WOMEN TODAY

Η Σκωτία δείχνει τον δρόμο: Δωρεάν προϊόντα περιόδου για όλες τις γυναίκες. Άλλη μια νίκη

Getty Images Jeff J Mitchell

Μια ελπιδοφόρα μέρα ξημέρωσε στη Σκωτία. Την Τρίτη 24 Νοεμβρίου, ο νόμος «περί προϊόντων περιόδου (ελεύθερη παροχή)» πέρασε στο τελικό στάδιο της ψήφισής του, σημειώνοντας μια νέα νίκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Σκωτία μίλησε με την ψήφο της και η απόφασή της εισακούστηκε σε όλον τον κόσμο. Η Βουλή ψήφισε τη δωρεάν και καθολική χορήγηση προϊόντων περιόδου και ρίχνεται στον αγώνα της καταπολέμησης της «φτώχειας της περιόδου». Και κάπως έτσι, γίνεται η πρώτη χώρα που θίγει νομικά το ζήτημα, δείχνοντας τον δρόμο στις υπόλοιπες χώρες.

Η τετραετής καμπάνια μιας γυναίκας που άλλαξε ριζικά τον δημόσιο λόγο γύρω από το θέμα της εμμηνόρροιας

Η ψήφιση του νόμου για την έμμηνο ρύση προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας τετραετούς εκστρατείας ευαισθητοποίησης για το κοινωνικό πρόβλημα που θίγει άμεσα την αξιοπρέπεια κοριτσιών και γυναικών, υπενθυμίζοντάς μας την αξία του ακτιβισμού. Η Monica Lennon, είναι η γυναίκα πίσω από την ιδέα που ξεκίνησε ως εκστρατεία το 2016 και κατέληξε σε νομοσχέδιο το 2020. «Είναι μια υπερήφανη ημέρα για τη Σκωτία. Η διαφορά για τις ζωές των γυναικών και των κοριτσιών θα είναι τεράστια. Έχει αλλάξει δραματικά ο τρόπος με τον οποίο συζητούμε για την έμμηνο ρύση στη δημόσια σφαίρα. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, δεν είχε γίνει η παραμικρή συζήτηση για την περίοδο στο Holyrood (η Βουλή της Σκωτίας)», ανέφερε η υπεύθυνη του τομέα υγείας του Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας.

Σκωτία: 1 στις 5 γυναίκες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην οικονομική επιβάρυνση των προϊόντων περιόδου

Στη Σκωτία, ένας κύκλος περιόδου “αναγκάζει” κάθε γυναίκα να ξοδέψει περίπου 13 στερλίνες για τα αυτονόητα. Στατιστικά δεδομένα ανθρωπιστικών οργανώσεων καταδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης οργάνωσης «Women for Independence». Μία στις πέντε γυναίκες έχει δυσκολευθεί κάποια στιγμή ή δυσκολεύεται συστηματικά να αντεπεξέλθει στη συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση. Κάτι που πλέον αποτελεί παρελθόν, καθώς ο νέος νόμος υποχρεώνει την δωρεάν διάθεση προϊόντων υγιεινής σε όλες τις γυναίκες. Κάθε δήμος υποχρεούται να τηρήσει το νέο διάταγμα, εξοπλίζοντας όλες τις δημόσιες εγκαταστάσεις – μεταξύ των οποίων κυρίως σχολεία, γυμνάσια Πανεπιστήμια – με τα απαραίτητα είδη.

Γιατί ο νόμος «Περί προϊόντων περιόδου (ελεύθερη παροχή)» έχει τεράστια σημασία;

«Η φτώχεια της περιόδου», λοιπόν, είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που μαστίζει τις γυναίκες χαμηλότερων εισοδημάτων και πρώτη φορά αντιμετωπίζεται νομικά από ένα κράτος, διασφαλίζοντας την ίση πρόσβαση σε κάτι που θα έπρεπε να μοιάζει δεδομένο. Η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου, λοιπόν, έχει διπλή σημασία. Όχι μόνο κατοχυρώνεται ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα που αφορά στις γυναίκες, αλλά ανοίγει και μια θεματική που συνήθως αποφεύγεται ως «απαγορευμένη» στον δημόσιο λόγο. Και εδώ κρύβεται όλη η ουσία. Η Βουλή της Σκωτίας έφερε στην επιφάνεια ένα ταμπού. Καταπιάστηκε με ένα σημαντικό θέμα που αποδεδειγμένα προσπερνάται στις συνεδριάσεις των βουλευτών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όχι, η περίοδος δεν είναι ντροπή. Ντροπή είναι να πληρώνεις για κάτι που θα έπρεπε να διανέμεται δωρεάν. Γιατί η εμμηνορροϊκή υγιεινή είναι δικαίωμά μας.

 

Εκ του αποτελέσματος

Συνεπώς, τα ταμπού γύρω από την εμμηνόρροια και η έλλειψη πρόσβασης σε δωρεάν εμμηνορροϊκά προϊόντα, όχι μόνο βλάπτει τις γυναίκες οικονομικά και ψυχολογικά αλλά και σωματικά. Η κακή υγιεινή βάζει σε κίνδυνο την υγεία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών προβλημάτων και των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος. «Η Σκωτία δεν θα είναι η τελευταία χώρα που θα καταστείλει την «φτώχεια την περιόδου στην ιστορία, αλλά είχαμε την ευκαιρία να είμαστε η πρώτη», ανέφερε η Monica Lennon. Εμείς ελπίζουμε η Σκωτία να γίνει παράδειγμα.