ΚΑΡΙΕΡΑ

Οι 7 προσωπικότητες του χρήματος. Εσύ σε ποια ανήκεις;

Pexels

Συχνά τονίζουμε τη σημασία της χρηματοοικονομικής παιδείας, την κατανόηση του τρόπου που λειτουργούν τα χρήματα για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων. Ωστόσο, ένα πράγμα που οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να λάβουν υπόψη, είναι ο τύπος της προσωπικότητας τους. Του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζουν το κεφάλαιο «χρήματα» και τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις απέναντι σε αυτά.

Ο καθένας μας έχει τις δικές του πεποιθήσεις και συναισθήματα για τα χρήματα, οι οποίες διαμορφώνονται κυρίως από τις προσωπικές μας εμπειρίες. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο Ken Honda, υπάρχουν επτά διαφορετικοί τύποι προσωπικότητας χρήματος. Τυπικά, πέφτουμε σε συνδυασμό πολλών τύπων, και όχι μόνο ενός. Το να προσδιορίσεις σε ποιον τύπο προσωπικότητας ανήκεις, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σχέση σου με τα χρήματα. Μπορεί να σε βοηθήσει να ξοδεύεις λιγότερα σε παρορμητικές αγορές και να έχεις καλύτερο έλεγχο στον οικονομικό προϋπολογισμό σου.

Οι προσωπικότητες του χρήματος. Εσύ σε ποια ανήκεις; Pexels

Οι 7 προσωπικότητες του χρήματος

1. Οι παθολογικοί οικονόμοι

Σημάδια που δείχνουν ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία: 

 • Αποταμιεύεις χρήματα συνέχεια, μερικές φορές χωρίς να έχετε κατά νου έναν πραγματικό στόχο.
 • Πιστεύεις ότι η εξοικονόμηση χρημάτων είναι ο μόνος τρόπος για να αισθάνεσαι πιο ασφαλής στη ζωή.
 • Είσαι πολύ λιτή και ξέρεις πάντα πού και τι έχει τις χαμηλότερες τιμές.

Παγίδες:

Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, φοβούνται τόσο πολύ μήπως χάσουν χρήματα που περνούν όλη τους τη ζωή χωρίς να ξοδέψουν τίποτα από αυτά που δούλεψαν τόσο σκληρά για να μαζέψουν. Μπορεί να παραλείψουν χόμπι ή δραστηριότητες που θα μπορούσαν να τους κάνουν χαρούμενους.

Συμβουλή:

Όλα έχουν να κάνουν με το μέτρο. Προσπάθησε να βρεις μια ισορροπία μεταξύ της εξοικονόμησης χρημάτων και της απόλαυσης της ζωής. Σκέψου πού βλέπεις τον εαυτό σου στο μέλλον και πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις αποταμιεύσεις σου για να φτάσεις εκεί.

2. Οι παθολογικοί σπάταλοι

Σημάδια που δείχνουν ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία: 

 • Έχεις την τάση να ξοδεύεις χρήματα σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι απαραίτητα.
 • Έχεις μια εξωστρεφή προσωπικότητα και αγαπάς να χαρίζεις στους γύρω σου κάτι ιδιαίτερο, μερικές φορές χωρίς ιδιαίτερο λόγο.
 • Όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά, η λύση σου είναι να ξοδέψεις, ειδικά για άμεση ικανοποίηση.

Παγίδες:

Ακόμα κι αν έχουν μεγάλα χρέη, όσοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, θα συνεχίσουν να ξοδεύουν χρήματα. Μπορεί ακόμη και να προσπαθήσουν να κρύψουν μεγάλες αγορές από φίλους και συγγενείς. Σε ακραίες περιπτώσεις, μπορεί να κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν, εάν ξοδεύουν συνεχώς περισσότερα από όσα κερδίζουν.

Συμβουλή:

Η δημιουργία ενός σχεδίου προϋπολογισμού θα σε βοηθήσει να δεις τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία. Υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι η αγορά ενός νέου αυτοκινήτου για παράδειγμα, σημαίνει ότι θα θυσιάσεις χρήματα για βασικά πράγματα, όπως η εξόφληση ενός οικονομικού χρέους.

 

 

 

3. Οι παθολογικοί moneymakers

Σημάδια που δείχνουν ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία: 

 • Πιστεύεις ότι το να κερδίζεις περισσότερα χρήματα είναι το μυστικό της ευτυχίας.
 • Ξοδεύεις το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς σου, στην προσπάθεια να βγάλεις όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα.
 • Απολαμβάνεις την αναγνώριση από άλλα άτομα για την οικονομική σου επιτυχία.

Παγίδες:

Ενώ συνήθως όσοι βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία, χαράζουν έναν καλό δρόμο για την επίτευξη οικονομικής ελευθερίας, μπορούν να μπουν σε επικίνδυνα μονοπάτια, εάν αρχίσουν να παραμελούν σημαντικές σχέσεις για να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη πλούτου.

Συμβουλή:

Αναγνώρισε ότι η ζωή είναι πολλά παραπάνω από χρήματα. Τα χρήματα που κερδίζεις, μπορεί να αποκτήσουν νέο σκοπό, βοηθώντας άλλους, είτε καλύπτοντας ουσιαστικές σου ανάγκες, οργανώνοντας για παράδειγμα το ταξίδι των ονείρων σου, για το οποίο μιλάς εδώ και χρόνια.

4. Οι αδιάφοροι

Σημάδια που δείχνουν ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία: 

 • Σπάνια σκέφτεσαι τα χρήματα (και μόνο η ιδέα να δημιουργήσεις έναν προϋπολογισμό σου προκαλεί ναυτία).
 • Σε ακραίες περιπτώσεις, πιστεύεις ότι τα χρήματα είναι αναγκαίο κακό.
 • Πιστεύεις ότι τα χρήματα δεν πρέπει να επηρεάζουν σημαντικές αποφάσεις στη ζωή.

Παγίδες:

Πολλοί άνθρωποι που αδιαφορούν για τα χρήματα αισθάνονται ότι χρειάζονται μόνο ένα μέτριο, χρηματικό ποσό για να είναι ευτυχισμένοι, κάτι που είναι μια υγιής νοοτροπία. Αλλά τα πράγματα μπορεί να γίνουν άσχημα, αν δεν είναι υπεύθυνοι για τα οικονομικά τους.

Συμβουλή:

Ακόμα κι αν είσαι άνετα οικονομικά, φρόντισε να γνωρίζεις πού πηγαίνουν τα χρήματά σου, ποια είναι τα μηνιαία έξοδά σου και πού έχεις χρέη. Πράγματα που μπορεί να σε γλιτώσουν από οικονομικό άγχος στο μέλλον.

5. Οι «Μαζεύω-Ξοδεύω»

Σημάδια που δείχνουν ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία: 

 • Ξεκινάς εξοικονομώντας πολλά χρήματα, αλλά στη συνέχεια ξοδεύεις από το πουθενά.
 • Όταν χρησιμοποιείς τις αποταμιεύσεις σου, μπορεί να ξοδέψεις σε πράγματα που δεν χρειάζεσαι ή θα χρησιμοποιήσεις σπάνια.

Παγίδες:

Μπορεί να είναι συναισθηματικά εξουθενωτικό όταν τα οικονομικά σου κινούνται από τα ψηλά στα χαμηλά συνέχεια. Αυτές οι προσωπικότητες συχνά καταλήγουν αγχωμένοι και απογοητευμένοι από τον εαυτό τους, καθώς ενώ εργάζονται τόσο σκληρά για να εξοικονομήσουν χρήματα, τα χάνουν τόσο γρήγορα.

Συμβουλές:

Πριν από οποιαδήποτε μεγάλη αγορά, σκέψου πώς μπορεί να αισθάνεσαι την επόμενη μέρα ή μερικές εβδομάδες αργότερα. Μην ξεχνάς τους οικονομικούς σου στόχους.

6. Οι τζογαδόροι

Σημάδια που δείχνουν ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία: 

 • Η συγκίνηση του κινδύνου και η υπόσχεση της ανταμοιβής είναι από μόνη της μια ευχαρίστηση μέσα στην οποία γρήγορα μπορείς να χάσεις τον εαυτό σου.
 • Μερικές φορές ποντάρεις τα χρήματά σου για να ξεφύγεις από την πλήξη.

Παγίδες:

Δεν είναι ασυνήθιστο για όσους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, να αντιμετωπίζουν απροσδόκητα κέρδη ή καταστροφικές απώλειες. Ο πιο προφανής κίνδυνος είναι όταν ο τζόγος ξεφεύγει από τον έλεγχο και δανείζονται χρήματα για να αναπληρώσουν τις απώλειες στην πορεία.

Συμβουλή:

Ο στόχος είναι να είστε ενδοσκοπικοί και αυστηροί με τους οικονομικούς κινδύνους που αναλαμβάνετε. Η ισορροπία και η ασφάλεια είναι απαραίτητα, οπότε ξεκινήστε να αφήνετε στην άκρη μηνιαίες αποταμιεύσεις, πριν πάρετε μεγάλες, οικονομικές αποφάσεις.

7. Οι ανήσυχοι

Σημάδια που δείχνουν ότι ανήκεις σε αυτή την κατηγορία: 

 • Ανεξάρτητα από τα πόσα χρήματα έχεις, ανησυχείς συνεχώς ότι θα τα χάσεις ανά πάσα στιγμή.
 • Δεν έχεις εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου για οικονομική ελευθερία.
 • Έχεις εμμονή με το χειρότερο πιθανό σενάριο για το τι θα συμβεί αν σου τελειώσουν τα χρήματα.

Παγίδες:

Είναι έξυπνο να γνωρίζεις τι θα μπορούσε να συμβεί, εάν δεν προετοιμαστείς κατάλληλα για ένα αβέβαιο μέλλον. Αλλά το να αφήνεις την ανησυχία και το άγχος να τρώνε την ευτυχία σου στο παρόν, δεν είναι ποτέ καλή επιλογή.

Συμβουλή:

Αναζήτησε τη θετικότητα στις συζητήσεις για τα χρήματα. Προσπάθησε να κατανοήσεις από πού προέρχονται οι οικονομικές σου ανησυχίες, είτε αυτό σημαίνει να μιλήσεις με έναν οικονομικό σύμβουλο, είτε με έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας.