ΚΑΡΙΕΡΑ

Μήνυμα από το αφεντικό εκτός ωραρίου; «Διαβάστηκε», παράνομο και πρόστιμο

Pexels

Νιώθεις χαλαρά στην τοποθεσία μακριά από το γραφείο. Ξαφνικά ειδοποίηση στο κινητό σου. Mail ή μήνυμα από το αφεντικό σου για δουλειά. Ένα σκηνικό που όλοι λίγο-πολύ έχουμε ζήσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Ξέρεις όμως πού δεν το ζουν όμως πια; Στην Πορτογαλία. Μάλιστα, μάλιστα. Οι Πορτογάλοι ανακήρυξαν παράνομο το να στέλνει ένα αφεντικό μήνυμα ή email, προς τους εργαζομένους, εκτός ωραρίου εργασίας.

Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες, τα μέλη του Κοινοβουλίου στην Πορτογαλία, υιοθέτησαν νέo εργασιακό νόμο. Στόχος η προστασία των εργαζομένων από την εργασία εκτός του ωραρίου τους.

Παράνομο μήνυμα και email εκτός ωραρίου εργασίας

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, μεταξύ άλλων ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει στους διευθυντές να αποστέλλουν email και μηνύματα στους εργαζόμενους, στον προσωπικό τους χρόνο.

Ο εργοδότης πρέπει να σέβεται την ιδιωτική ζωή του εργαζομένου, συμπεριλαμβανομένων των περιόδων ανάπαυσης και του οικογενειακού χρόνου, ορίζει ο νέος νόμος. Οποιαδήποτε παράβαση μπορεί να επιφέρει πρόστιμο.

Νέο εργασιακό πλαίσιο στην σκιά του COVID-19

Το νέο εργασιακό νομικό πλαίσιο, έρχεται ως απάντηση στον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται από το σπίτι, λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Βάσει της νομοθεσίας, οι εταιρείες που απασχολούν περισσότερους από 10 εργαζόμενους, μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπες με πρόστιμο, αν ενοχλούν τους υπαλλήλους τους (μήνυμα, mail) κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Εκτός και αν πρόκειται για εξαιρετικές περιπτώσεις.

Επίσης πρέπει να αποζημιώνουν το προσωπικό τους για έξοδα που συνδέονται με την εργασία και προκύπτουν στο σπίτι. Σε αυτά  συμπεριλαμβάνονται αυξήσεις σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Τα μέτρα ορίζουν επίσης ότι οι εργοδότες είναι υπεύθυνοι να παρέχουν στους εργαζόμενους τα κατάλληλα εργαλεία για την εξ αποστάσεως εργασία.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας της Πορτογαλίας, η τηλεργασία έχει μεγάλα πλεονεκτήματα υπό τον όρο να ελέγχουμε τα μειονεκτήματα της. «Η πανδημία επιτάχυνε την ανάγκη να ρυθμιστεί, ό,τι έπρεπε να έχει ήδη ρυθμιστεί» τόνισε.

Στη Λισαβόνα, άλλωστε, οι αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να προσελκύσουν «ψηφιακούς νομάδες» που θέλουν να επωφεληθούν από την εξ αποστάσεως εργασία για να μετεγκατασταθούν προσωρινά ή να ταξιδέψουν εκτός της χώρας τους.