FEMALE TALK

Monica Bellucci: «Υπάρχουν πλέον πολλές γυναίκες που νιώθουν ελεύθερες να μεγαλώνουν με διαφορετικό τρόπο»

© 2023 Andrew Medichini/AP IMAGES

Monica Bellucci. Θα μπορούσε το θέμα αυτό να έχει τίτλο το όνομά της και μια φωτογραφία της. Θα ήταν αρκετό; Θα ήταν αν μιλούσαμε για μια γυναίκα που έμεινε προσηλωμένη στην εξωτερική της εικόνα.

Η Monica Bellucci είναι πολλά παραπάνω από μια σαγηνευτική παρουσία. Τέρπει οφθαλμούς, τέρπει και ώτα. Γιατί η Monica Bellucci βιώνει την ολοκλήρωση και με ευκολία μπορεί να μιλήσει για όσα με κόπο κέρδισε και τελικά την οδήγησαν στην αυτοπραγμάτωση.

Τι να τα κάνεις τα σαρκώδη χείλη, όταν το στόμα ανοίγει και η ετεροντροπή κατακλύζει κάθε σου κύτταρο; Η Monica Bellucci μιλά για τη νιότη, για τα χρόνια που περνούν, για τα κιλά της, για τις γυναίκες. Μιλά για τα μαθήματα ζωής που τη δίδαξαν να αγαπά τον εαυτό της, άλλοτε περισσότερο κι άλλοτε λιγότερο.

Πάμε να θυμηθούμε κάποιες από τις συνεντεύξεις της. Κάποιες από τις δηλώσεις της που ενδεχομένως σε κάνουν να σκεφτείς λίγο διαφορετικά και να κάνεις ένα ακόμα βήμα προς την dolce vita.

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές στιγμές στη ζωή κάποιου. Όταν είσαι νέος, έχεις την ομορφιά της νεότητας, την ομορφιά μιας βιολογικής στιγμής στη ζωή σου. Όμως, η ζωή συνεχίζεται.»

Monica Bellucci: «Δεν έχω εμμονή με τα κιλά μου»

«Η ομορφιά είναι ένα δώρο, όπως η υγεία ή η ευφυΐα. Το θέμα είναι ότι δεν πρέπει να είσαι υπερήφανος για την ομορφιά γιατί δεν έκανες κάτι γι’ αυτό. Απλά σου δόθηκε. Δεν μπαίνω στη διαδικασία να αγχωθώ για την εμφάνισή μου. Προτιμώ να γελάω», έχει δηλώσει η Monica Bellucci.

Μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Madame, είχε δώσει τον δικό της ορισμό για τον φεμινισμό. «Φεμινισμός για μένα σημαίνει να μπορώ να νιώθω άνετα με τη θηλυκότητά μου».

Ελευθερία. Το κλειδί της ζωής. Ελευθερία να νιώθεις όπως επιθυμείς χωρίς ταμπέλες. «Δεν έχω εμμονή με τα κιλά μου. Πάντα ήμουν μια γυναίκα με καμπύλες, ποτέ αδύνατη, αυτή είναι η φύση μου.

Και θέλω να γεράσω με ειρηνικό τρόπο.

Όταν είσαι 50 ή 60 δεν έχεις τις ίδιες ανάγκες όπως όταν είσαι 20. Η μεγάλη αλλαγή έρχεται όταν κάνεις παιδιά. Σταματάς πλέον να είσαι στο επίκεντρο και έρχεσαι δεύτερος. Αυτό μας δίνει μια άλλη προοπτική».

«Το πάθος δεν φεύγει όσο μεγαλώνουμε»

Το Paris Match έχει φιλοξενήσει στις σελίδες του πολλές φορές την ηθοποιό. Το 2016 και το 2018, συνοδεία υπέροχων φωτογραφιών, η Monica Bellucci είχε κάνει δύο υπέροχες τοποθετήσεις.

«Πάντα λένε ότι ο έρωτας σχετίζεται με τη νιότη, λες και μετά από μια συγκεκριμένη ηλικία δεν υπάρχει. Θα γίνω 52 ετών σύντομα και σας λέω ότι αυτό είναι λάθος. Το πάθος δεν φεύγει όσο μεγαλώνουμε.

Όταν είσαι νέος σε ορίζουν οι ορμόνες και η παρόρμηση. Με τον χρόνο το σεξ γίνεται πιο πνευματικό ίσως, αλλά παραμένει το ίδιο δυνατό. Όταν η σεξουαλικότητα και ο αισθησιασμός συνδυάζονται με την αγάπη, είναι η αποθέωση και είναι υπέροχο. Μου είναι δύσκολο, σήμερα, να με φανταστώ να κάνω έρωτα χωρίς αγάπη».

«Δεν θα έπρεπε να είμαστε σε πόλεμο με τους άνδρες. Η γυναίκα αντιπροσωπεύει την παγκόσμια αγάπη χάρη στην ικανότητά της να δίνει χωρίς να ζητά ανταλλάγματα. Αλλά, αντίθετα από τις μητέρες και τις γιαγιάδες μας, αν δεν είμαστε ευτυχισμένες, το λέμε, θα φύγουμε, θα πάρουμε διαζύγιο.»

 Monica Bellucci: «Δεν είμαι μωρό πια αλλά μια ώριμη γυναίκα»

«Στα 54 μου είδα μία μεγαλειώδη στιγμή της ύπαρξής μου, σαν μία πρωτόγνωρη ελευθερία. Η καριέρα μου έχει ολοκληρωθεί. Όλα όσα έρχονται τώρα είναι εξτρά. Μεγάλωσα τις κόρες μου, τώρα αρχίζουν να ωριμάζουν, στα 14 και 8 τους χρόνια σιγά σιγά γίνονται αυτόνομες.

Αλλά οι άνδρες μπορούν να καταλάβουν αυτήν την ευθύνη, αυτό το χρέος; Όταν πηγαίνω σε εκδηλώσεις του σχολείου ή σε συναντήσεις με δασκάλους, το 90% είναι γυναίκες.

Ήταν πιο πολύπλοκο να με προσεγγίσουν όταν ήμουν νέα. Τους φόβιζα. Πλέον με τις ρυτίδες και τις ατέλειές μου τους φοβάμαι εγώ λιγότερο. Δεν είμαι μωρό πια, αλλά μια ώριμη γυναίκα. Υπάρχουν άνδρες που με φλερτάρουν.

Αν το κάνουν όμορφα, το αποδέχομαι. Κάποιες φορές, υπάρχουν άνδρες που κάνουν χρήση της εξουσίας τους και νομίζουν ότι όλα επιτρέπονται. Με ντροπιάζουν και δεν μπαίνω σε διαδικασία να τους γνωρίσω».

Η Monica Bellucci έχει επισκεφθεί τη χώρα μας ουκ ολίγες φορές. Το 2020 μίλησε στο Δεύτερο Πρόγραμμα και στον δημοσιογράφο Φώτη Απέργη. Αναφέρθηκε στον ρόλο της ως «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ».

«Ήταν επαναστατικό να υποδυθώ έναν τέτοιο ρόλο στα 50 μου. Δείχνει πώς αλλάζουν οι καιροί. Μια ηθοποιός σήμερα είναι εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι στις δεκαετίες του ’30, του ’40, του ’50, που μπορούσες να είσαι όμορφη και ταλαντούχα, αλλά στα 40 σου η καριέρα σου τελείωνε».

Και κλείνουμε με τους Sunday Times και μια συνέντευξη της Monica Bellucci το 2022. «Το σώμα μεγαλώνει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Την ίδια στιγμή όμως, είμαστε τυχεροί, γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε μακροζωία».

«Όσο το σώμα χαμηλώνει, η ψυχή ψηλώνει.»