PROFILE

Marina Ovsyannikova: Η Ρωσίδα δημοσιογράφος που διαμαρτυρήθηκε για τον πόλεμο κι έγινε ηρωίδα

Facebook.com/Marina Ovsyannikova

Μία υπάλληλος του κρατικού ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού Channel One, διέκοψε το βράδυ της Δευτέρας 14 Μαρτίου 2022, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του καναλιού με την πρωτότυπη διαμαρτυρία της κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Η Marina Ovsyannikova, δημοσιογράφος του Channel One μπήκε στο πλατό και φωνάζοντας «Σταματήστε τον πόλεμο. Όχι στον πόλεμο», στάθηκε πίσω από την anchorwoman κρατώντας ένα πλακάτ.

«Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Σας λένε ψέματα», έγραφε στο χαρτόνι που κρατούσε στα χέρια της η Marina Ovsyannikova, το οποίου υπέγραφε στα αγγλικά με τη φράση: «Ρώσοι ενάντια στον πόλεμο». Η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου, συνέχισε να διαβάζει το autocue, δυναμώνοντας τη φωνή της για καλύψει τη φωνή της δημοσιογράφου, αλλά για μερικά δευτερόλεπτα η διαμαρτυρόμενη δημοσιογράφος βρισκόταν εκεί στέλνοντας το δικό της μήνυμα στους συμπολίτες της. Κι έπειτα έπεσε το video και όλα έμοιαζαν σαν να μην είχαν συμβεί ποτέ.

«Μετανιώνω που επέτρεψα ο ρωσικός λαός να μετατραπεί σε ζόμπι»

Η Marina Ovsyannikova επιπλέον κυκλοφόρησε ένα video που είχε ήδη μαγνητοσκοπήσει μέσω της ομάδας για τα ανθρώπινα δικαιώματα OVD, στο οποίο εξέφραζε τη ντροπή της που δούλευε στο Channel One και που συνέβαλε στη διάδοση της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.

«Το μετανιώνω, που για αρκετά χρόνια, δούλεψα στο Channel One και δούλεψα στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου και ντρέπομαι πολύ γι’ αυτό τώρα. Ντρέπομαι που μου επέτρεψαν να λέω ψέματα από μία οθόνη τηλεόρασης. Ντρέπομαι που επέτρεψα ο ρωσικός λαός να μετατραπεί σε ζόμπι. Σιωπήσαμε το 2014 κι αυτό ήταν μόνο η αρχή. Δεν διαμαρτυρηθήκαμε όταν το Κρεμλίνο δηλητηρίασε τον (αρχηγό της αντιπολίτευσης Alexei) Navalny», είπε μεταξύ άλλων η Ρωσίδα δημοσιογράφος.

«Παρακολουθούμε σιωπηλοί αυτό το απάνθρωπο καθεστώς. Και τώρα όλος ο κόσμος έχει απομακρυνθεί από εμάς και οι επόμενες 10 γενιές δεν θα μποροέσουν να καθαρίσουν το όνομά τους από τη ντροπή αυτού του αδελφοκτόνου πολέμου», συμπλήρωσε στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της η Marina Ovsyannikova.

Η Marina Ovsyannikova έχει πατέρα Ουκρανό και μητέρα Ρωσίδα και για ώρες κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν

Η Marina Ovsyannikova είπε επιπλέον ότι ο πατέρας της είναι Ουκρανός και η μητέρα της Ρωσίδα, ενώ κατά τη μαγνητοσκόπηση του μηνύματός της φορούσε ένα μενταγιόν με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας. «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι έγκλημα και η Ρωσία είναι ο επιτιθέμενος. Η ευθύνη γι’ αυτή την επίθεση βαραίνει τους ώμους ενός μόνο ανθρώπου του Vladimir Putin», είπε ενώ προέτρεψε τους Ρώσους συμπολίτες της να συμμετέχουν στις αντιπολεμικές διαμαρτυρίες για να φέρουν επιτέλους ένα τέλος στη σύγκρουση.

«Μόνο εμείς έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε αυτή την τρέλα. Πηγαίνετε στις διαδηλώσεις. Μην φοβηθείτε κανέναν. Δεν μπορούν να μας φυλακίσουν όλους», είπε μεταξύ άλλων. Το OVD σημείωσε ότι η Marina Ovsyannikova συνελήφθη μετά τη διαμαρτυρία της και κρατήθηκε στο κέντρο τηλεόρασης Ostankino. Έπειτα η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Agora ενημέρωσε ότι κρατείται σε αστυνομικό τμήμα της Μόσχας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Guardian, η Marina Ovsyannikova ήταν άγνωστο που βρισκόταν για 10 ώρες και περισσότερο, αφού οι δικηγόροι της δεν μπορέσαν να τη βρουν από την ώρα της διαμαρτυρίας της κι έπειτα. Εξαφανίστηκε ενώ θα έπρεπε να βρίσκεται υπό αστυνομική επιτήρηση κι αυτό είναι το πιο ανησυχητικό μετά από μία τέτοια πράξη αντίστασης, σε μία Ρωσία όπου οι νόμοι (και η λογοκρισία) έχουν αυστηροποιηθεί τρομερά μετά και την εισβολή στην Ουκρανία.

Νεότερες πληροφορίες του BBC, αναφέρουν ότι η Ρωσίδα δημοσιογράφος μεταφέρθηκε στο δικαστήριο. Μία φωτογραφία της με τον δικηγόρο Anton Gashinsky από τον χώρο των δικαστηρίων κάνει τον γύρο των ρωσικών Μέσων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι φόβοι για τις ποινές και η δίωξη που της ασκήθηκε τελικά

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση της από την Επιτροπή Έρευνας της Ρωσίας, πράγμα που σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις. Μεταξύ άλλων η Marina Ovsyannikova μπορεί να κατηγορηθεί για «εσκεμμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων» αδίκημα που επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών. Το Κρεμλίνο είπε την Τρίτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, ότι οι πράξεις της δημοσιογράφου είναι «χουλιγκανισμός», μία κατηγορία που μπορεί να την βάλει στη φυλακή για 8 έτη.

Ωστόσο το δημοσίευμα του BBC αναφέρει ότι της απαγγέλθηκαν κατηγορίες για οργάνωση δημόσιας εκδήλωσης χωρίς άδεια. Η ποινή που αντιμετώπίζει γι’ αυτο το αδίκημα, αν ευσταθούν οι πληροφορίες του BBC, είναι πρόστιμο, κοινωφελής εργασία ή 10 ημέρες φυλάκισης.

Μία φίλη της δημοσιογράφου, αποκάλυψε στη βρετανική εφημερίδα ότι η Marina Ovsyannikova την είχε ενημερώσει για το σχέδιό της, καθώς ένιωθε την οργή της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να μεγαλώνει όλο και περισσότερο. «Ο θυμός είχε αρχίσει να μαζεύεται μέσα της απο τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος. Μου είπε δύο μέρες πριν πώς θα το έκανε», εξομολογήθηκε η φίλη της στον Guardian.

«Είναι τόσο γενναία που μίλησε. Ανησυχώ πολύ για εκείνη», είπε η φίλη της τονίζοντας ότι η Marina Ovsyannikova ήξερε τις πιθανές συνέπειες των πράξεών της. Την περιγράφει σαν μία γυναίκα με μεγάλη καρδιά που «νοιάζεται πραγματικά για τους ανθρώπους, για τους φίλους της». Άλλοι γνωστοί της την περιγράφουν ως άνθρωπο με ενσυναίσθηση και έξυπνο. Κάποιος άλλος πρόσθεσε ότι η δημοσιογράφος κάποτε χρησιμοποίησε τη θέση της στο Channel One για να βρει τον καλύτερο χειρουργό για κάποιον που μόλις ήξερε, επειδή το είχε ανάγκη.

40000 σχόλια στο Facebook και το «ευχαριστώ» του Zelensky

«Ταυτόχρονα ως κάποια που δούλευε για το κράτος, φοβόταν πολύ το σύστημα και το να χάσει τη ζωή που είχε χτίσει. Όλα αυτά μέχρι χθες», πρόσθεσε η φίλη της. Η Marina Ovsyannikova ζούσε μία καλή ζωή, άνετη, γεμάτη με ταξίδια κι εμπειρίες. Η ίδια φίλη της αντιμετώπιζε, όπως παραδέχεται με σνομπισμό τη δουλειά της δημοσιογράφου. «Πώς μπορεί ένας έντιμος άνθρωπος να δουλεύει για το Channel One και να λέει ψέματα;», αναρωτιόταν. Τώρα η γενναιότητα της πράξης της έχει σβήσει κάθε ίχνος υποτίμησης.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky ευχαρίστησε με video του «προσωπικά τη γυναίκα που μπήκε στο studio του Channel One με ένα πλακάτ κατά του πολέμου». Περισσότεροι από 40000 άνθρωποι σχολίασαν θετικά την πράξη της στη σελίδα της στο Facebook. Τα ρωσικά ειδησεογραφικά μέσα από την άλλη αναγκάστηκαν να θολώσουν το πλακάτ της. Η λογοκρισία απαιτεί να αποφεύουν τη χρήση λέξεων όπως «πόλεμος», «επίθεση» και «εισβολή».

Η φίλη που κάποτε αναρωτιόταν για την εντιμότητα της Marina Ovsyannikova σε σχέση με τη δουλειά της, είπε στην Guardian ότι ένιωσε υπερηφάνεια και φόβο βλέποντάς τη στην τηλεόραση. «Έκλαιγα όταν την είδα. Κατάλαβα ότι η ζωή της δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Είναι μία ηρωίδα», είπε χαρακτηριστικά.