MARA WILSON

Η σεξουαλική παρενόχληση που βίωσε η ηθοποιός Mara Wilson όταν έπαιζε στη «Ματίλντα»

Η 33χρονη σήμερα, «Ματίλντα», Mara Wilson. ⓒ 2021 Richard Shotwell /Associated Press

Το ντοκιμαντέρ για την Britney Spears “Framing Britney Spears” έχει ανακινήσει τραυματικές αναμνήσεις στο μυαλό σταρ των Hollywood που γνωρίσαμε ως παιδιά. Η Drew Barrymore μίλησε για την ανθρωποφαγία των Μεσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και το πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώνεις έχοντας στραμμένα τα μάτια του κόσμου πάνω σου. Τώρα ήρθε η σειρά της ηθοποιού Mara Wilson, της μικρής πρωταγωνίστριας της ταινίας «Ματίλντα» να μιλήσει για τα δικά της βιώματα.

Με άρθρο της στους New York Times, η 33χρονη σήμερα σταρ της ταινίας «Ματίλντα», Mara Wilson, μίλησε για τις προσπάθειες που κατέβαλε για να μην σεξουαλικοποιηθεί ως παιδί – ηθοποιός. Οι προσπάθειές της ήταν μάταιες όπως λέει η ίδια.

Οι αποκαλύψεις της Mara Wilson για την εποχή που γινόταν σταρ μέσα από την ταινία «Ματίλντα»

«Είδα πολλές έφηβες ηθοποιούς να αγκαλιάζουν την σεξουαλικότητα ως μία τελετή ενηλικίωσης, να εμφανίζονται σε εξώφυλλα αποκαλυπτικών περιοδικών ή σε προκλητικά βίντεο κλιπ. “Αυτό δεν θα το κάνω ποτέ εγώ”, αποφάσισα. Είχα ήδη σεξουαλικοποιηθεί όπως και να χει και το μισούσα», έγραψε χαρακτηριστικά η Mara Wilson που γνωρίσαμε ως Ματίλντα.

Η Mara Wilson έγραψε ότι όπως πολλές γυναίκες που έγιναν διάσημες σε μικρή ηλικία, όπως η Judy Garland, η Drew Barrymore και η Britney Spears, ένιωθε θύμα του «αφηγήματος» ότι «τα διάσημα παιδιά αξίζουν» τα βιτριολικά σχόλια και την εξονυχιστική προσοχή που δέχονταν από τα Μέσα. Και παρόλο που η Mara Wilson επίτηδες διάλεγε να πρωταγωνιστεί σε οικογενειακές ταινίες, ένιωσε ότι «σεξουαλικοποιήθηκε» από μικρή ηλικία και πώς δεχόταν ακατάλληλες ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

«Κυρίως έπαιξα σε οικογενειακές ταινίες, το ριμέικ του “Miracle on 34th Street”, τη “Ματίλντα” και την “Κα Νταμπτφάιρ”¨», σημείωσε η Mara Wilson. «Ποτέ δεν εμφανίστηκα φορώντας κάτι πιο αποκαλυπτικό από ένα midi φόρεμα. Κι ήταν όλο ζήτημα επιλογής. Οι γονείς μου πίστευαν ότι θα είμαι ασφαλέστερη έτσι. Αλλά δεν δούλεψε», έγραψε η Mara Wilson, το παιδί που κάποτε όλοι αγαπήσαμε στον ρόλο της Ματίλντα.

«Ήταν χαριτωμένο όταν 10χρονα παιδιά μου έστελναν γράμματα και μου έλεγαν ότι με έχουν ερωτευτεί. Δεν ήταν καθόλου όταν το έκαναν 50χρονοι άνδρες», εξήγησε στη συνέχεια η Mara Wilson. «Πριν ακόμα γίνω 12 ετών, υπήρχαν φωτογραφίες μου σε website ποδολάγνων και είχαν εισαχθεί με τη μέθοδο του photoshop σε υλικό παιδικής πορνογραφίας. Κάθε φορά, ένιωθα ντροπή», σημείωσε στη συνέχεια η Mara Wilson.

«Το Hollywood έχει πάρει μέτρα για να αντιμετωπίσει τη σεξουαλική παρενόχληση στη βιομηχανία, αλλά εγώ ποτέ δεν παρενοχλήθηκα σεξουαλικά σε ένα set. Η σεξουαλική μου παρενόχληση συνέβαινε πάντα στα χέρια των ΜΜΕ και του κοινού», εξήγησε η Mara Wilson.

Συγκρίνοντας τη δική της εμπειρία ως παιδί -ηθοποιός στο Hollywood με εκείνη της Britney Spears όπως περιγράφεται στο ντοκιμαντέρ “Framing Britney Spears”, η Mara Wilson βρήκε πολλές ομοιότητες. Η βασική διαφορά ήταν στον τρόπο που αντιμετώπισαν τις δυσκολίες των παιδιών τους, οι οικογένειές τους.

«Πολλές στιγμές της ζωής της Britney Spears μου έμοιαζαν οικείες. Και οι δύο είχαμε κούκλες που φτιάχτηκαν ως ομοιώματά μας. Είχαμε στενούς φίλους και συντρόφους που αποκάλυπταν τα μυστικά μας και βλέπαμε ενήλικους άνδρες να σχολιάζουν το σώμα μας», έγραψε η Mara Wilson, η γλυκιά Ματίλντα που πλέον είναι μία 33χρονη, δυνατή, γυναίκα. «Αλλά η ζωή μου ήταν πιο εύκολη, όχι μόνο επειδή δεν ήμουν τόσο διάσημοι ώστε να ασχολούνται μαζί μου τα σκανδαλοθηρικά έντυπα, αλλά και γιατί, σε αντίθεση με την κα Spears, είχα πάντα την υποστήριξη της οικογένειάς μου. Ήξερα ότι κρατούσαν τα χρήματά μου ασφαλή κι ότι ήταν δικά μου. Αν ήθελα να εξαφανιστώ από την δημόσια θέα, το έκανα με ασφάλεια στο σπίτι ή στο σχολείο», συμπλήρωσε η ηθοποιός.

Η Mara Wilson ακολούθησε το δικό της μονοπάτι πολύ συνειδητά. Όπως γράφει και η ίδια καταλήγοντας: «Το αφήγημα δεν είναι πλέον μια ιστορία που γράφει κάποιος άλλος. Μπορώ να το γράψω μόνη μου».