ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Νατάσα Γιάμαλη- Ζέτα Δούκα: Διεκδικούν το δικαίωμά μας στις ασφαλείς αμβλώσεις και ζητούν την υπογραφή μας

Νατάσα Γιάμαλη

Η Νατάσα Γιάμαλη είναι μία δημοσιογράφος με άποψη, με δυνατή φωνή, με σθένος. Πέρα από την επαγγελματική της ιδιότητα, η δημοσιογράφος είναι μια γυναίκα που διεκδικεί τα δικαιώματά της σε έναν κόσμο που μοιάζει φτιαγμένος να τα πολεμά. Η Νατάσα Γιάμαλη, έχει κάνει τους αγώνες της αυτούς, καθημερινότητα κι έτσι, δεν είναι παράξενο που με ένα βίντεο που καταγράφει την ημέρα της από την ώρα που ξυπνάει μέχρι την ώρα που βρίσκεται στα studio του καναλιού Kontra, είναι που μας μιλά για τον επόμενο κοινωνικό της αγώνα. Η Ζέτα Δούκα από τη δική της πλευρά είναι μία ηθοποιός με έντονη κοινωνική δράση και ακτιβιστικό αποτύπωμα. Με ένα βίντεο που ανάρτησε κι εκείνη στα δικά της social media, ενώνει κι εκείνη τη φωνή της με την πανευρωπαϊκή καμπάνια My Voice, My Choice.

Η Νατάσα Γιάμαλη και η Ζέτα Δούκα συμμετέχουν σε εκστρατεία για τη συλλογή υπογραφών προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης της πρόσβασης σε ασφαλείς αμβλώσεις για κάθε γυναίκα σε όλη την Ευρώπη. Η καμπάνια My Voice, My Choice, αφορά τη συλλογή υπογραφών που θα κατατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ασκηθεί πίεση ώστε η Ευρώπη να στηρίξει τα κράτη μέλη της για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πρόσβαση των γυναικών σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

Νατάσα Γιάμαλη και Ζέτα Δούκα μάς λένε σκληρές αλήθειες για τις αμβλώσεις στην Ευρώπη

«Ήξερες πως περισσότερα από 20 εκατομμύρια γυναίκες στην Ευρώπη, δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις;» αναρωτιέται η Νατάσα Γιάμαλη καθώς η videographer Μαρία Σιδηροπούλου, τη δείχνει να κάνει το καθημερινό της μακιγιάζ, ενώ παράλληλα μάς δείχνει φωτογραφίες που η δημοσιογράφος έχει σε διάφορα σημεία στο σπίτι της για να τιμήσει τις σημαντικές γυναίκες της δικής της ζωής. Η δημοσιογράφος συνεχίζει αναφερόμενη στο 1986, τη χρονιά που νομιμοποιήθηκαν οι αμβλώσεις στην Ελλάδα και «κερδίσαμε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματός μας».

«Κι όμως, το ζήτημα κάθε τόσο επανέρχεται από συγκεκριμένους υπεσυντηρητικούς κύκλους», επισημαίνει θυμίζοντάς μας γιατί οι κοινωνικοί αγώνες δεν συνδυάζονται ποτέ με τον εφησυχασμό. Στις ΗΠΑ, πλέον οι γυναίκες έχουν χάσει το συνταγματικό τους δικαίωμα στην άμβλωση. Η Νατάσα Γιάμαλη φέρνει το παράδειγμα της Μάλτας, όπου οι γυναίκες που προχωρούν σε άμβλωση κινδυνεύουν με φυλάκιση, ακόμη κι αν είναι θύματα βιασμού, ενώ καθισμένη στο πλευρό του σκύλου της μάς μιλά και για το παράδειγμα της Πολωνίας.

«Με ένα εκατομμύριο υπογραφές μπορούμε να πιέσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις σε κάθε γυναίκα και κάθε άτομο που τις χρειάζεται. Χρειάζεται να προστατεύσουμε και να προστατευτούμε», τονίζει ζητώντας απ’ όλους τους διαδικτυακούς της φίλους να υπογράψουν κι εκείνοι την πρωτοβουλία. Παράλληλα, το βίντεό της κλείνει καθώς βγαίνει στον αέρα του καναλιού.

Στο παράδειγμα της Πολωνίας αναφέρθηκε πρώτα και η Ζέτα Δούκα στο δικό της βίντεο, το οποίο ξεκίνησε με το ίδιο ερώτημα που έθεσε και η δημοσιογράφος. «Στην Πολωνία το πλαίσιο διακοπής της κύησης είναι τόσο περιοριστικό που πολλές γυναίκες πεθαίνουν στα νοσοκομεία», είπε η Ζέτα Δούκα, αναφερόμενη κι εκείνη στη συνέχεια στη Μάλτα, αλλά και στο κατοχύρωμενο δικαίωμα στην άμβλωση στην Ελλάδα, που όμως μοιάζει τόσο «εύθραυστο» κάθε φορά που οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι που υπάρχουν στην χώρα μας το αμφισβητούν.

«Μαζί έχουμε πάντα περισσότερη δύναμη»

«Τώρα είναι μία ιστορική στιγμή, μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό και είναι επείγον», σημείωσε η Ζέτα Δούκα αναφερόμενη στην καμπάνια My Voice, My Choice. «Υπόγραψέ το λοιπόν, υπόγραψε αυτή την πρωτοβουλία και πες και στα κοντινά σου πρόσωπα να το κάνουν. Μαζί έχουμε μαζί, πάντα, περισσότερη δύναμη», κατέληξε η ηθοποιός και ενεργή πολίτης.

Η Νατάσα Γιάμαλη και η Ζέτα Δούκα έδωσαν «φωνή» στην εκστρατεία My Voice, My Choice διεκδικώντας για κάθε γυναίκα σε όλη την Ευρώπη, πρόσβαση σε ασφαλείς αμβλώσεις και τώρα ήρθε η ώρα να ενώσεις κι εσύ τη φωνή τους μαζί τους, υπογράφοντας εδώ.

Οι στόχοι της εκστρατείας My Voice, My Choice

«Η εκστρατεία My Voice, My Choice προσφέρει στους Ευρωπαίους πολίτες την ευκαιρία να καταστήσουν τη ζωή των γυναικών πιο ελεύθερη, πιο ασφαλή και καλύτερη· οπουδήποτε και αν ζουν στην Ένωση, ανεξάρτητα από τις συνθήκες στις οποίες βρίσκονται.

Η έλλειψη πρόσβασης στην άμβλωση σε πολλά μέρη της Ευρώπης όχι μόνο θέτει τις γυναίκες σε κίνδυνο σωματικής βλάβης, αλλά προκαλεί επίσης αδικαιολόγητο οικονομικό και ψυχολογικό άγχος στις γυναίκες και τις οικογένειες, συχνά σε περιθωριοποιημένες κοινότητες που είναι λιγότερο σε θέση να επωμιστούν το κόστος.

Έχει τεκμηριωθεί επαρκώς ότι η αντιμετώπιση της αναπαραγωγικής περίθαλψης ως πολυτέλειας δεν μειώνει τις αμβλώσεις, αλλά απλώς ωθεί τις γυναίκες στην αναζήτηση μη ασφαλών αμβλώσεων.

Για να αλλάξει αυτό, ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει, με πνεύμα αλληλεγγύης, πρόταση χρηματοδοτικής στήριξης στα κράτη μέλη που θα είναι σε θέση να προβούν σε ασφαλή τερματισμό της εγκυμοσύνης για οποιαδήποτε στην Ευρώπη εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση σε ασφαλείς και νόμιμες αμβλώσεις.

Αναρίθμητες ζωές και μέσα διαβίωσης καταστρέφονται, διαταράσσονται και χάνονται λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε ασφαλείς αμβλώσεις. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Με αυτή την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών, θα εφαρμόσουμε μια πιο δίκαιη πολιτική που θα εκφράζει τις ευρωπαϊκές μας αξίες με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση και με πιο συγκεκριμένο τρόπο», αναφέρεται στη σελίδα της εκστρατείας.

Ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας στο μητρώο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής