WOMAN TODAY

Kataluna Enriquez: Η πρώτη transgender που στέφθηκε Miss Nevada USA γράφεται στην ιστορία των καλλιστείων

Instagram.com/mskataluna

Άλλη μία ιστορική νίκη σημειώθηκε για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, τα δικαιώματα της και την εκπροσώπησή της. Νίκη που κυρίως αφορά τα transgender μέλη της, οι πρωτιές των οποίων δεν έχουν σταματημό το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μετά την πρώτη transgender υπουργό της Ευρώπης, την πρώτη transgender αθλήτρια στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έρχεται το πρώτο transgender μοντέλο που κερδίζει στα καλλιστεία Miss Nevada USA.

Ο λόγος για την 27χρονη Kataluna Enriquez, με καταγωγή από τις Φιλιππίνες και την Αμερική. Η transgender γυναίκα που τον περασμένο Μάρτιο προκρίθηκε ανάμεσα στα 21 συνολικά διαγωνιζόμενα μοντέλα και στέφθηκε Miss Silver State USA. Πλέον, κατέκτησε τον τίτλο Miss Nevada USA για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, αποδεικνύοντας πως τα transgender άτομα δικαιούνται μία θέση και στους διαγωνισμούς ομορφιάς, εκτός από όλα τα υπόλοιπα κοινωνικά δρώμενα.

Η Kataluna Enriquez αποτέλεσε τη φωνή των transgender ατόμων στα καλλιστεία Miss Nevada USA

Την Κυριακή 27 Ιουνίου, λοιπόν, η Kataluna Enriquez κατάφερε να κερδίσει επάξια το στέμμα της Miss Nevada USA. Η ίδια κατάφερε να φτάσει στην κορυφή του διαγωνισμού και να γίνει η φωνή των transgender ατόμων, τα οποία ουκ ολίγες φορές έχουν βιώσει και συνεχίζουν να βιώνουν ακραίο σεξισμό, συστηματική ρατσιστική συμπεριφορά και αδικαιολόγητο κοινωνικό αποκλεισμό. Και όλα αυτά για τον πολύ απλό λόγο ότι επέλεξαν να είναι αυτό που πάντα ήθελαν να είναι. Να απελευθερώσουν τον πραγματικό τους εαυτό από τα δεσμά των κοινωνικών επιταγών.

«Συγχαρητήρια στη νέα μας Miss Nevada USA, Kataluna Enriquez. Η ιστορία γράφτηκε» ανέφεραν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης στην φωτογραφία του μοντέλου που δημοσίευσαν στον επίσημο λογαριασμό στο Instagram.

Με τη σειρά της, η Kataluna Enriquez μοιράστηκε με τους followers της την ιστορική της νίκη, η οποία όχι μόνο της έδωσε το πάσο για τον τίτλο Miss USA τον ερχόμενο Νοέμβριο, αλλά άνοιξε τον δρόμο για την εκπροσώπηση των transgender ατόμων σε διαγωνισμούς καλλιστείων.

Όπως η ίδια δήλωσε, ο λόγος που αποφάσισε να λάβει μέρος στα καλλιστεία ήταν να αποδείξει πως είναι κάτι περισσότερο «από απλώς ένα κορμί». Να μοιραστεί την προσωπική της ιστορία και να δώσει κουράγιο στα άτομα που το έχουν ανάγκη. «Ο κόσμος θεωρεί ότι τα καλλιστεία αφορούν αποκλειστικά την ομορφιά. Αλλά έχει να κάνει με το πώς εκπροσωπείς τον εαυτό σου, για ποια πράγματα μάχεσαι, τι έχεις κάνει και τους στόχους σου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά η Kataluna Enriquez.

«Η κοινότητά μου, είναι πάντα στην καρδιά μου. Η νίκη μου, είναι η νίκη μας»

«Ομάδα της Miss Nevada USA, είστε πραγματικά μία έμπνευση. Η αγάπη, η υποστήριξη και η αδελφότητά σας έχει θεραπεύσει πολλά χρόνια δύσκολου αγώνα. Οι ωραίες στιγμές και το γέλιο που έριξα μαζί σας δεν θα αντικατασταθούν ποτέ. Σε όλους τους χορηγούς, σας ευχαριστώ. Δεν θα μπορούσα να το κάνω χωρίς τη βοήθειά σας. Τεράστια ευχαριστώ σε όλους όσοι με υποστήριξαν από την πρώτη κιόλας μέρα. Η κοινότητά μου, είναι πάντα στην καρδιά μου. Η νίκη μου είναι δική μας νίκη. Μόλις γράψαμε ιστορία. Χαρούμενος μήνας υπερηφάνειας» έγραψε στην περιγραφή της φωτογραφίας η Kataluna Enriquez με την οποία έκανε γνωστή τη νίκη της. Μία μεμονωμένη νίκη που μεταφράζεται σε συλλογικό επίπεδο. Μία νίκη που ανήκει σε όλα τα transgender άτομα και τιμάει την κοινότητά τους.

Για την Kataluna Enriquez, η εκπροσώπηση παίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του μίσους που βιώνουν άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+

«Εκπροσώπηση. Λόγω του μίσους που δέχονται, πολλοί άνθρωποι προτιμούν να πεθάνουν παρά να είναι αυτοί που πραγματικά είναι. Κάποτε ήμουν ανάμεσά τους. Πλέον δεν είμαι θύμα. Είμαι μαχήτρια» είχε γράψει σε περιγραφή της φωτογραφίας η Kataluna Enriquez, προσθέτοντας πάνω στη φωτογραφία screenshots εμετικών σχολίων που έλαβε με αφορμή τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό ομορφιάς. Σχόλια που για την ίδια περνάνε αδιάφορα, αλλά για άλλα μέλη της κοινότητας όχι.

«Σε νεαρή ηλικία, η Kataluna Enriquez ήρθε αντιμέτωπη με πολλές προκλήσεις στη ζωή της. Πλέον, μοιράζεται αυτά τα βιώματα στην πλατφόρμα της #BEVISIBLE. Πρόκειται για μια εκστρατεία που μάχεται για την καταπολέμηση του μίσους που βιώνουν άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας λόγω αδυναμίας και ευαλωτότητας» αναγράφεται στο περιεκτικό βιογραφικό της ίδιας που δημοσίευσε η επίσημη σελίδα του διαγωνισμού ομορφιάς στο Instagram.

«Ως επιζούσα σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης και περήφανη transgender γυναίκα χρώματος, στοχεύει να σπάσει το κοινωνικό κατεστημένο και να εκπροσωπήσει όσους δεν εκπροσωπούνται πάντα. Η ίδια συνεχίζει να υποστηρίζει πολλούς μη κερδοσκοπικούς ΛΟΑΤΚΙ+ οργανισμούς και τη νεολαία της κοινότητας» αναγράφεται στο τέλος της δημοσίευσης.