ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Νόμος στην Κίνα για την προστασία των γυναικών κι όμως οι Κινέζες ανησυχούν και με το δίκιο τους

© 2022 Ng Han Guan/AP IMAGES

Η Κίνα ενέκρινε νόμο με στόχο να προστατεύσει περισσότερο τις γυναίκες απέναντι στις διακρίσεις λόγω φύλου και στη σεξουαλική παρενόχληση. Όλα καλά κι όλα ωραία λες; Κράτα μικρό καλάθι.

Ο νόμος έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ακτιβιστές εκφράζουν την ανησυχία τους σχετικά με την αυξανόμενη, κυβερνητική ρητορική για την αξία του «παραδοσιακού ρόλου» των γυναικών και αυτό που ορισμένοι θεωρούν ως οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματά τους με πιο περιοριστικές απόψεις για την άμβλωση.

Κίνα: Νόμος για την προστασία των γυναικών

Είναι η πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 30 χρόνια που αλλάζει ο νόμος για την προστασία των γυναικών στην Κίνα.

Με τίτλο «Νόμος για την Προστασία των Δικαιωμάτων και των Συμφερόντων των Γυναικών» ο νόμος κατατέθηκε στη Μόνιμη Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC). Το NPC ανακοίνωσε την έγκριση του νόμου στον ιστότοπό του.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ανέφερε πως ο νόμος «ενισχύει την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μη προνομιούχων ομάδων όπως οι φτωχές, οι ηλικιωμένες γυναίκες και οι γυναίκες με αναπηρία».

Τονίζει επίσης πως οι εργοδότες θα είναι υπόλογοι αν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των γυναικών στην εργασία και στην κοινωνική ασφάλιση παραβιαστούν, ενώ η παρεμπόδιση της διάσωσης γυναικών θυμάτων εμπορίας ανθρώπων ή απαγωγής θα ορίζεται ως αδίκημα.

Σου είπα κράτα μικρό καλάθι. Δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό οι πιο συντηρητικές απόψεις θα αντανακλώνται στον νέο νόμο της Κίνας. Λεπτομέρειες για τον νόμο πέρα από την έγκρισή του δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμες.

Εσύ, πότε θα γίνεις μάνα;

Τι είναι διαθέσιμο; Κάποια τηλεφωνήματα που δέχονται νεόνυμφες γυναίκες στην Κίνα. Οι κλήσεις έρχονται από την Υπηρεσία Υγείας των Γυναικών της κυβέρνησης της πόλης Ναντζίνγκ και το ζητούμενο είναι αν οι γυναίκες που βρίσκονται στην άλλη άκρη της γραμμής είναι έγκυες κι αν όχι, για πότε το υπολογίζουν και πως η υπηρεσία αναμένεται να τους τηλεφωνεί κάθε τρίμηνο για να μαθαίνει νέα τους.

Η ανάρτηση που έκανε γνωστές τις τακτικές πίεσης που ακολουθούν οι αρχές προς τα νέα ζευγάρια για να κάνουν παιδιά, συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες σχόλια (πριν αφαιρεθεί), με πολλούς χρήστες να λένε ότι είχαν λάβει ανάλογες κλήσεις.

Η ανάρτηση ήρθε μετά και τη δήλωση του Προέδρου, Ξι Τζινπιγκ, στο 20ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος ότι η χώρα θα προχωρήσει στην υιοθέτηση πολιτικής για την ενίσχυση των ποσοστών γεννήσεων και τη βελτίωση της στρατηγικής ανάπτυξης του πληθυσμού της χώρας.

Οι ανώτερες βαθμίδες παραμένουν μη προσβάσιμες για τις Κινέζες

Κατά τα άλλα, νόμος μετά από 30 χρόνια για την προστασία των γυναικών στην Κίνα. Στην Κίνα που οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του πληθυσμού, αλλά οι ανώτερες βαθμίδες παραμένουν μη προσβάσιμες για αυτές.

Το Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΚΚΚ), δεν αριθμεί πλέον καμία γυναίκα μεταξύ των 24 μελών του. Κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και 25 χρόνια.

Στην Κεντρική Επιτροπή, που είναι ένα είδος «εσωκομματικού» Κοινοβουλίου, το ποσοστό των γυναικών μειώθηκε και από το 5,4% έπεσε στο 4,9%, με μόνο 11 γυναίκες στα 205 μέλη της.

Σε ό,τι αφορά τη Διαρκή Επιτροπή, τίποτα δεν άλλαξε. Η 7μελής ομάδα, που κρατά στα χέρια της ουσιαστικά την εξουσία, συνεχίζει να αποτελείται από άνδρες.

«Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής», σημείωσε ο ιστότοπος Neican China.

«Για λόγους σύγκρισης, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% του κινεζικού πληθυσμού και το 29,4% των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος», αναφέρεται στον ιστότοπο. Η μοναδική γυναίκα που ήταν έως τώρα παρούσα στο Πολιτικό Γραφείο, η Σουν Τσουνλάν, 72 χρόνων, συνταξιοδοτήθηκε.

Μελέτη του ΟΗΕ για την ενδοοικογενειακή βία στην Κίνα

Μία μελέτη του ΟΗΕ του 2013, στην οποία συμμετείχαν 1.000 άνδρες σε έναν νομό της κεντρικής Κίνας, διαπίστωσε ότι περισσότεροι από τους μισούς παραδέχθηκαν πως άσκησαν σωματική ή σεξουαλική βία κατά της συντρόφου τους -παρόμοιος αριθμός δήλωσε επίσης ότι θα χρησιμοποιούσαν βία για να υπερασπιστούν την τιμή τους.

Η έκθεση του ΟΗΕ απέδιδε τη βία λόγω φύλου σε βαθιά ριζωμένες έμφυλες νόρμες στην Κίνα, μια χώρα όπου η ενδοοικογενειακή βία έγινε ποινικό αδίκημα μόλις το 2016.

Στην κινεζική κοινωνία, «η σκληρότητα, η σεξουαλική ανδρεία και η χρήση βίας σε ορισμένες περιπτώσεις» παραμένουν «ιδανικά του ανδρισμού», ανέφερε.

Οι Κινέζες έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν.