ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Οι παππούδες, ο ρόλος τους στην ανατροφή των εγγονών και πώς θα το διαχειριστείς σωστά

Unsplash

Για κάποιους γονείς φαντάζει ιδιαίτερα βολικό να δέχονται βοήθεια από τους δικούς τους γονείς στο μεγάλωμα των παιδιών τους, είτε επειδή μπορεί να αισθάνονται αδαείς σχετικά με τη διαχείριση του νέου τους ρόλου είτε εξαιτίας ενός πολύ απαιτητικού εργασιακού προγράμματος. Μπορεί όμως αυτή η βοήθεια να φέρει εντάσεις στο μέλλον;

Η ανατροφή των παιδιών είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολλή ενέργεια, τόσο από την πλευρά των γονέων όσο και από εκείνη των παππούδων, εφόσον εμπλέκονται και εκείνοι σε αυτή. Έτσι, συχνά δημιουργούνται τριβές μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν τη δύναμη να διαταράξουν ακόμη και το οικογενειακό σύστημα, παρεμποδίζοντας τη λειτουργικότητα και την ισορροπία των σχέσεων εντός της οικογένειας. Οι γονείς, συχνά, ακούσια εναποθέτουν στους παππούδες και στις γιαγιάδες μεγαλύτερες ευθύνες από εκείνες που φυσιολογικά θα τους αναλογούσαν, δεδομένης της ιεραρχίας τους στην οικογενειακή κλίμακα, και αυτό μπορεί όχι μόνο να διαταράξει τις σχέσεις μεταξύ τους αλλά να δημιουργήσει και πολλά προβλήματα στα παιδιά.

Όταν οι παππούδες μεγαλώνουν τα παιδιά

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες αποκτούν τέτοια καθήκοντα που θα μπορούσαν να αντιστοιχηθούν με αυτά των γονέων. Οι ατελείωτες ώρες φυλάγματος των παιδιών, η βοήθεια στη μελέτη των σχολικών μαθημάτων, τα κανακέματα, οι νουθεσίες και η μεταφορά των παιδιών στις διάφορες υποχρεώσεις τους είναι μερικές από τις υποχρεώσεις που επωμίζονται. Αυτό τους οδηγεί να αποκτούν αυθαίρετα μία δικαιολογημένη απαίτηση για περαιτέρω εμπλοκή στην ανατροφή των εγγονών τους αλλά και μία ιδιαίτερη, συχνά ανοριοθέτητη σχέση μαζί τους. 

Έτσι, συχνά παρουσιάζεται το φαινόμενο οι παππούδες και οι γιαγιάδες να κακομαθαίνουν τα εγγόνια κάνοντάς τους «χατίρια» που οι γονείς θα απαγόρευαν ή αγοράζοντας παιχνίδια ή/και λιχουδιές που η μητέρα ή ο πατέρας θα απέφευγε να αγοράσει, μεταξύ άλλων. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα στην οικογένεια, όσο και αν φαίνεται απλό και ακίνδυνο. Η υιοθέτηση μίας στάσης που παρεκκλίνει από εκείνη των γονέων, ακόμη και αν αφορά πράγματα καθημερινά και, φαινομενικά, μικρής σημασίας, μπορεί να συγχύσει το παιδί σε σημείο που να μην μπορεί να ξεχωρίσει ποια είναι η σωστή και ποια η λάθος συμπεριφορά. 

Το μπέρδεμα του παιδιού

Εάν για παράδειγμα ένα παιδί παρουσιάζει πρόβλημα παχυσαρκίας και οι γονείς προσέχουν τη διατροφή του, ενώ ο παππούς και η γιαγιά, προκειμένου να το ευχαριστήσουν, του προσφέρουν ό,τι γλύκισμα ζητήσει (συνήθως κρυφά), είναι πολύ πιθανό ότι το παιδί αυτό θα αποφεύγει να είναι σπίτι με τους γονείς, ενώ αντίστοιχα θα επιζητά να βρίσκεται με τον παππού και τη γιαγιά έτσι ώστε να ικανοποιήσει την ανάγκη του για φαγητό. Από την άλλη, η εν λόγω «συνωμοσία» είναι πιθανό να οδηγήσει το παιδί στο να κρατάει μυστικά από τους γονείς του να νιώθει ένοχο για αυτά τα μυστικά, υποπίπτοντας έτσι σε μία αμφιθυμική στάση, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει μέχρι και συναισθηματικά προβλήματα.

Η θετική επίδραση των παππούδων

Η συνεισφορά των παππούδων και των γιαγιάδων στην ανατροφή των παιδιών, για να έχει θετική επίδραση χωρίς να παρεμποδίζει την ομαλή επικοινωνία και λειτουργία της οικογένειας, χρειάζεται να είναι συμπληρωματική και επικουρική. Τα παιδιά είναι μέλη της οικογένειας τους και είναι αναγκαίο να διατηρήσουν αδιάρρηκτους δεσμούς με τη μητέρα  και τον πατέρα τους αντίστοιχα, ώστε με τη σειρά τους να ενθαρρύνουν την υγεία και την ισορροπία του οικογενειακού συστήματος. Η επαφή των παιδιών με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους μπορεί να είναι πολύ θετική και να προσφέρει πολλά οφέλη αρκεί να είναι οριοθετημένη ευθύς εξαρχής από τους γονείς. 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι παππούδες δεν πρέπει να έχουν κυρίαρχη θέση στην ζωή των εγγονιών και χρειάζεται να ενισχύουν το ρόλο των γονέων και όχι να τον παρακάμπτουν. Η διαπαιδαγώγηση των εγγονών θα πρέπει να γίνεται πάντα με την συναίνεση των γονέων, προκειμένου να ακολουθούνται κοινοί κανόνες και κώδικες και από τις δύο πλευρές. Για αυτό το λόγο, κρίνεται αναγκαία η εκ των προτέρων συνεννόηση μεταξύ γονέων και παππούδων σε σχέση με το πρόγραμμα, τις καθημερινές συνήθειες, τις ανάγκες και τη διαχείριση του παιδιού γενικότερα. 

Tips που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε σωστά το θέμα

  • Αποφύγετε να διαμένετε στην ίδια οικεία με τους παππούδες. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εντείνει πιθανά προβλήματα στην οικογένεια και να ενθαρρύνει την παρεμβατικότητα από την πλευρά των γονέων.
  • Οριοθετήστε τη σχέση σας με τους γονείς σας.
  • Διατηρήστε αυτά τα όρια, χωρίς ωστόσο να υπερβάλλετε φτάνοντας στο σημείο της ανάπτυξης παθολογίας.
  • Καλλιεργήστε την αυτονομία και ανεξαρτησία σας, αυτή των παιδιών και των γονέων σας.
  • Συμφωνήστε σχετικά με τους κανόνες διαπαιδαγώγησης των παιδιών σας.
  • Μην αναθέτετε παραπάνω αρμοδιότητες και υποχρεώσεις στους παππούδες από αυτές που έχετε ήδη καθιερώσει.
  • Επιβραβεύστε τους γονείς σας για τη βοήθεια που σας προσφέρουν.
  • Συζητήστε ανοιχτά για ό, τι σας απασχολεί.
  • Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό.