ROLE MODELS

Λένα Δροσάκη: «Είμαι καλύτερα γιατί αντιμετώπισα τον φόβο μου»

Papadakis Press Μιχάλης Αρχοντίδης

Η Λένα Δροσάκη βρέθηκε καλεσμένη στο πλατό της εκπομπής Καλύτερα δε γίνεται, με αφορμή την θεατρική της πρεμιέρα στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν με τη βιογραφική θεατρική παράσταση Photograph 51. Η παράσταση φωτίζει τη ζωή της Ρόζαλιντ Φρανκλιν, της ερευνήτριας που τον Μάιο του 1952 αποτύπωσε σε μία φωτογραφια το ανθρώπινο DNA. Όλοι οι συνεργάτες της Ρόζαλιντ έγιναν διάσημοι, πήραν Νόμπελ, εκτός από εκείνη. Μία ιστορία ανισότητας, από αυτές που πολύ καλά έχουμε βιώσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό όλες μας.

Η Λένα Δροσάκη, εκτός από ηθοποιός που υποδύεται μία γυναίκα που άνοιξε επιστημονικούς δρόμους, είναι και μία γυναίκα που πήρε θέση απέναντι σε κοινωνικά ζητήματα, όταν χρειάστηκε. Αναφέρομαι στο ελληνικό #MeToo και την καταγγελία που είχε πραγματοποιήσει μαζί με τις συναδέλφους της, Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους και Πηνελόπη Αναστασοπούλου, κατά του Πέτρου Φιλιππίδη, στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

H Λένα Δροσάκη πήρε θέση όταν το ελληνικό #MeToo ξεκίνησε. Πήρε θέση κι όταν τρεις συνάδελφοί της, που έχουν διατηρήσει την ανωνυμία τους, έκαναν τις δικές τους καταγγελίες ενάντια στο ίδιο πρόσωπο, οδηγώντας τον στη δικαιοσύνη. Ο Πέτρος Φιλιππίδης δικάζεται και αντιμετωπίζει τις κατηγορίες του βιασμού και δύο απόπειρων βιασμού και η Λένα Δροσάκη υπήρξε πρόσφατα μάρτυρας προς υποστήριξη της κατηγορίας στη δική του.

Αυτό το «παίρνω θέση» είναι για εκείνη όχι απλά δύο λέξεις στη σειρά, αλλά το μόνο κλειδί που μπορεί να στρέψει την κοινωνία σε νέες κατευθύνσεις, με τελικό προορισμό το φως.

Η Λένα Δροσάκη αναφέρθηκε στη στιγμή που αποφάσισε να επουλώσει τα δικά της τραύματα και να δείξει στοργή στον εαυτό της. «Δεν ξέρω πότε ξεκίνησε, αλλά έγινε όταν αποφάσισα να ακούσω την επιθυμία μου ότι κάνω ό,τι μπορώ για να αγαπώ τη Λένα. Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή η πορεία, είναι δύσκολη», σημείωσε η Λένα Δροσάκη εξηγώντας ότι ο γιος της, Αναστάσης, την βοηθά σε αυτό.

«Ήταν ένας τρόπος να αποφορτίζεται ο πόνος ή οτιδήποτε άλλο, αλλά δεν είναι θεραπεία. Πραγματική θεραπεία για να φροντίσεις τον εαυτό σου, πρέπει να κάνεις εκτός δουλειάς, να κάνεις καθημερινή δουλειά και προσπάθεια», απάντησε η Λένα Δροσάκη για το αν το θέατρο υπήρξε μέσο για να επουλώσει τα ψυχικά της τραύματα.

Η Λένα Δροσάκη στη συνέντευξή της στην εκπομπή Καλύτερα δε γίνεται, απάντησε στη συνέχεια σε ερώτηση της Ναταλίας Αργυράκη σε σχέση με το πώς νιώθει σήμερα, σε σχέση με έναν χρόνο πριν, τότε που η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη στην οποία πρόσφατα κατέθεσε, δεν είχε ξεκινήσει ακόμα.

«Είμαι πολύ καλύτερα. Είμαι καλύτερα γιατί αντιμετώπισα τον φόβο μου. Αντιμετώπισα τα τραύματά μου με το να μιλήσω, να σταθώ αντάξια των συνθηκών, των πραγμάτων», σημείωσε αρχικά η Λένα Δροσάκη. «Με αυτόν τον τρόπο νιώθω ότι υπερασπίστηκα τον εαυτό μου και όχι μόνο τον δικό μου. Πόσα στόματα δεν έχουν ανοίξει», πρόσθεσε η ηθοποιός.

Η Λένα Δροσάκη δήλωσε «περήφανη» γιατί φαίνεται πώς «χαράζεται ένας δρόμος και που η κοινωνία μετακινείται και αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι μόνο έτσι τα πράγματα».

Όταν ρωτήθηκε αν νιώθει πώς έχει έρθει η επόμενη μέρα για εκείνη, η Λένα Δροσάκη παραδέχτηκε πως όχι. «Έχει δρόμο ακόμα για να έρθει η επόμενη μέρα, για όλους μας νομίζω», σημείωσε η ηθοποιός.

«Αρχίζω και αντιλαμβάνομαι ότι τα πράγματα θα αρχισουν να μετακινούνται προς το φως, προς τη Δικαισύνη μόνο όταν παίρνουμε θέση στα πράγματα που συμβαίνουν», ανέφερε η Λένα Δροσάκη με αφορμή τον σχολιασμό της Ναταλίας Γερμανού για την κατάθεση της Κάτιας Δανδουλάκη στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη.

«Η κυρία Δανδουλάκη είναι μία απ΄αυτές που θα αλλάξουν την τροχιά γιατί πήρε θέση στα πράγματα. Και δεν πήρε μόνο τώρα, όλη της την πορεία και όλης της τη ζωή έχει δείξει πόσο μεγάλη κυρία είναι», συμπλήρωσε η Λένα Δροσάκη.