ROLE MODELS

Καρκίνος του Μαστού: 6 σπουδαίες cancer survivors που πρέπει να ακολουθήσεις στο Instagram

24 Media Creative Team

Στο Instagram μπορείς να βρεις τα πάντα. Από το πώς να φτιάξεις κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι και σοκολάτα, μέχρι επιλογές ζωής. Δεν είναι υπερβολή, κι ας ακούγεται έτσι. Τα social media έχουν πολλές πτυχές και δυο πόλους. Στη θετική πλευρά του δεσπόζουν εκείνες/οι που τους ακολουθείς για καλό, με προσωπικές ιστορίες και στάσεις που εμπνέουν. Όπως οι παρακάτω γυναίκες, 6 επιδραστικές survivors του καρκίνου του μαστού που αξίζει να ακολουθήσεις γιατί η παρουσία τους είναι απαραίτητη για την ενδυνάμωση της κοινότητας, την ενημέρωση σε θέματα πρόληψης μέσα από βιωματικές αφηγήσεις αλλά και για την υπενθύμιση πως η αισιοδοξία και η αγάπη για τη ζωή είναι τα μόνα φίλτρα που μας ομορφαίνουν.

Είναι μερικές από τις cancer survivors που δίνουν στην έννοια του influencer μια σπουδαία διάσταση.

Cancer Survivors: Alejandra Campoverdi

Διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού (μετάλλαξη του γονιδίου BRCA2) σε ηλικία 40 ετών αλλά όπως έχει πει, ήταν κάτι που περίμενε σαν ενδεχόμενο λόγω της υψηλής κληρονομικότητας της νόσου- η προγιαγιά, η γιαγιά, 2 θείες και η μητέρα της εμφάνισαν την ίδια μορφή καρκίνου. Η Campoverdi άρχισε να παλεύει με την ασθένεια πολύ πριν χτυπήσει τη δική της πόρτα, μέσα από την ακτιβιστική δράση της, ώστε οι γυναίκες της Λατινικής Αμερικής που ζουν στις ΗΠΑ να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-για ένα μεγάλο διάστημα δεν είχε ούτε η ίδια-. H πρώην συνεργάτιδα του Barack Obama έχει υποβληθεί σε διπλή μαστεκτομή για να μειώσει τις πιθανότητες. «Η συλλογική ευπάθεια, το πόσοι ευάλωτοι είμαστε είναι είναι η συλλογική μας δύναμη. Μοιράζομαι την ιστορία μου ως μια θετική εμπειρία, ακόμα και στις πιο δύσκολες μέρες», δηλώνει η Campoverdi.

Nalie Agustin

10 χρόνια πριν, όταν η 24χρονη τότε Nalie διαγνώσθηκε με καρκίνο του μαστού ένιωσε την ανάγκη να μοιραστεί την εμπειρία της μέσα από ένα blog. Αυτό που ήρθε γρήγορα ως διαπίστωση στην περίπτωσή αυτής της cancer survivor ήταν πως υπήρχαν πολλές νέες γυναίκες εκεί έξω που ένιωθαν όπως και εκείνη, μόνες. Όταν συμπλήρωσε έναν χρόνο χωρίς χημειοθεραπείες, αποφάσισε να κάνει πραγματικότητα ένα μεγάλο όνειρό της, ένα πρωτότυπο ηλεκτρονικό εγχειρίδιο για άτομα που υποβάλλονται στη συγκεκριμένη θεραπεία. Έκανε το δικό της talk show, έγραψε βιβλίο για την εμπειρία της και επέλεξε να ζει μοιράζοντας δύναμη κι ελπίδα. Και το ίδιο συνεχίζει να κάνει, τι κι αν 5 χρόνια πριν η Agustin ενημερώθηκε από τους γιατρούς πως ο καρκίνος επέστρεψε, αυτή τη φορά μεταστατικός, στους πνεύμονες. Βασικά όχι μόνο δεν το έχει βάλει κάτω, αλλά πείσμωσε ακόμα πιο πολύ, συγκεντρώνοντας με πάθος χρήματα για νεαρές γυναίκες που αντιμετωπίζουν τη νόσο.

Cancer Survivors: Bianca Muniz

Άλλη μια υπέροχη περίπτωση cancer survivor, αυτή της επιδραστικής Bianca Muniz. Είναι τραγουδίστρια, γράφει στίχους και σκοπός της είναι να δώσει φωνή και λόγο στην κοινότητά της. Η Bianca διαγνώσθηκε με καρκίνο των ωοθηκών όταν ήταν μόλις 11 ετών. Στα 22 της εμφάνισε καρκίνο στον μαστό και μία σπάνια γονιδιακή μετάλλαξη που αυξάνει αστραπιαία την πιθανότητα να αναπτύξει στο σώμα της διαφορετικούς τύπους της νόσου. Το πρώτο σχετικό post της Μuniz στο Instagram έγινε λίγο πριν τη μαστεκτομή της. «Μετά τη 2η διάγνωσή μου αυτό που σκέφτηκα ήταν πως το σύμπαν μού εκπέμπει το μήνυμα πως δεν πρέπει να κρύβομαι πίσω από την ασθένεια. Οπότε βγήκα προς τα έξω και αξιοποίησα όλη την κατάσταση για να βοηθήσω άλλους ανθρώπους», λέει και δεν μπορείς παρά να νιώσεις τόσο μικρή μπροστά της.

 

Meghan Koziel

Η Meghan Koziel είναι μία ακόμα νεαρή cancer survivor. Ο καρκίνος του μαστού έγινε για εκείνη καθημερινότητα όταν ήταν 26 ετών. Άνοιξε λοιπόν ένα blog για να ενημερώνει φίλους και οικογένεια για την πορεία της θεραπείας της, μια εποχή που όλα ήταν τόσο δύσκολα για εκείνη ώστε να τα εξηγήσει. Το κοινό της μεγάλωσε γρήγορα και το 2018 μέσα από το Instagram ενημέρωσε όσους την ακολουθούσαν πως είναι έγκυος, κάτι που οι γιατροί της είχαν αποκλείσει μετά τις χημειοθεραπείες. Η Meghan έδωσε στην κόρη της το όνομα της νοσηλεύτριας που την φρόντιζε στην ογκολογική κλινική και σήμερα είναι μητέρα 2 παιδιών. Δεν κλαίω εγώ, εσύ κλαις.

Και κάτι τελευταίο, η γυναίκα αυτή έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα κατά του στίγματος που ακολουθεί όλες εκείνες τις μαμάδες που δεν μπορούν να θηλάσουν.

Paige More

Η Paige ακόμα θυμάται το σοκ που υπέστη ακούγοντας πως λόγω κληρονομικού γονιδίου Τύπου 1, οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο του μαστού ήταν κατά 87% αυξημένες από τη μέση γυναίκα. Αποφάσισε λοιπόν να τις μειώσει, με προληπτική μαστεκτομή στα 24 της χρόνια. «Δεν ήθελα να αγχώνομαι άλλο, οπότε έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να μην ζήσω ό,τι πολλές γυναίκες στην οικογένεια πριν από εμένα». Και κάπως έτσι, η Paige είναι μία λαμπρή εκπρόσωπος των γυναικών με προδιάθεση καρκίνου μαστού και δίψα για επιβίωση. Η θετική της φωνή και οι φωτογραφίες με τις ουλές της έχουν σκοπό την ενδυνάμωση των γυναικών, την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης, την αγάπη προς το σώμα και τα σημάδια του, τη συμπερίληψη, όλα αυτά μαζί.

Cancer Survivors: Allyn Rose

Η πρώην εστεμμένη MissAmerica υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή σε ηλικία 26 ετών, αφού έχασε τη μητέρα, τη γιαγιά και τη θεία της από καρκίνο του μαστού. Σήμερα, η 34χρονη πλέον Allyn είναι μητέρα και ζει στη Γερμανία με την οικογένειά της. Μέσα από το Instagram επιδιώκει να μοιράζεται ιστορίες με γυναίκες που έχουν παρόμοια εμπειρία. «Πάντα λέω στα κορίτσια να μην φοβούνται να έρθουν κοντά με τους ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί τους στα social media. Έχω κάνει υπέροχες φιλίες» δηλώνει ενώ με κάθε ευκαιρία και τρόπο επισημαίνει πόσο σημαντική είναι η αυτοεξέταση και η πρόληψη σε κάθε εκδοχή της.