ROLE MODELS

Μιμή Ντενίση: 5 φορές που οι ατάκες της επιβεβαίωσαν ότι είναι πραγματικό role model

Papadakis Press Γιώργος Παπαδάκης

Το όνομα Μιμή Ντενίση έχει συνδεθεί με το θέατρο. Με φιλόδοξες παραγωγές, με επικά έργα, με ρόλους πρωταγωνιστικούς αλλά και με πολλή αμφισβήτηση. Σε αυτή την αμφισβήτηση αναφέρθηκε και στην συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή The 2Night Show και στον Γρηγόρη Αρναούτογλου εκφράζοντας το παράπονό της για τις επιθέσεις που έχει δεχτεί κατά καιρούς.

Όπου παράπονο βεβαίως, δεν θέλω να σκέφτεσαι τίτλους όπως «Λύγισε η Μιμή Ντενίση». Η Μιμή Ντενίση έχει αποδείξει στα χρόνια της καριέρας της ότι έχει και αυτοκυριαρχία και δύναμη. Και το παράπονό της έμοιαζε περισσότερο με απορία. Η ίδια έχει πίστη στον εαυτό της κι αυτό ήταν που τόνισε αποδεικνύοντάς μας για άλλη μία φορά ότι είναι πραγματικό role model.

Η Μιμή Ντενίση από την αρχή ήξερε ότι το να πετύχει σε αυτή τη δουλειά ήταν η μόνη της επιλογή. Και αυτό κατάφερε παρά τις επιθέσεις και τις κριτικές. Αυτό καταφέρνει και κάθε φορά που παραχωρεί μία συνέντευξη με ατάκες σαν αυτές που είπε στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Η Μιμή Ντενίση αναρωτιέται γιατί την αδικούν αλλά στην πραγματικότητα ξέρει την απάντηση

«Υπήρξαν στιγμές που πικράθηκα και που είπα γιατί τόση αδικία σε εμένα. Ο χώρος έχει πάρα πολλούς ανθρώπους αμόρφωτους, ακαλλιέργητους, ατάλαντους και κακούς. Γιατί τα βάζουν με μια γυναίκα, που έχει τις γνώσεις και τις ικανότητες σε διάφορους τομείς; Επειδή διαβάζω ιστορία, ξέρω ότι αυτό έχει γίνει σε πολύ μεγαλύτερες προσωπικότητες από αρχαιοτάτων χρόνων.

Όποιος ξεχώριζε σε αυτή τη χώρα, έπρεπε να του ροκανίζουμε λίγο τα πόδια», είπε χαρακτηριστικά η Μιμή Ντενίση εξηγώντας τη θέση της.

Η γνώση ως καλύτερη ασπίδα απέναντι στις επιθέσεις

Η Μιμή Ντενίση από πολύ νωρίς στην καριέρα της απέκτησε τον δικό της θίασο, έκανε μεταφράσεις, έγραφε βιβλία και θεατρικά έργα, ήξερε πραγματικά τι ήταν αυτό που ήθελε να κάνει. Αυτή η γνώση ήταν που την έκανε να μπορεί να αντιδρά με ψυχραιμία απέναντι στις επιθέσεις.

«Σαν χαρακτήρας λένε πως είμαι Βούδας, δεν μπαίνω σε αυτήν την διαδικασία. Γύρω μου μπορεί να χτυπιούνται και να λένε να τον πας αυτόν στο δικαστήριο αλλά εγώ λέω όχι, δεν υπάρχει αυτό. Κάθομαι και λέω τι ξέρει αυτός και τι εσύ. Είναι θέμα γνώσης κι όχι υπεροψίας. Δεν μπορείς να με κλονίσεις γιατί ξέρω την δουλειά μου. Αν δεν ξέρεις τη δουλειά σου, γιατί κάποιος άλλος σε έχει “φτιάξει”, τότε θα λυγίσεις. Εμένα δεν με έφτιαξε κανένας.», είπε η Μιμή Ντενίση στον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Η Μιμή Ντενίση, η επιτυχία που ήταν μονόδρομος και οι αντιφάσεις της

Σε παλιότερες συνεντεύξεις της, η Μιμή Ντενίση μάς έχει δώσει κι άλλα παραδείγματα τέτοιας γυναικείας δύναμης. Παραδείγματα που έδειχναν ότι από νωρίς ήταν ασυμβίβαστη, από νωρίς έμαθε να «γράφει στα παλιά της παπούτσια» τη γνώμη των άλλων.

«Για μένα το να πετύχω σε οποιονδήποτε τομέα ήταν κάτι που θεωρούσα must, ότι έπρεπε να γίνει, όποιος τομέας και να ήταν αυτός», είχε πει στη Lifo.

«Στη Φιλοσοφική συνέχισα να είμαι μια φοιτήτρια όπως ήμουν και μαθήτρια, δηλαδή με σήκωνε ο καθηγητής κάθε εβδομάδα κι έκανα “αντίστροφο λατινικό” στον πίνακα, αλλά πήγαινα με μίνι και μπότα, με μια εμφάνιση που δεν είχε καμία σχέση με το πανεπιστήμιο, γιατί έκανα ταυτόχρονα και τη μόδα», συνέχιζε στην ίδια συνέντευξη μιλώντας για τις αντιθέσεις της.

Μία μητέρα – πρότυπο δύναμης

Κι όπως συμβαίνει σχεδόν με όλες τις δυνατές γυναίκες, έτσι κι η Μιμή Ντενίση είχε ένα εξίσου δυνατό πρότυπο, τη μητέρα της. Μιλώντας για την απώλειά της στο περιοδικό Hello είχε αναφερθεί σε όλα όσα διδάχτηκε από εκείνη.

«Ήταν το πρότυπό μου, μια αλύγιστη γυναίκα. Ξέρω ότι στον χώρο με θεωρούν δυνατή, αλλά δεν συγκρίνομαι με εκείνη, ήταν πολύ πιο ανθεκτική. Δεν την είδα ποτέ καταβεβλημένη. Μέχρι και η τελευταία εικόνα της που έχω ήταν χαμογελαστή, ένας άνθρωπος που κοιτούσε μόνο μπροστά και ποτέ πίσω. Συνήθιζε να λέει: “Πάμε, προχωράμε! Μπορούμε να τα κάνουμε όλα”. Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο δίδαγμα για μένα επειδή σε κάθε δικό μου λύγισμα με βοηθούσε να σηκωθώ. Δεν εντυπωσιαζόταν από τα χρήματα και τη δόξα και με δίδαξε ότι η μόρφωση είναι ο μεγαλύτερος πλούτος», είχε πει χαρακτηριστικά.