ΣΕΞΙΣΜΟΣ

Οι γυναίκες δεν πρέπει να ξανακάνουν δουλειές στο σπίτι μέχρι το τέλος της χρονιάς

Pexels

Δουλειές του σπιτιού, αυτός ο βραχνάς. Παρόλο που οι γυναίκες πλέον ασχολούνται λιγότερο με το νοικοκυριό σε σχέση με τα 70s και οι άντρες κάνουν σχεδόν διπλάσιες δουλειές από (το τίποτα; που έκαναν) τότε, εμείς συνεχίζουμε να είμαστε εκείνες που ασχολούμαστε με το σπίτι περισσότερο.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Γραφείο Στατιστικής Εργασίας, οι γυναίκες ξοδεύουν ημερησίως 47 λεπτά περισσότερο για τις δουλειές του σπιτιού, απ’ ό,τι οι άνδρες. Αυτό αθροιστικά μάς κάνει έως και 5 ½ ώρες παραπάνω κάθε εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τον χρόνο που ξοδεύει μια γυναίκα για τη φροντίδα των παιδιών, τα ψώνια ή άλλες εξωτερικές δουλειές, τα οποία το ΓΣΕ ταξινομεί σε άλλες κατηγορίες (όπου και πάλι οι γυναίκες κάνουν πολύ περισσότερα).

Για να εξισορροπηθεί, ουσιαστικά ο φόρτος της δουλειάς, οι γυναίκες θα έπρεπε να σταματήσουν να κάνουν τις δουλειές του σπιτιού από τις 29 Αυγούστου και να τις κάνουν όλες οι άντρες μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Σε μια κοινωνική πραγματικότητα στην οποία η πλειονότητα των γυναικών έχουν επαγγελματική καριέρα, οι δουλειές του σπιτιού παραμένουν σε ένα ποσοστό που αγγίζει το 45%, δική τους ευθύνη, σε αντίθεση με τους άντρες, που αναλαμβάνουν αυτή την υποχρέωση, ενώ παράλληλα δουλεύουν, σε ποσοστό 12%. Οι άντρες που τροφοδοτούν την οικογένεια έχουν επίσης διπλάσιες πιθανότητες να μην κάνουν καθόλου δουλειές στο σπίτι.

Στην Ευρώπη τώρα, περίπου το 91% των γυναικών με παιδιά αφιερώνουν τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα σε δουλειές του σπιτιού, σε σύγκριση με το 30% των ανδρών με παιδιά. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργαζόμενες γυναίκες αφιερώνουν περίπου 2,3 ώρες ημερησίως σε δουλειές του σπιτιού. Για τους μισθωτούς άνδρες, ο αριθμός αυτός είναι 1,6 ώρες.

Χωρίς πολλή φαντασία, μαντεύω πως τα νούμερα θα είναι ακόμα πιο υψηλά για τις γυναίκες στην Ελλάδα και ακόμα χαμηλότερα για τους άντρες που έχουν μάθει να τους τα έχουν όλα έτοιμα. Όπως έλεγε και η Gloria Steinem, «Οι γυναίκες δεν πρόκειται να είναι ίσες έξω από το σπίτι, μέχρι οι άνδρες να είναι ίσοι μέσα σε αυτό».