PROFILE

Natasa Pirc Musar: Ποια είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβενίας

@2022 Darko Bandic/AP Images

H Σλοβενία θα έχει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο στην ιστορία της, αφού ο λαός της ανέδειξε πρώτη στις εκλογές την ανεξάρτητη υποψήφια Natasa Pirc Musar. H Natasa Pirc Musar, την υποψηφιότητα της οποίας στήριξε η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σλοβενίας, κέρδισε περίπου το 54% των ψηφοφόρων, σύμφωνα με το BBC αφήνοντας αρκετά πίσω της τον πρώην υπουργό εξωτερικών και βετεράνο της συντηρητικής πολιτικής, Anze Logar.

Πώς γίνεται μία νέα στον χώρο της πολιτικής γυναίκα να βγαίνει πρώτη πρόεδρος της Σλοβενίας και με διαφορά; Και ποια είναι η σχέση της Natasa Pirc Musar με τη σύζυγό του Donald Trump, Melania; Παρακάτω θα σου απαντηθούν όλες οι απορίες.

Natasa Pirc Musar H πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Σλοβενίας που εκλέγεται πρόεδρος είναι η Natasa Pirc Musar. / @2022 Darko Bandic/AP Images
H πρώτη γυναίκα στην ιστορία της Σλοβενίας που εκλέγεται πρόεδρος είναι η Natasa Pirc Musar.

Η Natasa Pirc Musar, γεννήθηκε το 1968 και πέρασε την παιδική της ηλικία στην πόλη Kamnik. Είναι δικηγόρος, αλλά οι περισσότεροι Σλοβένοι την γνωρίζουν από την τηλεόραση. Την έχουν δει να παρουσιάζει δελτία ειδήσεων και να κάνει ρεπορτάζ. Η 54χρονη Natasa Pirc Musar, βλέπεις, μπορεί να πήρε πτυχίο από τη Νομική σχολή της Λουμπλιάνα το 1992, αλλά αγάπησε τη δημοσιογραφία.

Το 1997 έδωσε εξετάσεις και πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ως δικηγόρος. Όμως την ίδια χρονιά έπιασε δουλειά στο κανάλι Television Slovenia και πέρασε τα επόμενα 6 χρόνια δουλεύοντας ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων. Τα επόμενα 5 χρόνια εργάστηκε στο κανάλι POP TV, όπου παρουσίασε το κεντρικό ενημερωτικό πρόγραμμα του σταθμού 24UR.

Η αγάπη της για τη δημοσιογραφία την έφερε να κάνει εκπαίδευση στο CNN στην Ατλάντα, να συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο πανεπιστήμιο Salford του Manchester και να κάνει πρακτική στο BBC, το Granada TV, το Sky News, το Reuters TV και το Border TV. Ταυτόχρονα, έκανε το διδακτορικό της στη νομική σχολή της Βιέννης με θέμα την ισορροπία μεταξύ του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα και της υποχρέωσης για ελευθερία στην ενημέρωση.

Το 2001 ήταν έτοιμη να αφήσει πίσω της τη δημοσιογραφία, καθώς έγινε η επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας του ομίλου Aktiva. Εκεί γνώρισε τον σύζυγό της Ales Musar που ήταν εργαζόμενος του ομίλου. Παντρεύτηκαν και απέκτησαν έναν γιο. Το ζήτημα της περιουσίας του συζύγου της έχει γίνει πολλές φορές αντικείμενο αρνητικής κριτικής στη Natasa Pirc Musar. Εκείνος είναι επιχειρηματίας, που έχτισε την περιουδία του τα χρόνια της αποκρατικοποίησης εταιρειών στη Σλοβενία, ενώ έχει και μία εταιρεία με έδρα στο εξωτερικό. Μέχρι σήμερα εκείνη επιμένει ότι όλα όσα έχει κάνει ο σύζυγό της, είναι νόμιμα και ηθικά.

Το 2015, η Natasa Pirc Musar ολοκλήρωσε το διδακτορικό της. Από τον Απρίλιο του 2003 είχε αρχίσει μια διαφορετική καριέρα, καθώς βρέθηκε να εργάζεται στο ανώτατο δικαστήριο της Σλοβενίας ως διευθύντρια του κέντρου Πληροφοριών και Εκπαίδευσης. Ήταν η επίτροπος για την πρόσβαση στις δημόσιες πληροφορίες για το Ανώτατο Δικαστήριο μεταξύ 2004 και 2014 κι ήρθε πολλές φορές σε σύγκρουση με την εξουσία στη χώρα της προστατεύοντας τα ψηφιακά προσωπικά δεδομένα των πολιτών. Από τον Μάρτιο του 2011 δούλεψε σε τμήμα της Europol και έπειτα έγινε πρόεδρος του τμήματός αυτού για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όταν έκλεισε κι αυτό το κεφάλαιο της καριέρας της επέστρεψε για λίγο στη δημοσιογραφία διεκδικόντας τη θέση της γενικής διευθύντριας του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού RTV στη Σλοβενία. Διορίστηκε, αλλά στη συνέχεια η διαδικασία ακυρώθηκε. Η Natasa Pirc Musar κατήγγειλε την ακύρωση αυτή ως παράνομη και κέρδισε τη δίκη, που της απέφερε 20 χιλιάδες ευρώ ως αποζημίωση. Ίσως κάπου εκεί αποφάσισε να στραφεί πιο έντονα στη νομική.

Η Natasa Pirc Musar έφτιαξε το δικό της δικηγορικό γραφείο κι είχε διάσημους πελάτες. Η πιο διάσημη από αυτούς ήταν σίγουρα η Melania Trump. Η Melania Trump είχε γεννηθεί στη Σλοβενία και το 2016 η Natasa Pirc Musar την εκπροσώπησε σε μήνυση που είχε καταθέσει κατά του περιοδικού Suzy που σε άρθρο του ισχυρίστηκε ότι η Melania Trump, τότε πρώτη κυρία των ΗΠΑ, είχε εργαστεί ως συνοδός πολυτελείας κατά τη διάρκεια της καριέρας της ως μοντέλο. Η υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Η Natasa Pirc Musar είναι επίσης συγγραφέας περισσότερων από 6 βιβλίων για το ζήτημα της ελευθερίας της ενημέρωσης και του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα, που έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά και τα κροατικά.

Η Natasa Pirc Musar που έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Σλοβενίας, ήταν και η πρώτη που ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της για τη θέση, τον Ιούνιο του 2022. Η ανεξάρτητη υποψηφιότητά της αγκαλιάστηκε από τους πρώην προέδρους της Σλοβενίας, Milan Kucan και Danilo Turk. Το παράξενο με τη Natasa Pirc Musar, είναι ότι δεν ήταν ποτέ μέλος κόμματος και δεν σκοπεύει να γίνει. Τα κόμματα Pirate Party και Youth Party – European Greens την υποστηρίζουν, όπως στο τέλος έκανε και το κόμμα Freedom Movement που έχει την κυβέρνηση στη Σλοβενία.

Η υποψηφιότητά της πάντως την έφερε απέναντι στην αντιπρόεδρο του κόμματος αυτού, Marta Kos που επίσης ήταν υποψήφια πρόεδρος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, οπότε και αποσύρθηκε από την κούρσα, καθώς η Natasa Pirc Musar προπορευόταν και το κόμμα της ήθελε να τη στηρίξει. Οι δύο γυναίκες υποτίθεται ότι ήταν φίλες, αλλά σταμάτησαν να μιλούν μεταξύ τους κατά την προεκλογική περίοδο.

H Natasa Pirc Musar και ο Anze Logar σε debate. / @2022 Darko Bandic/AP Images
H Natasa Pirc Musar και ο Anze Logar σε debate.

Η Natasa Pirc Musar εκλέχθηκε πρόεδρος της Σλοβενίας την Κυριακή 13 Νοεμβρίου στον δεύτερο γύρο των εκλογών. «Η Σλοβενία εξέλεξε μία πρόεδρο που πιστεύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις δημοκρατικές αξίες με βάση τις οποίες ιδρύθηκε», είπε η ίδια μετά τη νίκη της, ενώ τόνισε ότι ο κόσμος «αντιμετωπίζει δύσκολους καιρούς εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής».

«Οι νέοι τώρα βάζουν την ευθύνη να φροντίσουμε τον πλανήτη μας στους πολιτικούς μας ώμους, έτσι ώστε η επόμενη γενιά, τα παιδιά μας, να ζουν σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον», εξήγησε.

Ο ρόλος της προέδρου της Σλοβενίας είναι περισσότερο συμβολικός, αλλά η Natasa Pirc Musar θα είναι επίσης αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, ενώ στο πλαίσιο του ρόλου της θα προτείνει διάφορους αξιωματούχους, όπως τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας. Η ίδια έχει εκδηλώσει την πρόθεσή της να μιλά για τις θέσεις της και να παραμείνει πιστή στις αξίες της ελευθερίας και της προστασίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το sloveniatimes, η Natasa Pirc Musar ήταν η υποψήφια πρόεδρος που έχει δεχτεί τις περισσότερες επιθέσεις από τα media. Αλλά τις επέμεινε, άντεξε και την Κυριακή 13 Νοεμβρίου κέρδισε έναν γύρο. Η ίδια θεωρεί τα media τον ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας. Άλλωστε τα υπηρέτησε επί πόσα χρόνια. Όταν δεν υπερασπίζεται τον εαυτό της απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται (όπως μία για μία ψευδή απόδειξη που είχε κόψει στον Ερυθρό Σταυρό τον καιρό που ήταν Διευθύντριά του ή οι κατηγορίες για φοροδιαφυγή στον σύζυγό της), η Natasa Pirc Musar είναι μία αφοσιωμένη παίκτρια bowling και οδηγεί με λαχτάρα μηχανές.

Natasa Pirc Musar: @2022 AP Images

Τέλος, η νέα πρόεδρος της Σλοβενίας είναι και συνιδρύτρια του She Knows, ενός οργανισμού που συνεργάζεται με γυναίκες ειδικούς σε διάφορα θέματα για να προωθήσει την εκπαίδευση και τη γνώση. Το role model της στην πολιτική είναι μία Ιρλανδή πολιτικός, η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας, Mary Robinson.