WOMEN TODAY

Miss Americana: H Taylor Swift αποδομεί την τέλεια εικόνα της, μιλάει για διατροφικές διαταραχές και δεν θέλει να την φιμώνουν άλλο

Invision/AP Evan Agostini

Η Taylor Swift για χρόνια έτρεφε αποκλειστικά την άνευρη εικόνα του «καλού κοριτσιού». Το “Miss Americana” είναι ένα ντοκιμαντέρ που πατάει πάνω σ’ αυτό το προφίλ όχι για να το ενισχύσει αλλά για να το ανατρέψει.

Το ότι η Taylor Swift επέλεξε να παρουσιάσει το “Miss Americana”, το ντοκιμαντέρ που αφορά άγνωστες πτυχές της ζωής της, στο ανεξάρτητο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Sundance, όπου έκανε μόλις πρεμιέρα, είναι ένας ξεκάθαρος συμβολισμός. Επίσης, λίγο υποψιασμένη να είσαι, μαντεύεις πως αυτό που έρχεται δεν θα είναι κάτι αφελές και glossy. Βλέποντας το trailer, συνειδητοποιείς πως είναι ό,τι ακριβώς είχες σκεφτεί. Το μέχρι πρότινος “America’s Sweetheart” επανατοποθετεί την ύπαρξή της στον κόσμο και στο σύστημα. Η Swift θέλει ν’ αποτινάξει από πάνω της τον μανδύα του γλυκανάλατου. Έχει το απόλυτο δικαίωμα.

«Είμαι γυναίκα, όχι κρεμάστρα»

Το “Miss Americana” είναι ένα ντοκιμαντέρ παραγωγής Netflix το οποίο φέρει την υπογραφή της πολύ σημαντικής σκηνοθέτιδας Lana Wilson. Η δημιουργός των “The Departure” και “After Tiller” τοποθετεί την κάμερα στο παρασκήνιο, εκεί που η Taylor Swift μπορεί να μιλήσει και να είναι ο εαυτός της, στην πιο μεταβατική της φάση. Περιγράφεται ως «ωμό» και «συναισθηματικά αποκαλυπτικό», δύο χαρακτηρισμοί που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν με την αρχετυπική εικόνα της . «Παλεύω για τον σεβασμό του κόσμου» λέει η 31χρονη pop star. Η «ενηλικίωση» της Taylor Swift έρχεται μετά από έναν χρόνο απόλυτης σιωπής και περιλαμβάνει δυναμικές δηλώσεις, όπως «Είμαι πολύ καλύτερα τώρα που δεν νιώθω πια φιμωμένη», αλλά και προσωπικές αποκαλύψεις, όπως η μάχη με τη διατροφική διαταραχή στην οποία είχε υποβάλλει για καιρό τον εαυτό της. Ουσιαστικά η Taylor λιμοκτονούσε από επιλογή.

Κυνηγώντας την τέλεια εικόνα

Η Taylor Swift  απαγόρευε στον εαυτό της να φάει για ώρες σε σημείο που ένιωθε ότι θα χάσει τις αισθήσεις της πάνω στη σκηνή. «Πίστευα ότι έπρεπε να νιώθω ότι θα πέσω κάτω στο τέλος του σόου ή στα μισά του. Τώρα πια συνειδητοποιώ πως αν φας, έχεις ενέργεια, είσαι πιο δυνατή και μπορείς να βγάλεις όλο το σόου χωρίς να νιώθω εκνευρισμό». Όπως παραδέχεται η Swift, έγραφε σε μια λίστα οτιδήποτε έβαζε στο στόμα της, γυμναζόταν ασταμάτητα και στην καθημερινότητά της απλά δεν έτρωγε».

«Το μόνο που άκουγα από τα στελέχη των δισκογραφικών ήταν πως ένα καλό κορίτσι δεν επιβάλλει τη γνώμη της στους άλλους. Ένα καλό κορίτσι γελά, χαιρετά και λέει ευχαριστώ. Έγινα το άτομο που οι άλλοι ήθελαν να γίνω», αναφέρει η τραγουδίστρια. Πράγματα που δεν προκαλούν έκπληξη. Η εμμονή στο φαινομενικά αψεγάδιαστο είναι επικίνδυνη στάση, αυτοκαταστροφική. «Αν είσαι αρκετά αδύνατη, τότε δεν έχεις εκείνο τον πισινό που όλοι θέλουν.Αλλά αν έχεις όσα κιλά χρειάζεται για να έχεις πισινό, τότε το στομάχι σου δεν είναι αρκετά επίπεδο. Ένιωθα μονίμως πιεσμένη να φτάσω σ’ ένα «γ******ο ανέφικτο πρότυπο ομορφιάς». Καταχωρούσε ό,τι της συνέβαινε είτε ως έπαινο είτε ως τιμωρία. Ευτυχώς για την Swift όλο αυτό γύρισε. Δεν τρελάθηκε.

Άλλο ένα woman power case

Η Taylor Swift είναι ένα κορίτσι που άργησε να μεγαλώσει. Είναι επίσης μία περίπτωση καλλιτέχνιδας με πολλούς φανατικούς φίλους αλλά κι ορκισμένους εχθρούς. Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνο το σκηνικό της ταπείνωσής της από τον Kanye West στα VMAs του 2009. Για καιρό καλλιεργούσε την εικόνα ενός πλάσματος πασπαλισμένου με γκλίτερ. Nαι μεν εξαιρετικά ταλαντούχο, αλλά αποστασιοποιημένο από τον ρεαλισμό. Η ανάδυση του woman power δείχνει να στάθηκε για εκείνη αφορμή ώστε να ορθώσει τη φωνή της και να απαιτήσει από τον κόσμο να την αντιμετωπίζει πλέον σαν ολοκληρωμένη, ενήλικη καλλιτέχνιδα και προσωπικόυητα. Το οποίο αρχίζει να μας αφορά αρκετά από τη στιγμή που πρόκειται για ένα πρόσωπο που θεωρείται πρότυπο για τα πολλά κορίτσια.