ROLE MODELS

Καλλιόπη Ψυρούκη: Η 37χρονη, τρίτεκνη σημαιοφόρος πέτυχε όλα όσα κάποιοι θεωρούν ακατόρθωτα

Ρεπορτάζ: Ανθή Παζιάνου/Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαλάσκας/ Πηγή: stonisi.gr

Στα 37 της χρόνια, η Καλλιόπη Ψυρούκη σήκωσε την ελληνική σημαία στην παρέλαση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η τρίτεκνη μητέρα, διαζευγμένη και αριστούχος με Μ.Ο. 19,8 σημαιοφόρος του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης, απέδειξε σε όλους εκεί έξω πως όταν θες κάτι πολύ, δεν μπορείς παρά να το πετύχεις. Να διαπρέψεις. Να ξεπεράσεις όποιο εμπόδιο σταθεί στον δρόμο σου.

Η Καλλιόπη Ψυρούκη, λοιπόν, πήγε κόντρα στο κατέστημενο και πέτυχε αυτά που για αρκετούς θεωρούνται ακατόρθωτα όταν μιλάμε για τρίτεκνη, χωρισμένη μητέρα. Πώς βρήκε χρόνο να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο πέρα από την ανατροφή των παιδιών της;

Η μεγάλη απόφαση ήρθε για την Καλλιόπη Ψυρούκη πριν από περίπου 2,5 χρόνια, όταν επέστρεψε στα σχολικά θρανία για να ολοκληρώσει τη φοίτησή της στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να πάρει το απολυτήριο Λυκείου, παράλληλα με το μεγάλωμα των τριών παιδιών της. Όταν βρισκόταν στην ηλικία των 15 ετών, αποφάσισε να μην πάει Λύκειο για να παντρευτεί και να μεγαλώσει τα παιδιά της.

Η 37χρονη Καλλιόπη Ψυρούκη σήκωσε τη σημαία της 25ης Μαρτίου, με παραστάτρια την κόρη της 

Η ιστορία της Καλλιόπης Ψυρούκη, λοιπόν, δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα. Η απόφασή της στο γυμνάσιο και οι μετέπειτα οικογενειακές υποχρεώσεις, δεν ήταν το μόνο εμπόδιο που αντιμετώπισε στον δρόμο της. Η κοινή καταγγελία με μία συνάδελφό της στον Δήμο Μυτιλήνης για σεξουαλική παρενόχληση από τον «επιστάτη» στην αποκομιδή των απορριμμάτων και το πειθαρχικό που πέρασε επειδή τόλμησε να καταγγείλει το συμβάν, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ανθής Παζιάνο στο stonisi.gr, ήταν ανάμεσα στα εμπόδια που κλήθηκε να αντιμετωπίσει. Ωστόσο, αυτά δεν την απομάκρυναν από τον τελικό της στόχο.

Η Καλλιόπη Ψυρούκη, λοιπόν, έκανε περήφανη παρέλαση στα 37 της. Έσπασε το φράγμα των στερεότυπων και των προκαταλήψεων που βιώνουν οι διαζευγμένες μητέρες. Αυτές που τολμούν και νοιάζονται και για την προσωπική τους ανέλιξη, εκτός από τα παιδιά τους. Γύρισε πίσω τον χρόνο και κατάφερε να εκπληρώσει όλα όσα άφησε μισά πριν από πολλά χρόνια. Στο πλευρό της στην παρέλαση, στάθηκε η επίσης αριστούχα 17χρονη κόρη της, ως παραστάτρια κι εμείς αναρωτιόμαστε πόση περηφάνεια να χωρέσει σε μία φωτογραφία.

Καλλιόπη Ψυρούκη Ρεπορτάζ: Ανθή Παζιάνου/Φωτογραφίες: Παναγιώτης Μπαλάσκας/ Πηγή: stonisi.gr

«Ήθελα να ξέρω ότι μπορώ να βγάλω το Λύκειο και με το σπαθί μου να προχωρήσω στη δουλειά μου»

«Στις ελιές δούλευα, στην οικοδομή, πεντάμηνα καθαριότητας, σε μονώσεις, ελαιοχρωματισμούς. Έκαιγα κλαδιά από κλαδέματα, καθάριζα τα κτήματα με μεροκάματα», ανέφερε η ίδια μιλώντας στη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου και το stonisi.gr.

«Το ήθελα το σχολείο. Ειδικά όταν άρχισαν να μεγαλώνουν τα παιδιά, μου αρέσουν τα γράμματα και μου αρέσουν τα μαθηματικά. Ήθελα να ξέρω ότι μπορώ να βγάλω το Λύκειο και με το σπαθί μου να προχωρήσω στη δουλειά μου. Μου άρεσε η επιστροφή στα θρανία. Οι καθηγητές μου έλεγαν ότι έπρεπε να γίνω εκπαιδευτικός. Στα περισσότερα είχα 20ρια, αλλά στα μαθηματικά το ένιωθα ότι έχω άστρο», ανέφερε στη συνέχεια η Καλλιόπη Ψυρούκη που ό,τι έχει καταφέρει μέχρι στιγμής, το έχει καταφέρει με το σπαθί της.

«Με παρακαλούσαν να δώσω πανελλήνιες, αλλά είναι δύσκολο, δεν μπορώ. Όταν κάτι θες, το βάζεις στόχο και δεν σταματάς πουθενά, δεν κολώνεις πουθενά. Και τα τρία παιδιά μου ήταν σήμερα περήφανα, κι αυτό μου αρκεί», κατέληξε η Καλλιόπη Ψυρούκη κι εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι μία βαθιά υπόκλιση.