ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Μια ιστορία ενδοοικογενειακής βίας με αίσιο τέλος: Η Χριστίνα τα κατάφερε

iStock

Αυτή είναι η Χριστίνα, μια γυναίκα ενδυναμωμένη, μια μητέρα που έσπασε τον κύκλο της βίας και κατάφερε να ξεφύγει από τον χρόνιο κακοποιητή της. Είναι η αληθινή ιστορία μιας γυναίκας που υπέστη ενδοοικογενειακή βία. Αυτή που βλέπεις στο βίντεο, είναι μια δύσκολη ιστορία με αίσιο τέλος. Ένα χρονικό που δίνει κουράγιο και εμπνέει κάθε θύμα έμφυλης βίας να υψώσει ανάστημα, να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις και να τρέξει προς τη σωτηρία, μακριά από τον κίνδυνο και την απειλή.

Η Χριστίνα θα μπορούσε να είναι μία από εμάς. Ίσως είναι, μία από εμάς.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, το LadyLike.gr σε συνεργασία με το κέντρο Διοτίμα, τη σημαντική γυναικεία μη κερδοσκοπική οργάνωση εξειδικευμένη σε ζητήματα φύλου και ισότητας, αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας μέσα από ένα βίντεο που επισημαίνει την πάταξη της βίας που υφίσταντο από τον σύντροφό της.

Τα ποσοστά μαρτυρούν τη σκληρή αλήθεια για την έμφυλη βία: Περισσότερες από 1 στις 4 γυναίκες στον κόσμο έχουν βιώσει σωματική ή/και σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους κάποια στιγμή στη ζωή τους. Εκτιμάται ότι μέσα σε έναν χρόνο, περίπου μισό δισεκατομμύριο γυναίκες υφίστανται κάποιου είδους βία από τους συντρόφους τους.Η ενδοοικογενειακή βία έχει σταθερά και με αισθητή διαφορά τη γυναίκα στη θέση του θύματος. 

Μια στις 10 γυναίκες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει ότι έχει υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση από την ηλικία των 15 ετών
(συμπεριλαμβανομένων της λήψης ανεπιθύμητων, προσβλητικών ξεκάθαρα σεξουαλικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή μηνύματα sms, ή προσβλητικών μηνυμάτων στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης). Ο κίνδυνος είναι υψηλότερος για τις γυναίκες μεταξύ 18 και 29 χρόνων. Η έμφυλη βία δεν ξεχωρίζει καταγωγή, οικονομικό ή μορφωτικό status. Η βία, όμως, έχει ως κριτήριό της το φύλο. 

Η Χριστίνα τα κατάφερε γιατί το πήρε απόφαση. Γιατί έκανε ό,τι ήταν απαραίτητο για να σώσει τον εαυτό της και το παιδί της από τον κακοποιητή τους. Η Χριστίνα έσπασε τον κύκλο της βίας. Όλες μπορούμε!

👉 Αν βρίσκεσαι σε άμεσο κίνδυνο κάλεσε το 100

👉 Αν χρειάζεσαι πληροφόρηση/υποστήριξη/συμβουλευτική κάλεσε την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900

👉 Αν ζεις στην Αττική ή την Κεντρική Μακεδονία και χρειάζεσαι δωρεάν νομική βοήθεια ή δικαστική εκπροσώπηση κάλεσε το Κέντρο Διοτίμα 210-3244380.