ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Παιδική αϋπνία: Τα προβλήματα που προκαλεί και τα tips της ειδικού για να κοιμάται εύκολα

Unsplash

Η παιδική αϋπνία αποδιοργανώνει τελείως ένα παιδί. Το κάνει να αισθάνεται κουρασμένο και αδύναμο να ανταποκριθεί στις δραστηριότητες τόσο του σχολείου όσο και τις εξωσχολικές. Έτσι αποσύρεται και πολλές φορές απομονώνεται. 

 

Η διαρκής παραμονή του παιδιού στην παιδική αϋπνία θα το οδηγήσει και σε μια σειρά εκ νέων προβλημάτων στην ενήλικη ζωή. 

Τα προβλήματα που συνδέονται με την παιδική αϋπνία

Υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στην παιδική αϋπνία με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές στην ενήλικη ζωή. Τα παιδιά που υποφέρουν από αϋπνία φαίνεται να είναι πιο επιρρεπή, επίσης, στο αλκοόλ και τη χρήση ουσιών. Η παχυσαρκία είναι ένα ακόμη πρόβλημα που αναδύεται εξαιτίας του μειωμένου ύπνου. Τα παιδιά που δεν κοιμούνται σωστά, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού και γλυκού προκειμένου να αναπληρώσουν τα ποσοστά ενέργειας που υπολείπονται εξαιτίας της αϋπνίας.   

Η αϋπνία μπορεί στην ενήλικη ζωή να εμφανίζεται περισσότερο στο ανδρικό φύλο, το ίδιο όμως δεν υφίσταται και στην παιδική ηλικία. Τα κορίτσια εμφανίζουν συχνότερα προβλήματα με τον ύπνο τους συγκριτικά με τα αγόρια. Ενδεχομένως, αυτή η διαφορά να συνδέεται με την έναρξη της εφηβείας, η οποία ανακύπτει πρώτα στα κορίτσια. Τα παιδιά με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, διάσπαση προσοχής με νοητική στέρηση και αυτισμό υποφέρουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά από αϋπνίες ή/και άλλες διαταραχές ύπνου. 

Ιατρικοί και ψυχολογικοί παράγοντες

Η αϋπνία από την άλλη πλευρά, ενδέχεται, να πηγάζει από μια δυσλειτουργία του ίδιου του παιδιού. Επί παραδείγματι, ένα νόσημα, μια φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη και κάποια οργανική βλάβη να είναι υπαίτιοι για αυτήν την διαταραχή.  Η εκδήλωση της αϋπνίας συνδέεται όμως και με ψυχολογικούς παράγοντες. Το παιδί μέσω αυτής ίσως εκφράζει το άγχος αποχωρισμού και το φόβο αυτονόμησης.

Ο ύπνος για τα μικρά παιδιά μεταφράζεται ως μια διαδικασία απομόνωσης, εξαιτίας του ότι συνοδεύεται με τον αποχωρισμό από τη μητέρα τους. Επομένως, ενδέχεται να τους επιτείνει το αγωνία και το φόβο της εγκατάλειψης ή και μιας πιθανής απώλειας της μητέρας. Η καλύτερη θεραπεία για τη αϋπνία είναι ένας καλός ύπνος.

Tips για να κοιμάται πιο εύκολα

  • Να ρυθμίσετε το βιολογικό ρολόι του παιδιού σας. Να κοιμάται και να ξυπνάει συγκεκριμένη ώρα κάθε μέρα. Επίσης, ρυθμίστε και τη θερμοκρασία του δωματίου του, το κρύο ή η ζέστη δυσκολεύουν το παιδί να κοιμηθεί. 
  • Να διαμορφώσετε τον χώρο του δωματίου του κατάλληλο για ύπνο. Να είναι σκοτεινό και ήρεμο, ώστε το παιδί να έχει τη δυνατότητα να συνδέσει τον βραδινό ύπνο με το σκοτάδι και τη νύχτα και το πρωινό ξύπνημα αντίστοιχα με το φως και τους θορύβους. 
  •  Μην μένετε στο δωμάτιο του παιδιού σας μέχρι να κοιμηθεί, διότι εάν νιώσει την απουσία σας θα κλάψει ή θα τρέξει να σας αναζητήσει. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται την ανασφάλεια του. 
  • Να ανταποκρίνεστε στο κάλεσμα του παιδιού σας, δηλαδή εάν κλάψει κατά τη διάρκεια του ύπνου του, να ανταποκριθείτε προσπαθώντας να το καθησυχάσετε και να το κάνετε να αισθανθεί ασφάλεια.
  • Μην αποκοιμίζετε το παιδί στο δωμάτιό σας, με σκοπό να το επιστρέψετε έπειτα στο δικό του δωμάτιο, διότι αυτό ενισχύει την έλλειψη σιγουριάς και τη φοβία του. Είτε αφήστε το στο κρεβάτι σας, εάν έρθει κατά τη διάρκεια της νύχτας, είτε όταν έρθει (χωρίς να το αποπάρετε), επιστρέψτε μαζί του στο δωμάτιό του.     
  • Συνδέστε τον ύπνο του παιδιού σας με κάτι όμορφο και ευχάριστο, όπως με ένα παραμύθι, με ένα CD με τραγούδια ή με μία μελωδία. Χαρίστε του, επίσης, ένα αρκουδάκι που θα τον συνοδεύει μόνον στον ύπνο του. 
  • Προσέξτε το στομάχι του να μην είναι βαρύ πριν κοιμηθεί ή να μην έχει καταναλώσει προϊόντα που περιέχουν καφεΐνη (αναψυκτικά, σοκολάτες). 
  • Ωθήστε το παιδί σας να εμπλακεί με κάποια αθλητική δραστηριότητα. Θα το βοηθήσει να εκτονώνεται και να κουράζει το σώμα του, ώστε ο ύπνος να είναι πλέον ανάγκη.
  • Εάν το παιδί σας είναι ακόμη βρέφος και το ταΐζετε κατά τη διάρκεια της νύχτας να αποφεύγετε τόσο να του μιλάτε σε αυτό το βραδινό του γεύμα όσο και στο να το κοιμίζετε στο κρεβάτι σας. Για τα βρέφη αρκεί μόνον ένα χάδι για να νιώσει σιγουριά και να μπορέσουν να ξανακοιμηθούν.

Προσοχή: Τα αντικείμενα ή οι ιεροτελεστίες που θα πραγματοποιούνται πριν τον ύπνο δεν θα χρησιμοποιούνται και κατά τη διάρκεια της μέρας.