ROLE MODELS

Maya Hawke: «Με έδιωξαν από το σχολείο γιατί δεν μπορούσα να διαβάσω. Η δυσλεξία είναι η ευλογία μου»

Getty Images Dominique Charriau

Όταν οι γονείς σου είναι κινηματογραφικοί αστέρες όλοι πιστεύουν πως ο δρόμος για σένα είναι στρωμένος με ένα μαλακό προστατευτικό χαλί. Η ζωή σου στρογγυλεμένη, σαν ζαχαρένια σαπουνοφούσκα. Πόσα κοινά σημεία να μπορεί να εντοπίσεις στη ζωή της κόρης της Uma Therman και του Ethan Hawke με ένα τυπικό παιδάκι; που έχει ενδεχομένως ν’ αντιμετωπίσει ζητήματα όπως το bullying, το μειωμένο χαρτζιλίκι ή μια δυσλεξία που θα χρειαστεί φροντίδα και χρόνο και κατανόηση;

Όλα αυτά είναι εικασίες και σε μεγάλο βαθμό αβάσιμες. Η Maya Hawke είχε από μικρή πολύ «ανθρώπινα» θέματα να λύσει.

H Maya Hawke μιλάει υπέροχα για τη δυσλεξία της

Σε μία πολύ πρόσφατη συνέντευξή της, η 22χρονη Hawke, μίλησε ανοιχτά για τη βαριάς μορφής δυσλεξία που είχε να αντιμετωπίσει από τότε που ήταν παιδί. Η ηθοποιός που αυτή την εποχή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας καθώς πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία της Gia Copolla (πρόκειται για την εγγονή του Francis και την ανιψιά της Sofia Copolla), η οποία έκανε πρεμιέρα προ ημερών στο Φεστιβάλ Βενετίας, θεωρείται αυτό που στερεοτυπικά λέμε “Next Big Thing”.

Πριν το “Mainstream”, η Hawke πρόλαβε να δουλέψει ως μοντέλο και να ενσαρκώσει μερικούς καλούς ρόλους, όπως της Robin στην 3η σεζόν του “Stranger Things”, της Jo στις «Μικρές Κυρίες» και της πανέμορφης χίπι στο ταραντινικό «Κάποτε στο Χόλιγουντ». Για τη δυσλεξία, η κουβέντα άνοιξε όταν ο δημοσιογράφος τη ρώτησε πώς είναι να «υποφέρεις» απ’ αυτό. «Δεν θα έλεγα ότι υποφέρω. Θα έλεγα πως είναι μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες της ζωής μου, με πολλούς τρόπους».

«Ακόμα δυσκολεύομαι στο να διαβάζω»

«Είναι αλήθεια πως όταν ήμουν μικρή με έδιωξαν από το σχολείο που πήγαινα γιατί δεν μπορούσα να διαβάσω. Πήγα λοιπόν σε ειδικό σχολείο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Μου πήρε πολύ καιρό για να μάθω να διαβάζω. Κι ακόμα δυσκολεύομαι σ’ αυτό» εξομολογείται η Hawk και προχωρά εξηγώντας πώς έχει μετατρέψει την αδυναμία της σε ισχυρό κίνητρο για να γίνει καλύτερη. «Το αξιοθαύμαστο στον κόσμο μας σήμερα είναι ότι υπάρχουν τόσες επιλογές. Αυτός ο περιορισμός που είχα στο διάβασμα με έκανε πιο αποφασιστική στο να φτιάχνω ιστορίες και να τις κατανοώ, να τις αγαπάω, να τις κάνω δικές μου και να τις αναπτύσσω ακόμα περισσότερο».

Maya Hawke Invision/AP / Jordan Strauss/

Η Hawke σκόρπισε λίγη ακόμα αστερόσκονη ωριμότητας και σοφίας μιλώντας για εμπνεύσεις και στηρίγματα. «Ο ρόλος της Jo στις Μικρές Κυρίες μου εμφύσησε πάθος και μου έδωσε κατεύθυνση στο να κυνηγήσω την αγάπη μου για το διάβασμα και τη γραφή, παρόλο που ήταν πρόκληση. Ήταν βαθιά δύσκολο. Σε κάθε τάξη που ήμουν στο σχολείο, με έβαζαν σε γκρουπ ανάγνωσης που ήταν όλο και χαμηλότερου επιπέδου. Υπήρχε χώρος για αρκετό bullying από άλλα παιδιά, αλλά οι γονείς μου έκαναν υπέροχη δουλειά με μένα και με ενθάρρυναν να είμαι δημιουργική».

Γιατί τελικά δεν έχει σημασία πώς λένε τους γονείς σου και πόσο σπουδαίοι είναι για τους υπόλοιπους, αλλά πόσο σημαντικοί είναι για σένα.