FEMALE TALK

Καρυοφυλλιά Καραμπέτη: Η φθορά του χρόνου στον καθρέφτη, το τρακ και η υπόκλιση στα θύματα του #MeToo

Papadakis Press Προκόπης Οικονομόπουλος

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη επέστρεψε στη μικρή οθόνη το 2022 μέσα από τη σειρά της ΕΡΤ, Αγάπη Παράνομη. Με αυτή την αφορμή παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη στην εκπομπή Στούντιο 4 της ΕΡΤ. Μεταξύ άλλων η ηθοποιός, που το όνομά της είναι στο μυαλό μας συνώνυμο της γοητείας, μίλησε για τον χρόνο που περνά, το τρακ στις ζωντανές συνεντεύξεις και τις αποκαλύψεις του #MeToo.

«Δεν μου αρέσουν οι τηλεοπτικές συνεντεύξεις, δεν αισθάνομαι άνετα, έχω πάρα πολύ τρακ, προτιμώ να κάνω 20 πρεμιέρες στην Επίδαυρο παρά να έχω μια ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη», είπε αρχικά στη Νάνσυ Ζαμπέτογλου και τον Θανάση Αναγνωστόπουλο, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Στη συνέχεια εξήγησε από πού πηγάζει αυτό το τρακ.

«Σας θαυμάζω που κάνετε αυτή τη δουλειά, εγώ όμως δεν νιώθω άνετα με όλο αυτό. Είμαι άνθρωπος που θέλω να τα έχω όλα κάτω από τον έλεγχό μου. Στο θέατρο για μια παράσταση κάνουμε πρόβες γύρω στους τρεις μήνες, εδώ δεν έχω κάνει καμία πρόβα», σημείωσε η ηθοποιός.

Η μίνι δραματική σειρά της ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία του Νίκου Κουτελιδάκη και σενάριο της Ελένης Ζιώγα, Αγάπη Παράνομη, μας μεταφέρει στην Κέρκυρα του 1906. Σε αυτήν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη συμπρωταγωνιστεί με τον Νίκο Ψαρρά. Μιλώντας για την τηλεοπτική της εικόνα, η ηθοποιός παραδέχτηκε ότι βλέπει σε αυτήν, όπως και στον καθρέφτη της, τα σημάδια της φθοράς του χρόνου.

Η φθορά του χρόνου δεν ανησυχεί την ηθοποιό

«Εγώ λέπω στον καθρέφτη μου τη φθορά και βλέπω και την εικόνα μου την τηλεοπτική, αλλά εντάξει δεν έχει σημασία, προσπαθώ να το φιλοσοφήσω και να το αποδεχτώ πως αυτό είμαστε, έτσι είναι η ανθρώπινη φύση. Δεν είναι εύκολο, απλώς δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτε άλλο. Το καλύτερο που έχει να κάνει κανείς είναι να αποδεχτεί τη μοίρα του και όσο μένει ζωντανός, να μην πεθαίνει μέσα του, να μην παραιτείται», σημείωσε σχετικά η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η ίδια στη συνέχεια μίλησε για τη στάση ζωής της, τη δική της φιλοσοφία αποδοχής και την ανάγκη για έναν κοινωνικό αγώνα που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε νοοτροπίες του παρελθόντος, εκεί όπου ανήκουν, στο παρελθόν.

«Προσπαθώ να είμαι συνεπής, να είμαι σωστή, να είμαι θετική, να είμαι μέσα στα πράγματα, να αντιλαμβάνομαι τα κοινωνικά προβλήματα και να προσπαθώ για το καλύτερο, να φεύγουν οι λάθος νοοτροπίες. Να αποδεχθούμε και τον ξένο και τον μετανάστη κι αυτόν που είναι σε κατώτερη μοίρα, τους μη προνομιούχους ανθρώπους, τους ομοφυλόφιλους, τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης», σημείωσε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για το victim blaming

«Κάνουμε αυτή τη σειρά όπου υπάρχει μέσα αυτό το φαινόμενο της έμφυλης βίας, της κουλτούρας του βιασμού, της πατριαρχίας και παρόλο που αυτό συνέβαινε 116 χρόνια πριν, δυστυχώς, τα βλέπουμε και στις μέρες μας, επειδή η φύση του ανθρώπου δεν αλλάζει όσο κι αν αλλάζουν οι κοινωνικές συνθήκες», ανέφερε. Κι έπειτα μίλησε για τη θλίψη που της προκαλεί το victim blaming και συμμεριζόμαστε το συναίσθημα.

«Το πόσο εύκολο μπορούμε να κατηγορήσουμε τα θύματα, είναι θλιβερά φαινόμενα αυτά και πρέπει πραγματικά να γίνει κάτι, από την οικογένεια από το σχολείο, από τους θεσμούς, από τους νόμους, από τα Μέσα, πρέπει να γίνει αγώνας να φύγουν αυτές οι νοοτροπίες. Να καταλάβουμε ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι και πρέπει να έχουμε ίσες ευκαιρίες και να αγκαλιάζουμε και το διαφορετικό», σημείωσε.

Η υπόκλιση στα θύματα του #MeToo

«Μου φαίνεται αδιανόητο άνθρωποι της τέχνης να έχουν συμπεριφορές σαν αυτές του #ΜeΤoo», ανέφερε για τις αποκαλύψεις του #MeToo, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Η ηθοποιός που έχει ζήσει χιλιάδες υποκλίσεις στη σκηνή, έκανε άλλη μία μέσα από τη δημόσια τοποθέτησή της, προς τα θύματα κακοποιητικών συμπεριφορών. «Υποκλίνομαι στα θύματα, αυτές τις σπουδαίες γυναίκες και τα αγόρια που βρήκαν το θάρρος και βγήκαν και μοιράστηκαν δημοσίως τις ιστορίες τους», σημείωσε η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ευχόμενη η κάθαρση να γίνει πλέον σε όλους τους χώρους.

«Να καταλάβουμε ότι είναι δικαίωμα της κάθε γυναίκας να λέει “όχι” και να το εννοεί. Κι ότι κανένας δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί την ανάγκη της να βιοποριστεί. Αλλά αυτά θέλουν δουλειά σε βάθος», τόνισε.