FEMALE TALK

Λένα Διβάνη: Η αποκάλυψη για τη σεξουαλική παρένοχληση και η μόνη απάντηση που χρειάζεται σε κάθε «Γιατί τώρα»

Papadakis Press Γιώργος Κουκούλης

Η Λένα Διβάνη παραχώρησε μία συνέντευξη στο podcast Mic2 και τη δημοσιογράφο Μικαέλα Θεοφίλου, με αφορμή το βιβλίο της, Εργαζόμενο Αγόρι, που επανακυκλοφόρησε και έγινε ανάρπαστο. Μεταξύ άλλων, η συγγραφέας Λένα Διβάνη μίλησε για τα στερεότυπα για τους ρόλους των φύλων, ενώ αποκάλυψε πώς αντιμετώπισε η ίδια τη σεξουαλική παρενόχληση στα χρόνια των πανεπιστημιακών της σπουδών.

Η Λένα Διβάνη αναφέρθηκε σε ένα περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης που συνέβη στην αρχή της ακαδημαϊκής της πορείας, και το οποίο κουβαλά μέχρι σήμερα. Μίλησε για το πώς αντιμετώπισε την κατάσταση τότε κι έδωσε τη δική της απάντηση στο πάντα αχρείαστο και πάντα αψυχολόγητο ερώτημα «Γιατί τώρα;».

Η Λένα Διβάνη αντιμετώπισε τη σεξουαλική παρενόχληση, τη διαχειρίστηκε, δεν μίλησε για όσα της συνέβησαν, παρά πολλά χρόνια αργότερα όταν το #MeToo ήταν σε πλήρη εξέλιξη στην Ελλάδα. Η αμφισβήτηση που πίστευε ότι θα αντιμετώπιζε αν μιλούσε όταν συνέβη η σεξουαλική παρενόχληση, ήρθε τελικά, ετεροχρονισμένα.

«Πριν χρόνια όταν ήμουν πιτσιρίκι, επιστημονική συνεργάτης, είχα δεχτεί παρενόχληση από έναν καθηγητή. Το έκανε σε όλες τις φοιτήτριες, το έκανε αβέρτα αυτό. Γίνεται αβέρτα, τότε, τώρα, πάντα. Αυτός ο άνθρωπος με ζόρισε τόσο πολύ που είπα ή θα τον δείρω, ή πάει η επιστημονική μου καριέρα», είπε αρχικά η Λένα Διβάνη.

«Ποιος θα με πίστευε που ήμουν ένα “φρικιό” που ήθελα να εκτιμηθώ για τη δουλειά μου κι όχι για το τι φορούσα και άρα εκ πεποιθήσεως πήγαινα στη σχολή με τα ρούχα που φορούσα και κανονικά;», αναρωτήθηκε η συγγραφέας και απάντησε μόνη της.

«Δεν θα με πίστευε κανένας, ήταν και δεκαετία του 1980. Οπότε άλλαξα σχολή, έφυγα από το πολιτικό και πήγα στο νομικό τμήμα. Πήγα σε επιστημονική μοναξιά στην πραγματικότητα. Υπαναχώρησα για να σώσω την καριέρα μου. Έφυγα για να μην τον κλωτσήσω και να με κλωτσήσει εκείνος μετά. Θα έχανα εγώ τα πάντα κι αυτός τίποτα. Το έκανα επειδή μπορούσα, αν ήμουν ταμίας σε σούπερ μάρκετ θα με είχε απολύσει», συμπλήρωσε η Λένα Διβάνη.

Η Λένα Διβάνη εξήγησε ότι η παρενόχληση μπορεί να συμβεί στον καθένα. Σημείωσε επίσης ότι η απάντηση στο «γιατί τώρα» είναι μόνο ένα «γιατί έτσι» που αξίζει να ειπωθεί. Γιατί ακόμα και στο τώρα, η αμφισβήτηση που φοβόταν ότι θα δεχθεί στη δεκατία των 80s, ήρθε με μορφή αστεΐσμών και ειρωνίας.

«Δεν έχει η παρενόχληση ούτε προνομιούχους ούτε τίποτα, όλοι θα την φάμε. Και για να δείτε πόσο θα την έτρωγα αν έκανα κόντρα και τον έβγαζα, αυτό για όλους όσοι ρωτούν “Γιατί τώρα το θυμήθηκαν;”, θα σας πω γιατί. Όταν άρχισε το ελληνικό #MeToo μου έκαναν μία συνέντευξη και αποκάλυψα αυτό το περιστατικό χωρίς όνομα. Πόσοι με ρώτησαν στη σχολή τι έγινε ποιον εννοείς; Κανένας, ούτε ένας, ούτε μισός, “Δεν θέλω να ξέρω, αφήστε με απέξω”», σημείωσε η συγγραφέας.

«Μετά από λίγες μέρες, ενώ είχα μείνει άναυδη που δεν με ρώτησε κανείς, είμαστε στο ασανσέρ με μία συνάδελφο και συναντάμε έναν άλλο συνάδελφο που είναι σχετικά φίλος. Τον φιλάει η συνάδελφος, πάω να τον φιλήσω κι εγώ και μου λέει “Όχι Λένα, μην έχουμε καμία καταγγελία μετά”. Του λέω “Τι είπες;”, μου απαντά “Αστειεύομαι”. Του απάντησα “Τρομερά αστείο”. Καταλαβαίνεις τι θα συνέβαινε το ’80; Τώρα, καθηγήτρια, σε αυτή την ηλικία με το #MeToo σε εξέλιξη είχα αυτή την αντιμετώπιση. Ειρωνεία και “χαχα χουχου”. Μην ξαναπεί κανείς “Γιατί τώρα;”, γιατί θα πάω να του γράψω έξω από το σπίτι του “Γιατί έτσι”», κατέληξε μιλώντας για το εν λόγω περιστατικό η Λένα Διβάνη.