ΜΗΤΡΟΤΗΤΑ

Είσαι 35plus ετών αλλά δεν έχεις κάνει ακόμα παιδί; Τα νέα είναι καλά

Σύμφωνα με μία ευρέως διαδεδομένη θεωρία, το να κάνει παιδί μία γυναίκα 35 ετών και πάνω είναι επιβαρυντικό για την υγεία της. Ήρθε η ώρα της αμφισβήτησης. Τα νέα για τις 35plus που θέλουν να γίνουν μαμάδες είναι το λιγότερο ενθαρρυντικά.

Πρώτα απ’ όλα, το παιδί σου θα είναι έξυπνο

Η απόκτηση παιδιού εκεί γύρω στα 35 είναι πλέον το πιο συνηθισμένο πράγμα στον (δυτικό) κόσμο. Ο αριθμός των γεννήσεων για τις γυναίκες 35-39 έχουν εκτοξευτεί από το 1970 ως σήμερα. Και μπορεί στα χρόνια που προηγούνται έως τα 35 να διανύεις την πιο γόνιμη περίοδο της ζωής, αλλά το παιδί σου έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι ιδιοφυΐα αν δεν βιαστείς να το γεννήσεις.

Μελέτη του London School of Economics αναφέρει ότι τα παιδιά που γεννιούνται από μητέρες που είναι πάνω από 30 ετών, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν πανέξυπνα, σε σύγκριση με όσα παιδιά γεννιούνται από μαμάδες των 20κάτι, αλλά των 40κάτι.. Αυτό συμβαίνει γιατί στα 30plus είναι περισσότερο πιθανό να έχεις ένα καλό εισόδημα και μια σταθερή σχέση, παράγοντες που επηρεάζουν τη μετέπειτα εξέλιξη αλλά και τις ευκαιρίες του παιδιού σου.

Κι εσύ big mama, θα ζήσεις πραγματικά πολλά χρόνια

Και τα καλά νέα συνεχίζονται. Μια ακόμη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κάνουν παιδιά από τα 33 κι έπειτα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ζήσουν ως την ηλικία των 95 και παραπάνω, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ολοκλήρωσαν την αναπαραγωγική διαδικασία στη φάση των 20plus.

Το εύρημα αυτό έχει να κάνει με τα γονίδια, καθώς αν μπορείς να συλλάβεις στα 30plus (παρά κάτι 40), αυτό σημαίνει ότι διαθέτεις γονίδια που μπορεί επίσης να συνδέονται με τη μακροζωία. Αποκτώντας λοιπόν παιδί σε «μεγάλη» ηλικία, αυξάνει τις πιθανότητες να φτάσεις μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Με μυαλό ξουράφι

Παρόμοια συμπεράσματα έρχονται και από μελέτη δημοσιευμένη στο Journal of the American Geriatrics Society , σύμφωνα με την οποία το να διαπαιγωγείς το παιδί σου και να το παρακολουθείς να μεγαλώνει βελτιώνει τη μνήμη και σε κάνει πιο λογική αλλά κι επιδέξια στην επίλυση προβλημάτων.