PROFILE

Lily Gladstone: 5 πράγματα που δεν ξέρεις για τη γυναίκα που έγραψε ιστορία στις Χρυσές Σφαίρες 2024

© 2024 Chris Pizzello/AP Images

«Είναι μία ιστορική νίκη και δεν ανήκει μόνο σε μένα», είπε η Lily Gladstone καθώς παραλάμβανε το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου σε δραματική ταινία για την ερμηνεία της στο Killers of the Flower Moon στις Χρυσές Σφαίρες 2024. Η ηθοποιός αναδείχθηκε πρώτη σε μία κατηγορία που είχε να συναγωνιστεί τις Carey Mulligan (Maestro), Sandra Hüller (Anatomy of a Fall), Annette Bening (Nyad), Greta Lee (Past Lives) και Cailee Spaeny (Priscilla). Κι έγινε η πρώτη ιθαγενής νικήτρια στις Χρυσές Σφαίρες.

Η γλώσσα στην οποία μίλησε αρχικά στη σκηνή των Χρυσών Σφαιρών η Lily Gladstone δεν ήταν τα αγγλικά. Ήταν μία γλώσσα άγνωστη στους παρευρισκόμενους. Ήταν η διάλεκτος Niitsitapi των γηγενών Αμερικανών της φυλής στην οποία ανήκει. «Το όμορφο έθνος της κοινότητας που με μεγάλωσε, που με ενθάρρυνε να συνεχίσω, να συνεχίσω να το κάνω αυτό», είπε για τη φυλή της.

«Είναι μία ιστορική νίκη και δεν ανήκει μόνο σε μένα», σημείωσε και ευχαριστώντας την οικογένεια και τους συνεργάτες της στην ταινία Killers of the Flower Moon, αφιέρωσε το βραβείο της στην επόμενη γενιά.

«Αυτό το βραβείο είναι για κάθε μικρό παιδί της πόλης, κάθε μικρό παιδί εκεί έξω που έχει ένα όνειρο, που βλέπει τον εαυτό του να εκπροσωπείται και οι ιστορίες μας να λέγονται – από εμάς τους ίδιους, με τα δικά μας λόγια – με τρομερούς συμμάχους και τεράστια εμπιστοσύνη», σημείωσε η Lily Gladstone.

Η Lily Gladstone αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Montana το 2008. Σπούδασε υποκριτική και σκηνοθεσία, ενώ πήρε πτυχίο και στις Σπουδές πάνω στους ιθαγενείς της Αμερικής. To 2023 υποδυόμενη τον ρόλο της Molie Burkhart στην ταινία του Martin Scorsese έγραψε ιστορία. Αυτά είναι 5 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για εκείνη.

Η καταγωγή της

Η ηθοποιός έχει ζήσει στην κοινότητα των γηγενών Blackfeet στη Montana μέχρι τα 11 της χρόνια. «Με διαμόρφωσε η κοινότητά μου», είχε πει τον Φεβρουάριο του 2017 στη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Με υποστήριξαν στη φιλοδοξία μου να γίνω ηθοποιός και να διηγούμαι ιστορίες», πρόσθετε. Ο πατέρας της έχει καταγωγή από τις φυλές Blackfeet και Nimiipuu, ενώ η μητέρα της δεν ανήκει στους ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής.

Η Lily Gladstone είναι two-spirit

Θα αναρωτιέσαι τι είναι αυτό, όπως κι εγώ. Με τον όρο two-spirit παραδοσιακά οι ιθαγενείς Αμερικανοί, περιγράφουν τους ανθρώπους που νιώθουν αρσενικοί, θηλυκοί και κάτι μεταξύ αυτών των 2 που συνδυάζει χαρακτηριστικά και των 2 φύλων. Στις περισσότερες φυλές δεν θεωρούνταν ούτε άντρες ούτε γυναίκες, αλλά μία ξεχωριστή, εναλλακτική ταυτότητα φύλου. Με αυτή ταυτίζεται η Lily Gladstone.

Η Lily Gladstone και το εντυπωσιακό βιογραφικό της

Πριν τη δεις στην ταινία Killers of the Flower Moon, η Lily Gladstone είχε εμφανιστεί σε μία σειρά από τηλεοπτικές παραγωγές. Είχε ρόλους στις σειρές Billions, Room 104, Certain Women, Walking Out, First Cow και Resevation Dogs.

Συμμετείχε ουσιαστικά στη δημιουργία της ταινίας για την οποία βραβεύτηκε

Η Lily Gladstone χρειάστηκε να «φέρει πολλά στο τραπέζι» των συνομιλιών με τον σκηνοθέτη της ταινίας, Martin Scorsese εξαιτίας της καταγωγής της. «Ήταν ξεκάθαρο ότι δεν θα μου δοθεί απλά χώρος να συνεργαστώ. Περίμενε από μένα να φέρω πολλά στο τραπέζι των συζητήσεων. Είχαμε πολλά να συζητήσουμε με τον Marty. Κι αυτό που έκανε εκείνος δεν ήταν απλά ότι άνοιξε μία πόρτα. Τράβηξε μία θέση δίπλα του στο τραπέζι», είχε πει στο Vulture, για το πόσο συζήτησε με τον σκηνοθέτη λεπτομέρειες για την ταινία ειδικά αφού κατάλαβε ότι με τον χαρακτήρα που υποδύθηκε είχαν αρκετά κοινά στη ζωή τους.

Αυτό δεν είναι το πρώτο της βραβείο

Η Lily Gladstone έχει προταθεί για αρκετά βραβεία, μεταξύ των οποίων ένα βραβείο Independent Spirit Award. Η 37χρονη ηθοποιός έχει κερδίσει βραβεία από την κοινότητα Κριτικών Κινηματογράφου του San Diego και του Los Angeles, μεταξύ άλλων.

Ιστορία έγραψε στις Χρυσές Σφαίρες και η Ali Wong, που κέρδισε το βραβείο Α Γυναικείου Ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία για την ερμηνεία της στη σειρά Beef. Έγινε η πρώτη ηθοποιός ασιατικής καταγωγής που βραβεύτηκε στη συγκεκριμένη κατηγορία.