ROLE MODELS

Ngozi Okonjo-Iweala: Μια γυναίκα από τη Νιγηρία στο τιμόνι του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Αν μπείτε στον δρόμο μου, θα φάτε κλωτσιά»

Bloomberg via Getty Images

Όπως όλα δείχνουν, η 66χρονη Ngozi Okonjo- Iweala θα είναι η επόμενη γενική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Για πρώτη φορά στην ιστορία του World Trade Organization, η θέση αυτή προορίστηκε αυστηρά για γυναίκα, αφού το 2ο επικρατέστερο όνομα για τη θέση ήταν εκείνο της υπουργού Εμπορίου της Νοτίου Κορέας, Yoo Myung-hee. Τελικά η Myung αποσύρθηκε και η Okonjo- με δεδομένη την πλήρη στήριξη του Joe Biden- μπορεί να γιορτάζει από τώρα τη νέα της θέση. Μια γυναίκα- και δη από τη Νιγηρία- για πρώτη φορά επικεφαλής του θεσμού που ελέγχει το παγκόσμιο εμπορίο. Ο πρώτος άνθρωπος από την Αφρική που κατακτά τη συγκεκριμένη θέση εξουσίας. Αλλά η σχέση της Okonjo με την ηγεσία δεν είναι πρόσφατη.

Ngozi Okonjo-Iweala: «Είμαι μαχήτρια»

Η πρώιμη και πιο χαρακτηριστική απόδειξη της αγωνιστικότητας της επόμενης επικεφαλής του WTO έρχεται από τα παιδικά της χρόνια στη Νιγηρία. Φαντάσου ένα κορίτσι να κουβαλά στα χέρια του για 3 ολόκληρα μίλια τη μικρότερη αδερφή της, η οποία υπέφερε από μαλάρια. Φτάνοντας στο νοσοκομείο, η Okonjo πέρασε μέσα από ένα άρρωστο πλήθος 600 ατόμων και μπήκε μέσα πηδώντας από το παράθυρο για να βρει το φάρμακο που τελικά θα της έσωζε τη ζωή. Η Ngozi Okonjo- Iweala μεγάλωσε σε ένα μικρό χωριό και από παιδί έμαθε να σκέφτεται πως στη ζωή όλα είναι στο χέρι του καθενός μας. Οι γονείς της ήταν διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί που άφησαν τα 7 παιδιά τους πίσω στη Νιγηρία κι έφυγαν με υποτροφία για μια λαμπρή καριέρα στην Ευρώπη. Στο αίμα της κυλάει και βασιλικό αίμα. Ωστόσο, η θέση της γυναίκας στη Νιγηρία ήταν- και παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη. Παρ’ όλα αυτά, η γυναίκα αυτή έκανε την ηγεσία δεύτερη φύση της.

«Έμαθα να ζω πολύ λιτά»

Οι αριθμοί κυριαρχούν στη ζωή της και είναι πάντα εντυπωσιακοί. Σαν πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Εμβόλια και τις Ανοσοποιήσεις (GAVI), η Ngozi Okonjo-Iweala είχε την υψηλή εποπτεία για την ανοσοποίηση εκατομμυρίων παιδιών σε ετήσια βάση. Σαν διοικητικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας για 25 χρόνια- ώσπου έχασε τη διεκδίκηση από τον Αμερικανοκορεάτη Τζιμ Γιονγκ Κιμ- επέβλεψε συμφωνίες άνω των 81 δις δολαρίων. Ως δύο φορές υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας, αντιμετώπισε υποδειγματικά το κρατικό χρέος της τάξης των 30 δις δολαρίων. Η επόμενη επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έχει 4 παιδιά που- όπως εκείνη, έτσι κι αυτά- αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο του Harvard. Έχει επίσης κάτι παραπάνω από 1.5 εκατομμύρια πιστούς followers στο Twitter και συμβουλευτικό ρόλο σε δεκάδες ΜΚΟ, τιμητικούς τίτλους και σταθερή θέση στις λίστες με τις πιο επιδραστικές γυναίκες, ανθρώπους και ηγέτες του πλανήτη. Για τις γυναίκες της Νιγηρίας δεν είναι απλά μια σημαντική προσωπικότητα, αλλά ένας ζωντανός θρύλος. Τη λατρεύουν.

«Έτρωγα ένα γεύμα την ημέρα και άλλα παιδιά δίπλα πέθαιναν. Έτσι, έμαθα να ζω πολύ λιτά. Συχνά λέω ότι μπορώ να κοιμηθώ εξίσου άνετα σε ένα λασπωμένο πάτωμα, όσο και σε ένα πουπουλένιο κρεβάτι. Όλα αυτά που περάσαμε με έκαναν έναν άνθρωπο που μπορεί να στερηθεί στη ζωή του» θα πει κάποια στιγμή η ίδια για τα παιδικά της χρόνια: «Μπορεί να είναι πραγματικά σταθερή και τολμηρή, ίσως τρομακτική σε μερικούς ανθρώπους, αλλά την ίδια στιγμή εξακολουθεί να είναι ο εαυτός της. Μια γυναίκα που μας κάνει να γελάσουμε. Είναι αστεία» αποκαλύπτει υφιστάμενή της οικονομολόγος στη νηγηριανή κυβέρνηση. Ποια είναι η δική της απάντηση; «Δεν με νοιάζει πώς με αποκαλούν. Είμαι μαχήτρια. Είμαι πολύ επικεντρωμένη σε αυτό που κάνω, και αδιάκοπα σε αυτό που θέλω να επιτύχω. Αν μπείτε στον δρόμο μου, θα φάτε κλωτσιά» δήλωσε στην Guardian το 2005.