ROLE MODELS

Kathryn Sullivan: Η πρώτη γυναίκα που αγγίζει το βαθύτερο σημείο των ωκεανών, έχει ήδη περπατήσει στο διάστημα

Getty Images Brad Barket

Μέχρι πρότινος η 68χρονη Kathryn Sullivan ήταν η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης που περπάτησε στο διάστημα. Πλέον είναι και ο μοναδικός άνθρωπος στη γη που έχει βρεθεί και στο πιο βαθύ σημείο των ωκεανών. Μια γυναίκα με ασύλληπτα κατορθώματα.

Kathryn Sullivan, μια γυναίκα του ύψους και του βάθους

Η Αμερικανίδα εντάχθηκε στη NASA το 1978, σε μια εποχή που οι ομάδες των αστροναυτών μετρούσαν απειροελάχιστες γυναίκες. Στις 11 Οκτωβρίου 1984 έγραψε ιστορία ως η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης που κάνει διαστημικό περίπατο. Πέρασε 22 μέρες, 4 ώρες και 49 λεπτά μέσα στην απεραντοσύνη του σύμπαντος. Μια κατάκτηση που την οδήγησε στη θέση της επικεφαλής της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Γιατί η Sullivan δεν έτρεφε περιέργεια μόνο για ό,τι υπάρχει εκεί έξω, αλλά και για εκείνο που κρύβεται βαθιά μέσα στη θάλασσα.

Το πλήρωμα της Αποστολής STS-45 του 1992. Ανάμεσά τους, η Kathy Sullivan, η μοναδική γυναίκα μέλος της ομάδας. / AP Photo
Το πλήρωμα της Αποστολής STS-45 του 1992. Ανάμεσά τους, η Kathy Sullivan, η μοναδική γυναίκα μέλος της ομάδας.

Ως γεωλόγος και ωκεανογράφος η 68χρονη Sullivan έχει συμμετάσχει σε πολλές ωκεανογραφικές αποστολές οι οποίες μελέτησαν τα κατώτερα «στρώματα» του Ατλαντικού και του Ειρηνικού Ωκεανού. Την Κυριακή 7 Ιουνίου, έπιασε θριαμβευτικά πάτο φτάνοντας με βαθυσκάφος στο βαθύτερο σημείο των ωκεανών της Γης, στην Άβυσσο Τσάλεντζερ σε βάθος 10.915 μέτρων. Και κάπως έτσι κατακτά το απόλυτο double. Η 68χρονη επιστήμονας συνεργάστηκε με τον αμερικανό εξερευνητή και πρώην αξιωματικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, Victor Vescovo, ο οποίος στο παρελθόν έχει φθάσει στα βαθύτερα σημεία των βυθών του πλανήτη.

Η εταιρεία EYOS Expeditions συντόνισε την αποστολή της Sullivan στην Άβυσσο Τσάλεντζερ, η οποία βρίσκεται στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στη νότια απόληξη της Τάφρου των Μαριαννών. H καταβύθισή τους είχε διάρκεια μιάμιση ώρα και η ανάδυσή τους τέσσερις ώρες.

«Μια μοναδική μέρα στη ζωή μου»

«Ως υβρίδιο ωκεανογράφου και αστροναύτη, αυτή ήταν μια ξεχωριστή μέρα, μια μοναδική μέρα στη ζωή μου, πρώτα να δω το σεληνιακό τοπίο της Αβύσσου Τσάλεντζερ και μετά να επικοινωνήσω με τους συντρόφους μου στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό», δήλωσε η Sullivan αφού διέσχισε με τόλμη τα άγνωστα επτά μίλια κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών. Ο συνταξιδιώτης της, Victor Vescovo επέστρεψε πρώτος από το Challenger Deep και δεν παρέλειψε να την συγχαρεί στο Twitter.

Όσο για την δόκτορα Sullivan, παραμένει στη θάλασσα για μερικές ακόμα μέρες ώστε να συνεχίσει την έρευνά της. Μια γυναίκα απόλυτα δοσμένη στην επιστήμη της που απέδειξε πως τίποτα δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ως άπιαστο, όσο υψηλό ή βαθύ κι αν θεωρείται. Γιατί με τη δύναμη της θέλησης όλα έρχονται κοντά.