ROLE MODELS

Οι 2 πρώτες trans Λατίνες γυναίκες που διδάσκουν στη Νομική του Χάρβαρντ και γράφουν ιστορία

Instagram/Esqueer_ Instagram/Esqueer_

Η trans κοινότητα έχει λόγους να το γιορτάζει. Η Νομική της Σχολής του Χάρβαρντ διαθέτει πλέον 2 trans Λατίνες γυναίκες, με 4 trans άτομα στο σύνολο, μετά τον Alexander Chen και την Kendra Albert.

Ο Αύγουστος ξεκίνησε πολύ ευοίωνα για τις trans 37χρονη Anya Marino και την 30χρονη Alejandra Caraballo. Εργάζονται πλέον και οι δύο στο τμήμα Νομικής, η μία στο γραφείο υπεράσπισης δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας και η άλλη στο τμήμα Εφαρμογής Νόμων στο Διαδίκτυο. Νιώθουν πλέον δικαίωση για τα χρόνια που έχουν αφιερώσει υπέρ των δικαιωμάτων της κοινότητάς του αλλά και την κατάρριψη των εμποδίων που τους απέτρεπε από το να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

«Το να έχεις στο Χάρβαρντ 3 trans εργαζόμενους που δεν είναι λευκοί, είναι πολύ σημαντικό επίτευγμα. Ειδικά για τους δικηγόρους είναι απαραίτητο να μπορούν να βλέπουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό τη δουλειά» τόνισε ο Dru Levasseur, εκπρόσωπος του εθνικού οργανισμού των δικαιωμάτων της LGBTQ+ κοινότητας. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλα τα trans παιδιά εκεί έξω που βιώνουν απόρριψη από την οικογένεια και το σχολείο και εγκαταλείπουν την εκπαίδευση επειδή δεν βρίσκουν στήριξη.

Οι προσωπικές ιστορίες που τις ενέπνευσαν να γίνουν αυτό που είναι σήμερα

Όταν η Marino πήρε το πτυχίο Νομικής από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, επέστρεψε στην πατρίδα της, τη Florida, ήρθε σε επαφή με trans ανθρώπους οι οποίοι αντιμετώπιζαν τεράστιες δυσκολίες στο να βρουν δουλειά ή σπίτι. «Τότε κατάλαβα ότι είχα τα μέσα να τους βοηθήσω, να διηγηθώ τις ιστορίες τους και ενδεχομένως να συμβάλλω στο να λάβουν βοήθεια». Και συνέχισε τις σπουδές της. Ένα συμβάν που τη σημάδεψε και την ακολουθεί μέχρι σήμερα ήταν η δολοφονία της trans Venus στη Florida, το 2006. Η κοπέλα γνώρισε έναν άντρα, τον οποίο πήγε σπίτι της, εκείνος τη χτύπησε και έβαλε φωτιά στο διαμέρισμά της.

Από την άλλη, αυτό που ενέπνευσε την Caraballo είναι η ιστορία του πατέρα της, ο οποίος έπαθε πολύ σοβαρό εργατικό ατύχημα και η οικογένεια έπρεπε να βασιστεί στην αποζημίωση του κράτους. Όταν οι επιταγές αργούσαν, η μαμά της τηλεφωνούσε στον δικηγόρο και τα χρήματα έρχονταν μέσα στις επόμενες 3 μέρες. Η δύναμη του νόμου την ώθησε στο να ασχοληθεί με ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από ενδοοικογενειακή βία και ανθρώπινου εμπορίου, LGBTQ+ άτομα και πρόσφυγες που αναζητούν άσυλο. Και οι δύο γυναίκες ξέρουν πολύ καλά ότι εκπροσωπούν μία ολόκληρη κοινότητα ανθρώπων που πρέπει συνεχώς να μάχεται για τα δικαιώματα που οι υπόλοιποι θεωρούν αυτονόητα.

Η εξέλιξη για την trans κοινότητα (και όχι μόνο) αργεί, αλλά είναι υπαρκτή

Το 2020 ήταν η πρώτη χρονιά που το ποσοστό των LGBTQ+ δικηγόρων στις ΗΠΑ ξεπέρασε το 3% του συνόλου των εργαζομένων σε αυτό το επάγγελμα. Το 2020 υπήρχαν 3.187 δικηγόροι που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα και μόλις 9 non binary άτομα. Αν και πολλές αμερικάνικες σχολές αρνήθηκαν να καταγράψουν το ποσοστό των ατόμων της κοινότητας, με τη δικαιολογία ότι δεν κρίνουν σωστή της καταγραφή προσωπικών στοιχείων, είναι σημαντικό να καταγράφεται η αλλαγή και η συμπεριληπτικότητα. Το Χάρβαρντ το έκανε και ελπίζουμε ότι αυτή είναι μία αρχή που θα αλλάξει την ιστορία και το μέλλον.