WOMEN TODAY

Ο Ion Tiriac είπε ότι η Serena Williams πρέπει να αποσυρθεί λόγω ηλικίας και βάρους. Το «πετσόκομμα» ήρθε από τον σύζυγό της

{"origin":"gallery","uid":"15F2A8BB-1CEE-4AB4-8D30-A2CB5147D822_1610025831912","source":"other"}

Τι και αν ο χρόνος άλλαξε, ορισμένες πεποιθήσεις είναι τόσο βαθιά ριζωμένες στον κοινωνικό ιστό και τα μυαλά, που είναι δύσκολο να αλλάξουν. Και δυστυχώς θα μας παιδεύουν για αρκετό καιρό ακόμα. Ανάμεσά τους ο σεξισμός, ο ηλικιακός ρατσισμός, το weightism, παθογένειες που επιβάλλεται να μην μας απασχολούν άλλο.

Ο ρατσισμός παντός τύπου που εντοπίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, υπάρχει και στον χώρο του αθλητισμού. Αυτήν τη φορά, θύμα σεξισμού, ηλικιακού ρατσισμού (ageism) και body shaming έπεσε η Serena Williams.

Όταν ο Ion Tiriac ξεστόμισε μπαρούφες κατά της Serena Williams

Ο Iron Tiriac, ο επαγγελματίας τενίστας του ’60 και του ’70 που κατάφερε να φτάσει μέχρι το Νο8 στην παγκόσμια κατάταξη της ΑΤΡ, πλέον είναι πρόεδρος της ρουμανικής ομοσπονδίας τένις, αλλά και διοργανωτής του Open της Μαδρίτης. Βρισκόμενος, λοιπόν, από τη συγκεκριμένη θέση ισχύος και πιστεύοντας πως έχει το δικαίωμα να κρίνει κάποιον ηλικιακά και σωματικά, αποφάσισε να κάνει σεξιστικά σχόλια κατά της τενίστριας και κατόχου 23 Grand Slams, Serena Williams.

«Στην ηλικία που είναι τώρα και με το βάρος που έχει, δεν μπορεί να κινηθεί το ίδιο καλά με πριν από 15 χρόνια. Η Serena Willians ήταν μια απίστευτη παίκτρια. Αλλά αν έχει λίγη αξιοπρέπεια, θα πρέπει να σταματήσει» ανάφερε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής στη Ρουμανία, θεωρώντας – μάλλον – πως με όσα λέει, η δική του αξιοπρέπεια διατηρείται.

Οι παρελθοντικές δηλώσεις του προμήνυαν τις μελλοντικές

Φυσικά, αυτές οι δηλώσεις του δεν θα πρέπει να μας προκαλούν φοβερή εντύπωση. Σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild το 2018, ο Ion Tiriac κατέκρινε ξανά την Williams, κάνοντας για ακόμα μια φορά body shaming. «Με όλον τον σεβασμό, η Serena είναι 36 ετών και 90 κιλά. Θα προτιμούσα να βλέπω μια άλλη παίκτρια, σαν τη Steffi Graf» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά. Εκείνη την εποχή, η απάντηση ήρθε από την ίδια τη Serena Williams. «Πάντα λέω ότι οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να έχουν τη γνώμη τους. Προφανώς υπάρχουν πολύ καλύτερες τενίστριες από εμένα. Είναι ένα ανόητο, ένα σεξιστικό σχόλιο. Και ίσως είναι ένας ανίδεος άνθρωπος», είχε δήλωση χαρακτηριστικά η Williams. Aυτή τη φορά, η πρώτη υπεράσπιση ήρθε από τον σύζυγο της Serena.

Η υπερασπιστική γραμμή του Alexis Ohanian

Η δήλωση προκάλεσε αντιδράσεις με τον Ισπανό δημοσιογράφο, Josè Morgando, να αναφέρει πως μάλλον η Serena Williams δεν θα ξαναπατήσει το πόδι της στα γήπεδα της Μαδρίτης.

O Alexis Ohanian, σύντροφoς της Williams και συνιδρυτής του Reddit έκανε τη δημοσίευση retweet, προσθέτοντας στα σχόλια: «Είναι απολύτως σίγουρο πως κανέναν δεν ενδιαφέρει τι πιστεύει ο Ion Tiriac». Και δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε προσθέτοντας: «Έπρεπε να το ψάξω στο Google. Απ΄ ό,τι φαίνεται η κόρη μου που είναι τριών χρονών έχει πιο πολλές νίκες Grand Slam από εκείνον». Πετσόκομμα κανονικό.

Με ένα τελευταίο του tweet, ο Alexis Ohanian δήλωσε πως το 2021 δεν θα επιτρέψει σε κανέναν κλόουν που απλά κατέχει ένα γήπεδο, να θίξει την οικογένεια του με οποιονδήποτε τρόπο. Αποστομωτικός το λιγότερο και μπράβο του.