FEMALE TALK

Ντόρα Μπακογιάννη: «Ο πολύς κόσμος έλεγε κάτσε σπίτι να μαγειρέψεις στα παιδιά σου»

Papadakis Press Δημήτρης Πελέκης

Για τις μεγάλες μάχες της ζωής της μίλησε η Ντόρα Μπακογιάννη στην εκπομπή «Μεγάλη Εικόνα» του Mega και τη δημοσιογράφο, Νίκη Λυμπεράκη. Η πολιτικός που αποκάλυψε πριν από λίγο καιρό ότι διαγνώστηκε με πολλαπλό μυέλωμα, μίλησε για τη μάχη της με τον καρκίνο, αλλά και για τις δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσει για να μην προσδιορίζεται ως κόρη ή σύζυγός κάποιου αλλά ως πολιτικός.

«Εμένα αυτή η χρονιά που έφερε μία κατραπακιά. Είναι μια αρρώστια η οποία παλεύεται επιτυχώς», είπε για την ασθένειά της η Ντόρα Μπακογιάννη. «Είμαι καλά, κάνω τις θεραπείες μου, πιο πολύ με ταλαιπωρεί το πόδι μου που δεν έχει καμία σχέση με την αρρώστια μου. Το διαχειρίζομαι καλά γενικά. Είμαι πολύ ευγνώμων διότι εκτός από τα παιδιά μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου οι οποίοι είναι το καλύτερο δώρο, μου έστειλε ευχές και ένας ολόκληρος κόσμος και νομίζω η καλή ευχή πάντα πιάνει», πρόσθεσε η πολιτικός.

Η Ντόρα Μπακογιάννη θέλει ο καρκίνος να μην είναι πια ταμπού

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για την ανάγκη να πάψει ο καρκίνος να είναι ταμπού, ενώ εξομολογήθηκε ότι πολλοί συνάδελφοί της μοιράστηκαν μαζί της ότι αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα υγείας μετά τη δική της δημόσια παραδοχή.

«Σαν και μένα είναι άλλοι 500 κάθε χρόνο με πολλαπλό μυέλωμα. Το μήνυμα ότι παιδιά πάμε καλά μου το δίνουν εκείνοι και τους το δίνω και εγώ και ταυτόχρονα η λέξη καρκίνος δεν πρέπει να είναι ταμπού γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που έχουν καρκίνο και τον καταπολεμούν με μεγάλη επιτυχία. Η επιστήμη σήμερα έχει κάνει άλματα.

Όταν το είπα, ήρθαν κι άλλοι βουλευτές και μου είπαν πως το πέρασαν και εκείνοι. Πραγματικά, δεν το ήξερα. Υπάρχει μια αντίληψη στην κοινωνία που λέει ότι δεν πρέπει να μιλάς για αυτά, ειδικά αν είσαι πολιτικός θα σε θεωρήσουν τελειωμένο», εξήγησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Είσαι υποχρεωμένος ή να σταθείς ή να εξαφανιστείς. Εγώ στάθηκα»

Η Νίκη Λυμπεράκη επεσήμανε το προφανές για τη Ντόρα Μπακογιάννη, μοιάζει δυνατή γυναίκα. Αυτή είναι η δημόσια εικόνα της, κι όπως παραδέχτηκε και η ίδια, είχε λόγο να την υιοθετήσει. Η Ντόρα Μπακογιάννη, όπως ανέφερε, δεν είχε τη δυνατότητα να δείχνει την αδυναμία της, αν ήθελε να εξελιχθεί ως πολιτικός.

«Δεν μου χαρίστηκαν πολλά πράγματα. Η μεγάλη αλλαγή νομίζω ότι συντελέστηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου. Εκεί είσαι υποχρεωμένος ή να σταθείς ή να εξαφανιστείς. Εγώ είχα δύο μικρά παιδιά και στάθηκα. Όταν είσαι μάνα υποχρεωτικά στέκεσαι, είναι η μεγαλύτερη υποχρέωσή σου», σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Αν είμαι πάντα έτσι; Όχι. Πάρα πολλές φορές σπας, λυγίζεις, κάθεσαι στο σπίτι σου και λες “Τι κάνω τώρα;”», συμπλήρωσε.

 

Η Ντόρα Μπακογιάννη, τα μπεζ σακάκια και ο σεξισμός

Κι ο λόγος που τώρα μπορεί να μιλάει για τις αδυναμίες της είναι ο γνωστός σε όλες μας σεξισμός. «Είμαι μία γενιά πολιτικών όπου οι γυναίκες ήταν πάρα πολύ λίγες. Ο πολύς κόσμος έλεγε κάτσε σπίτι να μαγειρέψεις στα παιδιά σου ή πλύνε κανα πιάτο. Ασχολούνταν περισσότερο με το σκουλαρίκι κι αν φορούσα μπεζ σακάκι. Είχα δύο μπεζ σακάκια που φορούσα και τηλεφωνούσαν στο γραφείο και ρωτούσαν αν έχει τελειώσει το τόπι. Δεν ήταν εύκολο», εξήγησε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αυτό υπάρχει σε όλο τον κόσμο καταρχάς, να μην λέμε μόνο για την Ελλάδα. Το τι έχουν ακούσει οι γυναίκες στην Αμερική, ευτυχώς όχι η νέα γενιά. Αλλά εμείς είχαμε ακούσει απίστευτα πράγματα», συμπλήρωσε η πολιτικός.

«Είσαι κόρη του μπαμπά σου άρα εξ ορισμού ξεκινάς με μία αμφισβήτηση εσωτερική ότι “Αν δεν ήταν ο μπαμπάς της πρωθυπουργός θα έκανε τίποτα αυτή;”. Μετά είσαι η γυναίκα του Μπακογιάννη, οπότε άντε πάλι φτου κι απ’ την αρχή. Για να εξελιχθείς και να κερδίσεις τον σεβασμό εκείνη την εποχή οποιοδήποτε δείγμα αδυναμίας θα ήταν ολέθριο. Τώρα πια, μετά από πολλά χρόνια δηλαδή, δεν έχω δυσκολία να μιλήσω για τις αδυναμίες», κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Θα ψήφιζα υπέρ του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών»

Στο πλαίσιο της συζήτησής της με τη δημοσιογράφο, η Ντόρα Μπακογιάννη κλήθηκε να σχολιάσει όσα είπε ο Γιώργος Καπουτζίδης σε ομιλία του για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών στην Ελλάδα.

«Υπάρχει απάντηση σε όλο αυτό, η οποία δεν είναι άλλη από τον νόμο τον οποίο ψηφίσαμε σχετικά με την αναδοχή. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για το τι είναι τελικά ο γάμος. Ο γάμος της κοινωνίας είναι μια θρησκευτική τελετή; Τότε εκεί δε μπορεί να ισχύσει.

Αν μιλήσουμε για τον πολιτικό γάμο σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, η κοινωνία είναι άραγε έτοιμη να δεχτεί αυτόν τον γάμο; Εγώ δεν θα είχα πρόβλημα για να ήμουν ξεκάθαρη. Προσωπικά θα το ψήφιζα ώστε να περάσει, αλλά νομίζω ότι είμαι μια πολύ μικρή μειοψηφία συνολικά», σημείωσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Όπως είπε η «λέξη γάμος είναι το πρόβλημα», εξηγώντας ότι ο γάμος θεωρείται «κάτι μεταξύ άντρα γυναίκας κλπ». Ωστόσο οι λέξεις ή μία ανέτοιμη κοινωνία δεν είναι ποτέ πρόβλημα όταν υπάρχει η πολιτική βούληση, όπως εμμέσως επεσήμανε και η Νίκη Λυμπεράκη.

«Το επιχείρημα αυτό για την αναδοχή, ήταν ακριβώς το επιχείρημα που χρησιμοποίησα εγώ. Έχω πάει σε ιδρύματα με εκατοντάδες κακοποιημένα παιδιά από τους γονείς τους. Δεν υπάρχει φοβερότερο πράγμα. Να βλέπεις ένα αγοράκι 6 ετών κακοποιημένο από τους γονείς του. Αν η κοινωνία σε έχει κρίνει ικανό να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί, το παιδί θα είναι χίλιες φορές καλύτερο όταν παίρνει αγάπη από οτιδήποτε άλλο μπορεί να μπει σε αυτή την εξίσωση», κατέληξε η Ντόρα Μπακογιάννη.