ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Νέα γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη: Πόσες ακόμη;

Pexels

Μια 41χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δολοφονήθηκε από τον πρώην σύντροφό της, είναι το πιο πρόσφατο θύμα γυναικοκτονίας στην χώρα μας. Η Βίκυ, πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από τον πρώην σύντροφό της στο καφενείο που διατηρούσε στην Κάτω Τούμπα. Μετά από λίγο, ο δολοφόνος της, έστρεψε την καραμπίνα με την οποία την σκότωσε προς τον εαυτό του και αυτοκτόνησε.

Ακόμα μια τραγική γυναικοκτονία στη Θεσσαλονίκη

Ο δράστης εισέβαλε το βράδυ της Τετάρτης (02/03) στο καφενείο της 41χρονης στην Κάτω Τούμπα, κρατώντας μία καραμπίνα. Προσπέρασε όλους τους θαμώνες, πυροβόλησε την 41χρονη εξ επαφής και μετά αυτοπυροβολήθηκε και αυτοκτόνησε. Η γυναίκα μετά τον πυροβολισμό, τραυματίστηκε σοβαρά και διασωληνώθηκε κατά τη μεταφορά της στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου. Ενώ μπήκε στο χειρουργείο, δεν άντεξε,  παρά την προσπάθεια των γιατρών και κατέληξε. Από το τραγικό επεισόδιο τραυματίστηκε και η 17χρονη κόρη της 41χρονης, η οποία βρισκόταν μπροστά στη δολοφονία της μητέρας της. Εκείνη ευτυχώς ελαφρότερα, αλλά χρειάστηκε να μεταφερθεί στο ίδιο νοσοκομείο. Ο γυναικοκτόνος, είχε χωρίσει με το θύμα.

«Όψεις»: Φάκελος γυναικοκτονία

Οι γυναικοκτονίες μάς απασχολούν γιατί αποτελούν την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας και θα συνεχίσουν να μας απασχολούν μέχρις ότου ληφθούν γενναία μέτρα για την αναγνώριση και εξάλειψη τους.

Με αφορμή τη φετινή 8η Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εγκαινιάζονται οι «Όψεις», οι μηνιαίοι φακέλοι του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή, επιλέγοντας για την πρώτη έκδοση να εστιάσουν στις γυναικοκτονίες.

Οι «Όψεις» Μαρτίου είναι αφιερωμένες στην έμφυλη βία και τις γυναικοκτονίες, φιλοδοξώντας με το υλικό τους να αναδείξουν πτυχές του προβλήματος που δεν είναι ορατές. Να διερευνήσουν σε βάθος το συγκεκριμένο ζήτημα και μέσα από στοιχεία και αναλύσεις να συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την κοινωνική αλλαγή. Σκοπός είναι να δοθεί ορατότητα στις ίδιες τις γυναίκες, αλλά και σε ένα «καθημερινό» φαινόμενο που, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία, είναι ιδιαίτερα διευρυμένο στην ελληνική κοινωνία.

Podcast, συνεντεύξεις και άρθρα για την γυναικοκτονία και την έμφυλη βία

Οι «Όψεις» | Γυναικοκτονία είναι από σήμερα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Eteron, με επιμέλεια της Αγγελικής Κ. Καραγεώργου. Περιλαμβάνουν ένα εκτεταμένο εισαγωγικό κείμενο και podcast από την πλευρά του Eteron, που παρουσιάζει τις βασικές πλευρές του ζητήματος. Εμπεριέχει ένα Q&A με κάποιες από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις που τίθενται για τις γυναικοκτονίες. Συγκεντρώνει τα βασικά στοιχεία σε μορφή infographics. Στη συνέχεια, φιλοξενούν άρθρα, συνεντεύξεις και podcasts με ειδικούς από τον νομικό κόσμο, ψυχολόγους και ερευνήτριες, εκπροσώπους γυναικείων οργανώσεων, αλλά και μαρτυρίες από γυναίκες που έχουν βιώσει κακοποιητικές σχέσεις.

Ειδικότερα, η Ιωάννα Στεντούμη, δικηγόρος, αρθρογραφεί για την ανάγκη να υπάρξει νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία. Η Αλίκη Κοσυφολόγου, ερευνήτρια, σε ειδικό podcast, αποκωδικοποιεί με τη Δανάη Μαραγκουδάκη, τον σεξιστικό λόγο στη δημόσια σφαίρα. Η Μαρία Αποστολάκη, δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας του Κέντρου Διοτίμα, απαντά στις ερωτήσεις της Κορίνας Πετρίδη για την αύξηση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας. Τη διαδικασία που έπεται μιας καταγγελίας αλλά και για τις ανεπάρκειες των διωκτικών αρχών.

Η Έλενα-Όλγα Χρηστίδη, ψυχολόγος και επιστημονικά συνυπεύθυνη του Orlando LGBT+, γράφει για την πυραμίδα της έμφυλης βίας. Η κλινική ψυχολόγος, Ευφροσύνη Σπανέα, σταχυολογεί τα χαρακτηριστικά της κακοποιητικής συμπεριφοράς στις συντροφικές σχέσεις. Τέλος, ο συγγραφέας και μεταφραστής, Νίκος Σαραντάκος, αναλύει τη λέξη «γυναικοκτονία», εξηγώντας τους λόγους που αναδείχθηκε η λέξη της χρονιάς για το 2021 στο ιστολόγιό του «Οι Λέξεις Έχουν τη Δική τους Ιστορία».

Καλύτερη κατανόηση και προβληματισμός

«Η πραγματικότητα έχει πολλές όψεις, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Συνήθως βλέπουμε αυτές τις όψεις ανάλογα με την πλευρά από την οποία κοιτάμε την πραγματικότητα. Έτσι, αλλιώς τις αντιλαμβανόμαστε αν κοιτάμε από πάνω ή από κάτω, από δεξιά ή από αριστερά. Δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας αυτή η διατύπωση, όμως για το Eteron αποτελεί πυξίδα για τη δράση μας» αναφέρει ο διευθυντής του Eteron, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Ο ίδιος εξηγεί ότι «οι “Όψεις” αποτελούν έναν μηνιαίο φάκελο του Ινστιτούτου σε ένα επιλεγμένο ζήτημα, με στόχο την ανάλυση -σε βάθος- θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία. Για την καλύτερη κατανόηση και την ενθάρρυνση για προβληματισμό και περαιτέρω σκέψη».