WOMEN TODAY

Η Kylie Jenner μαθαίνει την 2 ετών κόρη της να κάνει υπομονή στο πιο γλυκό βίντεο. Το πείραμα πίσω από το challenge

Kylie Jenner/Instagram

Η Kylie Jenner είναι μια ικανή γυναίκα. Όχι μόνο έχει καταφέρει να αποκτήσει περιουσία που αγγίζει το ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα από τις επιχειρήσεις της, αλλά στα 20 της χρόνια αποφάσισε να γίνει και μαμά μη δίνοντας σημασία στο σοκ των δικών της ανθρώπων σε σχέση με το νεαρό της ηλικίας της. Η Stormi ήρθε στη ζωή της 2 χρόνια πριν και πλέον έχει γίνει ένα τρισχαριτωμένο νήπιο.

Όπως όλα τα παιδιά της ηλικίας της, έτσι και η Stormi μαθαίνει κάποιες βασικές αξίες και αρχές στη ζωή, φυσικά από τη μαμά της. Με ένα video που μοιράστηκε στο Instagram, η Kylie Jenner απέδειξε ότι κάνει καλή δουλειά και σε αυτό τον τομέα της ζωής της.

Η μικρή Stormi κάθεται στον καναπέ, όταν η μαμά της της φέρνει ένα μπολ με σοκολατάκια μπροστά της. Η χαρά στα μάτια της έκδηλη. Ωστόσο, η Kylie Jenner δεν την άφησε να τα γευτεί κατευθείαν. «Θα σου δώσω τρία σοκολατάκια αλλά περίμενε. Περίμενε μέχρι η μαμά να γυρίσει. Πρέπει να πάω στο μπάνιο», της λέει και η Stormie απαντά με ενθουσιασμό «Ok».

H υπέροχη αυτοσυγκράτηση της Stormi

Το video έγινε μέρος του #chocolatechallenge που κάνει το γύρο του διαδικτύου το τελευταίο διάστημα. Τα social media γεμίζουν με παιδικά πρόσωπα που προσπαθούν να κάνουν υπομονή μέχρι να επιστρέψει η μαμά τους και να φάνε επιτέλους τη σοκολάτα. Η αγωνία τους κρατά περίπου 30 δευτερόλεπτα και το αποτέλεσμα ίσως δείχνει κάτι για την προσωπικότητά τους. Είτε αποτύχουν είτε επιτύγχουν στο μικρό αυτό ψυχολογικό πείραμα, όλα προσπαθούν και η χάρη τους γεμίζει την οθόνη.

Στην περίπτωση της μικρής Stormi τα πρώτα 15 δευτερόλεπτα κυλάνε νερό με εκείνη να χαζεύει στην τηλεόραση. Όταν όμως το μάτι της πέφτει πάνω στα σοκολατάκια κάνει μια αυθόρμητη κίνηση να τα πιάσει. Κι έπειτα σταματάει τον εαυτό της. Κατορθώνει να κάτσει πίσω στον καναπέ και τραγουδά στον εαυτό της «Υπομονή, υπομονή, υπομονή». Εκείνη περιμένει την απόλαυση, εμείς μόλις την πήραμε. Μόλις επιστρέφει στη μαμά της, την υποδέχεται ενθουσιασμένη. Κάτι που δείχνει ότι το task όσο απλό κι αν φαίνεται ήταν δύσκολο για τη Stormi. Τα συγχαρητήρια μας στην 2 ετών κόρη της Kylie Jenner. Εμείς δεν νομίζω να τα καταφέρναμε τόσο καλά.

Το video της Kylie Jenner, μπορεί να είναι η προσπάθειά της να περάσει ευχάριστα την καραντίνα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Μπορεί να ήταν η προσπάθεια της να διδάξει την αξία της υπομονής στην κόρη της Stormi. Όποια κι αν ήταν τα κίνητρα, το video της μικρής έχει αξία ανεκτίμητη.

Το πείραμα του Stanford πίσω απο το #chocolatechallenge της Kylie Jenner

Το #chocolatechallenge θυμίζει έντονα το πείραμα του Stanford με τα ζαχαρωτά. Το πείραμα αυτό έγινε στις αρχές της δεκαετία του ’70. Σε αυτό οι ερευνητές κάθονταν με παιδιά 4 – 6 ετών σε ένα τραπέζι που είχε ένα πιάτο με γλυκά, συνήθως ζαχαρωτά. Τους έλεγαν πως αν περίμεναν 15 λεπτά για να γυρίσουν στο δωμάτιο οι ίδιοι θα τους έδιναν δύο ζαχαρωτά. Αν δεν άντεχαν θα χτυπούσαν ένα κουδουνάκι για να επιστρέψουν οι ερευνητές και θα έτρωγαν μόνο ένα ζαχαρωτό. Το πείραμα συμπέρανε ότι τα παιδιά που περίμεναν είχαν άριστο αυτοέλεγχο και μπορούσαν να καθυστερήσουν την επιβράβευσή τους. Συνέχισαν να τα παρακολουθούν και στην ενήλικη ζωή τους και οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το να περιμένεις για τα δύο ζαχαρωτά, δείχνει ότι θα τα πας καλύτερα στη ζωή σου. Το πείραμα επηρέασε πολύ την παιδοψυχολογία και το εκπαιδευτικό σύστημα για χρόνια.

Βέβαια, χρόνια μετά οι επιστήμονες αμφισβήτησαν τα ευρήματα του Stanford. Το 2018 επανεξέτασαν τα ευρήματα χρησιμοποιώντας δεδομένα από ένα παρόμοιο τεστ που είχε διενεργηθεί σε περισσότερα παιδιά από ποικίλες κοινωνικές τάξεις και περιβάλλοντα. Κατέληξαν ότι το κοινωνικό οικονομικό στάτους έπαιζε πολύ μεγαλύτερο ρόλο από την δύναμη της θέλησης που επιδείκνυαν αυτά τα παιδιά. Στην περίπτωση της Stormi, ακόμα και αν οι διαφορές με το πείραμα του Stanford είναι πολλές, σίγουρα οι πιθανότητες να τα καταφέρει στη ζωή προερχόμενη από το περιβάλλον της οικογένειας Kardashian , μάλλον είναι πολλές ήδη.