#ΤΟΖΗΣΑΜΕ

Ο καρκίνος του μαστού βρήκε το δικό του άσυλο στην Κυψέλη

Photos: Τάσος Βρεττός

Η λέξη άσυλο συχνά αποκτά αρνητικό πρόσημο. Παλαιότερα, σε ψυχιατρικά άσυλα για παράδειγμα, η μεταχείριση των κρατουμένων ήταν πολλές φορές βάναυση και επικεντρωνόταν στον περιορισμό και την απομόνωση ασθενών με σοβαρές, ψυχιατρικές διαταραχές. Ωστόσο η λέξη ετυμολογικά, παράγεται από το αρχαίο επίθετο «άσυλος». Συνεπώς άσυλο, σημαίνει κάτι ασφαλές και απαραβίαστο. Ένα τέτοιο άσυλο, αυτή τη φορά στην καρδιά μιας αθηναϊκής γειτονιάς, δημιουργήθηκε για να μας κρατήσει όσο πιο ασφαλείς γίνεται από τη συνάντησή μας με τον καρκίνου του μαστού*.

Κάπως έτσι το Άσυλο Ανιάτων στην Κυψέλη άνοιξε ξανά τις πόρτες του, στην υπό ανακαίνιση Πτέρυγα του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, για μία πρωτότυπη θεατρική εμπειρία. Από την στιγμή που πρωτοπαρουσιάστηκε την άνοιξη, η site specific performance ΠασΠορτ – Μία αληθινή περιπέτεια της ομάδας Μικρός Νότος, η χειροποίητη performance για τον καρκίνο του μαστού, δημιούργησε αίσθηση με την πρωτοτυπία και τη διεισδυτικότητά της. Κι από την προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να σε διαβεβαιώσω, διόλου τυχαία.

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου λοιπόν βρέθηκα στην πρεμιέρα των παραστάσεων που θα συνεχιστούν όλον τον Οκτώβριο. Είτε έχεις κάποια γυναίκα στο περιβάλλον σου που έχει περάσει καρκίνο μαστού, είτε όχι, το ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια αναπόφευκτα θα σε συγκινήσει. Όχι εκβιαστικά, αλλά με τρόπο ουσιαστικό και βαθιά ανθρώπινο. Όχι με τεχνάσματα και υπερβολές, αλλά με τρόπο δωρικό, σπαρτιάτικο και ωμό. Όπως ακριβώς δηλαδή είναι η αλήθεια γύρω από μία από τις σημαντικότερες απειλές για την υγεία των γυναικών.

Στο ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια  μία Θεματοφύλακας με τη βοηθό της μάς συνοδεύσαν στον Τόπο που φυλούν στο ταξίδι της περιπλάνησης στη Ζωή, με γενναιοδωρία και ανοιχτή καρδιά. Τρία γυναικεία σώματα, τρεις γυναίκες, συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο-Τόπο και συνθέτουν τα στάδια της ασθένειας: Το υγιές σώμα, το σώμα που νοσεί, το σώμα μετά τη μαστεκτομή. Μαζί με τους υπόλοιπους θεατές, είχαμε τη δυνατότητα να περιπλανηθούμε ελεύθερα μέσα σε δωμάτια «σταθμούς», ακολουθώντας όποια διαδρομή θέλαμε, με τον δικό μας ρυθμό, επιλέγοντας τον τρόπο που θα παρακολουθήσουμε τις δράσεις, βιώνοντας τελικά ο καθένας μία εξαιρετικά εξατομικευμένη εμπειρία ζωής και θεάτρου.

Με αφετηρία τη δύναμη και την παρηγοριά που άντλησε η ηθοποιός Χρύσα Διαμαντοπούλου από το βιβλίο της ψυχολόγου Ελεονώρας Σουρλάγκα, ΠασΠορτ – Μια αληθινή περιπέτεια, η επιζήσασα επιχειρεί με την καταλυτική συμβολή του εικαστικού Βασίλη Καβουρίδη, να αποτυπώσει την εμπειρία της, καταργώντας ουσιαστικά τον «τέταρτο τοίχο», που χωρίζει τον καλλιτέχνη από τον θεατή. Μία work in progress performance που συνδυάζει δημιουργικά τη θεατρική φόρμα με εικαστικές εγκαταστάσεις, ηχητικά τοπία και αληθινές μαρτυρίες, μέσα σε 9 ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια που μετατρέπονται σε ένα δυναμικό πεδίο, όπου καλλιτέχνες, περιθαλπόμενοι και θεατές «συνομιλούν».

Η Χρύσα Διαμαντοπούλου, καλλιτεχνική διευθύντρια της ομάδας Μικρός Νότος που ονειρεύτηκε, σχεδίασε και συντονίζει τη site specific performance λέει: «Η συνάντησή μου με τον καρκίνο του μαστού τον Οκτώβριο του 2017 ήταν μία ευκαιρία να χαρτογραφήσω εκ νέου τον προσωπικό μου χάρτη. Να ακολουθήσω την εσωτερική μου πυξίδα. Η διάγνωση του καρκίνου μου μού έφερε τη διαύγεια και την ευκαιρία μέσα στον ίδιο τον κίνδυνο της ασθένειας. Για να με βρω χρειάστηκε να με χάσω πρώτα. Και είμαι ευγνώμων για το ταξίδι αυτό. Ανασήκωσα τα μανίκια και είπα ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΗΣΩ».

πάσΠορτ: Ο καρκίνος του μαστού βρήκε το δικό του άσυλο

Λίγα λόγια για τη θεατρική ομάδα Μικρός Νότος:

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος, έχοντας θέσει στον πυρήνα της καλλιτεχνικής δημιουργίας για το 2021-23 την έννοια του τραύματος, ψυχικού και σωματικού, υλοποιεί παραστάσεις και πρωτότυπες δράσεις, που απευθύνονται σε κοινό από 16 ετών και πάνω. Μετά την παράσταση FRIDA 2.0, μια παράσταση – γιορτή για το σώμα, τον πόνο, τη χαρά, τη ζω», εμπνευσμένης από τη ζωή και το έργο της ζωγράφου Frida Kahlo, η θεατρική ομάδα παρουσιάζει την πρώτη site specific performance της. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το «καθηλωτικό θέατρο» (immersive theatre) ένα είδος σύγχρονου θεάτρου, όπου τα θεατρικά καθίσματα παύουν να υπάρχουν και οι θεατές καλούνται να ανακαλύψουν οι ίδιοι την προσωπική τους διαδρομή μέσα στη θεατρική εμπειρία.

*σ.σ: Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού, έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τις γυναίκες στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο συγκεκριμένος καρκίνος, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες απειλές για την υγεία των γυναικών, ταυτόχρονα όμως είναι περίτρανη απόδειξη της αξίας της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης.

Ταυτότητα παράστασης:

Κείμενα-επιλογή κειμένων: Χρύσα Διαμαντοπούλου, Φλώρα Σπύρου, εμπνευσμένες απ’ το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Ελεονώρας Σουρλάγκα «ΠασΠορτ Μια αληθινή περιπέτεια».

Σύλληψη ιδέας – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Συντονισμός: Χρύσα Διαμαντοπούλου

Εικαστικός- Δημιουργία εγκαταστάσεων: Βασίλης Καβουρίδης

Δημιουργία-επιμέλεια βιωματικών δράσεων: Φλώρα Σπύρου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Νίκος Αξιώτης, Εβελίνα Αραπίδη/Έλενα Αρβανίτη, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Έλσα Λουμπαρδιά, Σεμέλη Παπαοικονόμου και η χορεύτρια Άννα Ανουσάκη.

Info για την παράσταση Πάσπορτ – Μια αληθινή περιπέτεια:

ΠΟΤΕ: τον Οκτώβριο κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα στις 9μμ (*Κυριακή στις 8μμ)

ΠΟΥ:  Άσυλο Ανιάτων, Αγίας Ζώνης 39, Κυψέλη

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ: Κανονικό 14€,  Μειωμένο 8€