ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για τον κορονοϊό

Unsplash

Μια πρωτόγνωρη κατάσταση που καλούμαστε να διαχειριστούμε όλοι. Ειδικά οι νεώτερες γενιές, δεν έχουν καμία απολύτως εμπειρία από καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Ο κορονοϊός όμως, μας έβαλε όλους στο ίδιο τρενάκι. Ένα τρενάκι του φόβου. Το «Χαμόγελο» του παιδιού και οι επιστημονικοί του συνεργάτες αντιλαμβανόμενοι τη ανάγκη μιλούν προς τους γονείς και τους ενημερώνουν για τον τρόπο που μιλάμε στα μικρά παιδιά για την κατάσταση που επικρατεί.

 

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την επικοινωνία του κορονοϊού στα παιδιά

«Φόβος, άγχος και πανικός σε μικρούς και μεγάλους. Δεν πρέπει να βάζουμε τον φόβο κάτω από το χαλάκι». Πρέπει να τον διαχειριστούμε, όχι να τα αποκρύψουμε» επισημαίνουν οι ψυχολόγοι του σημαντικού οργανισμού.

«Πρέπει να μιλάμε καθησυχαστικά στα παιδιά αλλά πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια. Επιλέξτε έγκυρες πηγές ενημέρωσης, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο ΕΟΔΥ, αλλά και τα βίντεο του Χαμόγελου του Παιδιού. Δεν είναι κατάλληλη ώρα για ευθύνες, ο φόβος αυξάνει όταν η εξήγηση είναι ελλιπής. Οι γονείς πρέπει να προσπαθούν να περιορίσουν την απόδοση ευθυνών» αυτές είναι μερικές από τις πολύ χρήσιμες συμβουλές που δίνουν οι ψυχολόγοι στους γονείς.

 

«Aκολουθούμε τους κανόνες υγιεινής και τους καθιερώνουμε πλέον ως ρουτίνα. Όχι όμως με φόβο, ψύχραιμα. Κάνουμε δραστηριότητες που ενισχύουν τον πυρήνα της οικογένειας. Είμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι κι ελέγχουμε την κατάσταση. Αυτό ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας στα παιδιά. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν βρισκόμαστε σε διακοπές. Επικοινωνήστε με τα παιδιά μας».

Όλες οι συμβουλές των ψυχολόγων του «Χαμόγελου του Παιδιού» για τον τρόπο που μιλάμε στα παιδιά και για το πώς ελέγχουμε τον φόβο μας, στο παρακάτω βίντεο: