WOMEN TODAY

Nyakim Gatwech: Το μοντέλο «με την πιο σκούρα επιδερμίδα στη γη» δεν θα γίνει ποτέ αυτό που θέλουν οι άλλοι

Nyakim Gatwech/Instagram

Σύμφωνα με μία είδηση που πρόλαβε να κάνει τον γύρο του διαδικτύου, η Σουδανή Nyakim Gatwech κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για το απόλυτα σοκολατένιο χρώμα της επιδερμίδας της, κάτι που όπως αποδείχθηκε δεν είναι αλήθεια. Η Νyakim παραμένει ιδιαίτερα ξεχωριστή, αλλά όχι λόγω χρώματος.

Nyakim Gatwech, η «Σκούρα Βασίλισσα»

Γεννημένη στην Αιθιοπία και μεγαλωμένη στο Νότιο Σουδάν, η 27χρονη Nyakim έχει δει το σκληρό πρόσωπο της ζωής από μικρή. Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ήταν πρόσφυγας στην Κένυα. Εκεί, μέσα στο στρατόπεδο φιλοξενίας η μόδα έγινε το μέσο για να δραπετεύει από την αντιξοότητα. Στα 14 της βρέθηκε στις ΗΠΑ και η ζωή της άλλαξε. Για τη Δύση το εξωτικό χρώμα του δέρματος της πανέμορφης Nyakim ήταν πάντα ευχή και κατάρα. Πόλος έλξης και απώθησης ταυτόχρονα, όπως συμβαίνει πάντα με οτιδήποτε αντιβαίνει στις νόρμες που κάποιοι επιβεβλημμένα σκέφτηκαν για εμάς. To κορίτσι από το Σουδάν λατρεύει τη μόδα και αρχίζει να κλείνει δουλειές. Κάνει πασαρέλα και editorials μόδας. Το σώμα της γίνεται πηγή έμπνευσης. Το 2017 εμφανίζεται σε μία από τις promo αφίσες της ταινίας “Jigsaw”.

Όπως παραδέχεται, η Nyakim έχει βιώσει τον ρατσισμό στον απόλυτο βαθμό. Πολλές φορές της ζητήθηκε να κάνει λεύκανση στο δέρμα της και μάλιστα με υψηλά ποσά για αντάλλαγμα. Κι ενώ για πολλά κορίτσια όλο αυτό θα μπορούσε να είναι μια γερή γροθιά στο στομάχι, αυτή η νεαρή γυναίκα δεν ηττήθηκε ποτέ.

«Για ποιον λόγο άραγε να λευκάνω αυτό το πανέμορφο γεμάτο μελανίνη δέρμα με τον οποίο με ευλόγησε ο Θεός»; αναρωτιέται δημόσια κι εύλογα στο Instagram και διδάσκει αυτοπεποίθηση. «Δεν θα πιστεύατε στ’ αυτιά σας αν ακούγατε τι ερωτήσεις μου κάνουν για το δέρμα μου. Η συμβουλή της μία, από τη ζωή της βγαλμένη: «Σταματήστε να συγκρίνετε το δέρμα σας με των άλλων».

Οι followers της την λατρεύουν. «Το “Queen of the Dark” μου αρέσει γιατί δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο σκούρο και το να αποκαλούμαι βασίλισσα είναι το κερασάκι στην τούρτα. Το μαύρο δεν είναι το χρώμα της λύπης, του κακού ή του θανάτου, όπως χαρακτηρίζεται τόσα χρόνια. Είμαι λοιπόν η βασίλισσα του σκοταδιού που φέρνει φως και αγάπη στους ανθρώπους γύρω μου.«Το εβένινο δέρμα μου παραμένει λαμπερό. Είμαι μαύρη και δεν απολογούμαι γι’ αυτό».

Η αντίδραση της Nyakim Gatwech στη ψευδή είδηση για το ρεκόρ Γκίνες

Το ότι η 27χρονη δεν διαθέτει την πιο σκούρα επιδερμίδα στη γη και συνεπώς δεν έχει μπει στο ρεκόρ Γκίνες λόγω χρώματος διαψεύστηκε αρχικά από την εκπρόσωπο του θεσμού. «Τα Guinness δεν δίνουν κάποιο βραβείο για το χρώμα του δέρματος» ανέφερε σε απάντηση δημοσιογράφου η Jessica Spilane βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Παράλληλα όμως και η ίδια η Nyakim έσπευσε να διαψεύσει, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να μην αντιδράσει, αφήνοντας την είδηση να κάνει τη δουλειά υπέρ της. «Γεια. Ελπίζω να είσαι καλά. Από πού ακριβώς πήρες την πληροφορία για το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες;. Δεν έχουν ειδοποιήσει ούτε έμενα, ούτε την ομάδα μου», έγραψε απευθυνόμενη σ’ έναν χρήστη του Τwitter που είχε αναρτήσει το σχετικό άρθρο. Η Nyakim, που δεν είναι ένα απλό μοντέλο, αλλά ένα καθαρόαιμο role model.