ROLE MODELS

Κατερίνα Ιωαννίδου: Η ηρωίδα εθελόντρια δασοπυροσβέστης ζητάει τεράστια συγγνώμη κι εμείς υποκλινόμαστε ξανά

EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Μια γυναίκα δακρυσμένη με το πρόσωπό της γεμάτο κάρβουνο. Μια γυναίκα στην πρώτη γραμμή παλεύει με τις φλόγες και τις νικά, ακόμα κι εκείνες που αρνούνται επίμονα να σβήσουν. Δεν κερδίζουν, υποχωρούν. Το οπλοστάσιό της είναι γέματο με αυταπάρνηση και μαχητικότητα. Ωστόσο, η Κατερίνα Ιωαννίδου δεν είναι τίποτα παραπάνω από άνθρωπος. Δεν έχει μεσολαβήσει κάποια αλλοίωση στην έννοια της λέξης. Τίποτα δεν άλλαξε στο τι πρέπει να ορίζει ο ανθρωπισμός κι ας απομακρυνθήκαμε από αυτόν. Ευτυχώς κάποιες και κάποιοι, όπως εκείνη, τον υπερασπίζονται ακόμα με ευλάβεια.

 

 

Η ηρωίδα της Αναβύσσου. Έτσι αποκάλεσαν τα Μέσα Ενημέρωσης την Κατερίνα Ιωαννίδου πριν έναν χρόνο, αντικρίζοντας το πάθος με το οποίο η εθελόντρια πυροσβέστης, μέλος της Ομάδας Έρευνας & Διάσωσης ερχόταν αντιμέτωπη με τον όλεθρο της φωτιάς. Ο φωτογραφικός φακός του φωτογράφου Άρη Μεσσίνη για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου την εντόπισε στο πύρινο μέτωπο και η αναγνώριση δεν άργησε να έρθει. Όπως παραδέχτηκε σε συνέντευξή της, η Κατερίνα, η οποία τότε εργαζόταν ως εποχική υπάλληλος στην Πολιτική Προστασία του Δήμου Σαρωνικού, στη συγκεκριμένη πυρκαγιά ήταν σίγουρη πως δεν θα γλίτωνε από τις φλόγες. «Όταν μας περικύκλωσε η φωτιά πήρα τηλέφωνο τους γονείς μου για να τους αποχαιρετήσω» είχε πει.

Ο εθελοντισμός είναι ο τρόπος που έχει επιλέξει να προσφέρει και η φιλοζωική της δράση είναι αξιόλογη. Η φιλανθρωπία της, αδιαπραγμάτευτη.Έναν χρόνο μετά, η γενναία φιγούρα της Κατερίνας Ιωαννίδου είναι ξανά εδώ. Αυτή τη φορά το βλέμμα της περνάει στην αθανασία μέσα από τον φακό της φωτογράφου Τατιάνας Μπόλαρη. Για άλλη μια φορά η όψη της γίνεται σύμβολο αλτρουισμού. Το διαδίκτυο και κάθε άνθρωπος που την αντικρίζει αυτόματα υποκλίνεται σε κάθε αίσθημα είναι χαραγμένο πάνω στο ταλαιπωρημένο της πρόσωπο.

Κατερίνα Ιωαννίδου Πυρκαγιά στην Βορειοανατολική Αττική, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. Στιγμιότυπο από τις Αφίδνες. (EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Όσο εμείς λέμε «ευχαριστώ» η Κατερίνα Ιωαννίδου ζητάει «συγγνώμη»

Σε τηλεφωνική επικοινωνία της εθελόντριας δασοπυροσβέστη με τους δημοσιογράφους της εκπομπής «Καλοκαίρι Μαζί», η Κατερίνα Ιωαννίδου είπε μόνο χρήσιμα πράγματα. Τα λόγια της συγκλονιστικά αφού στο αφήγημά της, συμπεριέλαβε το περιστατικό όπου ήταν παρούσα και το σπίτι ενός εθελοντή στις Αφίδνες κάηκε, ενώ εκείνος βοηθούσε να σωθούν τα σπίτια άλλων. «Καιγόμασταν, όλα ήταν στεγνά».

«Ό,τι μπορώ εγω προσωπικά και όλοι μας θα το κάνουμε και με θυσίες. Τα πάντα, όλα, προκειμένου να σωθεί ο φυσικός πλούτος, ζωές και περιουσίες. Βρέχαμε την άσφαλτο με το λάστιχο για να ξαπλώσουν οι πυροσβέστες 2 λεπτά, να συνέλθουν. Να πω μέσα από την καρδιά μου ένα μεγάλο ευχαριστώ (σ.σ. στους πυροσβέστες) και ένα τεράστιο συγγνώμη στους γονείς του Βασίλη» λέει η Κατερίνα Ιωαννίδου αναφερόμενη στην τραγική απώλεια του 38χρονου εθελοντή δασοπυροσβέστη Βασίλη Φιλώρα, o οποίος έχασε τη ζωή του παλεύοντας με τις φλόγες στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. «Αν γίνουμε ένα και να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο για να μην επαναληφθεί αυτό το πράγμα ποτέ ξανά» καταλήγει η γυναίκα σύμβολο.