WOMEN TODAY

Οι γυναίκες θα συνεχίσουν να πληρώνονται λιγότερο από τους άντρες στην Ελλάδα μέχρι το 2034 και βάλε

Unsplash

Η μισθολογική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών, το αντίθετο από ό,τι διεθνώς ονομάζουμε Gender Pay Gap δεν θα έρθει στην Ελλάδα πριν το 2034, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Κι αυτή είναι μια «αισιόδοξη» πρόβλεψη, αν τη συγκρίνεις με το έτος 2121 για το οποίο προβλέπεται να εξισωθούν οι μισθοί σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Τσεχία.

Ποια ισότητα; Το έμφυλο μισθολογικό χάσμα καλά κρατεί

Όπως αναφέρει σε μελέτη της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων (ETUC) οι έμφυλες διακρίσεις στους μισθούς είναι μια ιστορικά παγιωμένη κατάσταση, η οποία μεταβάλλεται με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς. Παρά τις επίμονες και έντονες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για άρση των έμφυλων ανισοτήτων, το χάσμα δεν θα κλείσει σε καμία χώρα νωρίτερα από το 2028. Βάση του ρυθμού αλλαγής που έχει παρατηρηθεί από το 2010 έως και σήμερα, το Βέλγιο θα είναι η πρώτη χώρα που θα επιτευχθεί η οικονομική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στην Ελλάδα ο ρυθμός εξέλιξης αντιστοιχεί στο έτος 2034. Μάλιστα, το πόσο αναπτυγμένη είναι μια χώρα δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο. Τρανταχτό παράδειγμα, η περίπτωση της Γερμανίας (2121) και ακόμα περισσότερο της Γαλλίας, όπου ίσως χρειαστούν ακόμα και 1000 χρόνια για να επιτευχθεί η πολυπόθητη ισότητα.

 

Καμία αποδοχή στις άνισες αποδοχές

Όπως αναφέρει η Eurostat, το wage gap στην Ευρώπη έχει σημειώσει μείωση μόλις 1% τα τελευταία 8 χρόνια. Μάλιστα σε 9 χώρες αντί να κλείνει, το μισθολογικό χάσμα θα συνεχίσει να ανοίγει και στα επόμενα χρόνια, μια πρόβλεψη που καθιστά τα μέτρα διαφάνειας για τις αμοιβές ακόμα πιο απαραίτητα για την εξάλειψη του θεσμικού σεξισμού. Ακόμα πιο απαραίτητη, η νομική προστασία της ίσης αμοιβής και της εργασίας ίσης αξίας. Οι διακρίσεις στους μισθούς με βάση το φύλο είναι ένα αγκάθι που πληγώνει την έμφυλη ισότητα στην καρδιά της με τον πιο πολυεπίπεδο τρόπο.

Όσο οι γυναίκες δεν αμείβονται εξίσου με τους άνδρες παρόλο που η επαγγελματική τους αξία είναι απόλυτα αναγνωρισμένη ακόμα κι από τον πιο μεγάλο τους ανταγωνιστή, δεν μπορούμε να μιλάμε για καμία πραγματική ισότητα. Η επαναρρύθμιση των αντιλήψεων που επικρατούν στην αγορά εργασίας συμβαδίζουν με το πλέγμα των προκαταλήψεων πάνω στο οποίο αγκιστρώνεται συχνά ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι γυναίκες ως επαγγελματίες. Οι ενέργειες πρέπει να είναι ολοκληρωμένες και να θέτουν ως ύψιστη προτεραιότητα την προώθηση ισορροπίας μεταξύ της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής του, τη διευκόλυνση των γυναικών που θεμελιώνουν μονογονεϊκές οικογένειες και την πάταξη κάθε είδους σεξιστικού στερεότυπου, όπως το ψευτοδίλημμα «καριέρα ή οικογένεια;» που στέκεται σταθερά τροχοπέδη στην επαγγελματική τους ολοκλήρωση.