FEMALE TALK

Κλέλια Ρένεση: Η μακροσκελής ανάρτησή της που – δυστυχώς – δεν αρκεί

Papadakis Press Δημήτρης Πελέκης

Το 2022 μετράμε ήδη 20 γυναικοκτονίες. Η ανατολή του φθινοπώρου έχει γεμίσει τον νου μας με ζοφερές ειδήσεις για τις γυναίκες. Άντρες οπλίζονται και αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως αντικείμενα που τους ανήκουν και τα σπάνε επειδή είναι δικά τους, με ρυθμό πιο συχνό απ’ ό,τι ο νους μπορεί να χωρέσει. Ταυτοχρόνως στην επικαιρότητα βρίσκουν χώρο υποθέσεις revenge porn και βιασμών. Απέναντι σε αυτή την απειλητική πραγματικότητα, η Κλέλια Ρένεση στέλνει το δικό της μήνυμα στις γυναίκες μιλώντας για τα red flags που το σώμα μας αναγνωρίζει και το μυαλό μας αγνοεί.

Η Κλέλια Ρένεση πραγματοποίησε μία ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram γράφοντας ένα μακροσκελές κείμενο, μέσα από το οποίο θέλησε να «αφυπνίσει» τις διαδικτυακές της ακόλουθούς επισημαίνοντάς τους να ακούν το σώμα τους, αυτό που τις «προειδοποιεί» για κάθε άντρα δίπλα τους και για τα red flags που αυτός εκπέμπει.

«Το σώμα πάντα γνωρίζει. Έχει γνώση βαθιά, παλιά και αμετάκλητη. Το κρίμα είναι ότι πάψαμε να το ακούμε. Ο νους μπολιάστηκε με χίλιους δύο ξένους εντολείς. Όταν γνωρίζεις έναν άνθρωπο, πάντα το σώμα σού μιλάει, σε καλεί κοντά του ή σε απωθεί. Αν κάνεις ησυχία θα το ακούσες να μιλάει ξεκάθαρα», έγραψε αρχικά η Κλέλια Ρένεση.

«Όχι, δεν μας αξίζει να φοβόμαστε κορίτσια επειδή ένας χυδαίος ανόητος πούλησε σαν προϊόν δύο στιγμές έρωτα. Όχι δεν αξίζει να κρυβόμαστε επειδή ο άλλος έδειχνε καλό παιδί και κοινωνικά καταξιωμένος, αλλά το σκότωσε το όμορφο κορίτσι του. Όταν μία γυναίκα μοιράζεται την ιερή θηλυκότητά της, δεν μπορεί παρά μόνο ιερό ναό να δημιουργήσει. Και εκεί μέσα δεν χωράει φόβος ούτε δισταγμός. Άκου το σώμα σου καλό μου πουλάκι», συμπλήρωσε η ηθοποιός.

Η Κλέλια Ρένεση σημείωσε στη συνέχεια ότι το σώμα αναγνωρίζει όλα εκείνα, που στη συμπεριφορά των αντρών αποτελούν την «προειδοποίηση». «Κάτι απ’ τη συμπεριφορά του θα σου δώσει την προειδοποίηση. Από ένα βλέμμα, ένα σχόλιο, μία γκριμάτσα, μία σιωπή εκκωφαντική θα καταλάβεις μια σκιά από το σκοτάδι που κρύβεται. Η γνώση είναι παλιά και σε περιμένει. Δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα παρά μόνο την απουσία της ίδιας σου της φωνής… με βαθιά αγάπη για την ιερή θηλυκότητά σου και για όλη τη φλόγα και την αγάπη που μπορεί να σκορπίσει για να ζεστάνει τον παγωμένο τούτο κόσμο», σημείωσε.

Η Κλέλια Ρένεση δεν θέλει η φωνή μας να είναι απούσα. Δεν το θέλει «για όσες προδόθηκαν και βούτηξαν στην άβυσσο. Για να μην υπάρξουν άλλες», όπως ανέφερε. «Όταν το αρσενικό έχει τάσεις εξουσίας, αφήνει ίχνη από την αρχή. Δες τα, τα έχει τυλίξει με χρυσό αμπαλάζ αλλά η ελεύθερη γυναίκα πάντα ξέρει. Φτου ξελευθερία χωρίς φόβο με πολύ πάθος. Το νου μας κορίτσια. Σας αγαπώ», κατέληξε στην ανάρτησή της η Κλέλια Ρένεση.

Γιατί δεν είναι αρκετό να έχουμε τον νου μας

Η ηθοποιός έγραψε αφορμώμενη από την αγάπη της στις γυναίκες, αφορμώμενη από την εμπιστοσύνη που έχει στα χαρίσματά των γυναικών, στην δύναμή τους και ασπαζόμενη την ελευθερία του πνεύματός τους και της ψυχής τους. Έγραψε με την επιθυμία της «αφύπνισης», της σύνδεσης όλων μας με τη φύση, το σώμα και τον πιο βαθύ εαυτό μας. Αλλά όπως κάθε τι που καταλήγει στην φράση «το νου μας», μάς βάζει εν μέρει στη θέση του υπεύθυνου. Του υπεύθυνου να είναι alert, του υπεύθυνου να αποφύγει μία όποια θυματοποίηση, ενώ ο υπεύθυνος εξ ορισμού είναι ο δράστης. Ναι, φυσικά, δεν πρέπει να αγνοούμε τα «σημάδια» που διαβάζει το σώμα και ο νους μας, αλλά είναι αυτό αρκετό;

Να προσέξουμε τα σημάδια της εξουσίας, αλλά το θέμα είναι να πάψουν να υπάρχουν αυτά.

Το θέμα είναι να αλλάξουν οι βαθύτερες νοοτροπίες που κάνουν ανθρώπους να νιώθουν ότι έχουν εξουσία πάνω στα σώματά μας, στον ψυχισμό μας, στη ζωή μας. Το θέμα είναι να πάψουν να μας βλέπουν ως προϊόντα κι εμάς, όπως βλέπουν τις «δυο στιγμές έρωτα» που ανέφερε και η Κλέλια Ρένεση. Δεν είναι ποτέ κακό να είμαστε σε εγρήγορση, αλλά όπως πολύ καλά και πολλές φορές έχει αποδείξει η εποχή που ζούμε, όλα μπορεί να τύχουν σε όλες, όσο ελεύθερες γυναίκες κι αν είμαστε.

 

Το μόνο σίγουρο είναι πώς όπως είπε και η Κλέλια Ρένεση, «δεν μας αξίζει να φοβόμαστε», «δεν αξίζει να κρυβόμαστε». Κι όσο αφήνουμε την ίδια μας τη φωνή να είναι παρούσα και δυνατή, όπως κάνει και η ηθοποιός μέσα από τις αναρτήσεις της στα social media, τις δημόσιες τοποθετήσεις της και τη στάση ζωής της, δεν υπάρχει φόβος, ντροπή και λάθος.

Η φωνή μας είναι εκείνη που υψώνεται ενωμένη με τις φωνές άλλων γυναικών, όπως η Κλέλια Ρένεση, απέναντι στα στρεβλά αυτού του κόσμου και της κοινωνίας που επιμένει να μας βλέπει ακόμα και σήμερα σαν αντικείμενα. Που επιμένει να βαφτίζει εγκλήματα ως πάθη και ζήλειες και άλλα άρρωστα επίθετα που σκοπό έχουν να στρογγυλέψουν τις γωνίες των αδικιών που επί χιλιετίες έχουμε υποστεί. Με αυτή τη φωνή υψωμένη προχωράμε. «Για όσες προδόθηκαν και βούτηξαν στην άβυσσο. Για να μην υπάρξουν άλλες», όπως σοφά έγραψε και η Κλέλια Ρένεση.