαίωμα, ειδικά όταν αφορμή είναι η καταπάτηση του ύψιστου δικαιώματος. Της ζωής.