FEMALE TALK

Η Ρούλα Ρέβη φωτογραφίζει την κόρη της και δηλώνει: «Καμία γυναίκα δεν είναι μόνη πια»

24 Media Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου – Watkinson

Οι γυναίκες ζούμε ακόμα σε έναν άνισο κόσμο. Σε έναν κόσμο όπου αυτό που για τους άνδρες μπορεί να περιγραφεί με την φράση «θόλωσε» ή «ξέφυγε» για μας μπορεί να μεταφραστεί στη λέξη «φόνος», στη λέξη «κακοποίηση», στη λέξη «βιασμός». Ζούμε σε έναν κόσμο άνισο γιατί φτιάχτηκε από άνδρες για άνδρες και παραμένει γεμάτος με προνόμια για εκείνους κι εμπόδια για εμάς. Γεμάτος από άπειρες μικρές δικαιολογίες για εκείνους και από αναρίθμητες μικρές κατηγορίες κι ευθύνες για εμάς. Η Ρούλα Ρέβη ως μητέρα κόρης (αλλά και γιου) είναι έτοιμη να αποτινάξει από πάνω της και κυρίως από τους ώμους της κόρης της όλο το βάρος που το πατριαρχικό σύστημα στο οποίο κι εκείνη μεγαλώνει, θέλει να της αποθέσει.

Οι γυναικοκτονίες έχουν γίνει μια σύγχρονη μάστιγα για τον ΟΗΕ, ένα θραύσμα των οποίων βλέπουμε την τελευταία περίοδο στην Ελλάδα. Κι αυτές οι ειδήσεις περί γυναικοκτονιών, όπως αυτή που συνέβη στη Φολέγανδρο με θύμα την 26χρονη Γαρυφαλλιά, γεννά συναισθήματα έντονα, σε όλους, διάσημους όπως η Ρούλα Ρέβη και μη. Γεννά θυμό, γεννά φόβο, γεννά ανασφάλεια, αυτού του είδους που πάντα καταφέρνουμε να αποφεύγουμε πείθοντας τον εαυτό μας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να μας συμβεί. Το πλήθος όμως τέτοιων γεγονότων, μας πείθει πως απλά έχουμε σταθεί τυχερές ως τώρα. Και το να παραμείνουμε τυχερές σε είναι στο δικό μας χέρι.

Έχει παρέλθει ο καιρός που εμείς πρέπει να μάθουμε να προστατευόμαστε. Έχει έρθει ο καιρός να εκπαιδευθούν όλοι στους ουσιαστικούς ρόλους τους ως άνθρωποι κι όχι στους στερεοτυπικούς ρόλους τους ως φύλα. Αυτή την αλλαγή σημαίνει και η Ρούλα Ρέβη με μία ανάρτησή της στο Instagram. Η κόρη της, Ειρήνη Χρυσή, ποζάρει στον φακό της και η φωτογράφος μοιράζεται τις χειμαρρώδεις, μάλλον θυμωμένες και σίγουρα αποφασιστικές σκέψεις της. Η Ρούλα Ρέβη έχει αποκτήσει δύο παιδιά, τα δίδυμα Ειρήνη Χρυσή και Μιχαήλ Άγγελο με τον σύζυγό της, Αποστόλη Τότσικα.

Η Ρούλα Ρέβη φωτογραφίζει την κόρη της και μαζί της κόρες όλου του κόσμου

«Δεν θα κρύβουμε τις κόρες μας όπως παλιά για να μην μας τις ματιάσετε, τις βιάζετε, τις χτυπήσετε, τις προσβάλλετε, τις σκοτώσετε, τις απειλήσετε, τις ξεφτιλίσετε, τις κατακρίνετε, τις αγοράσετε, τις πουλήσετε, τις αφήσετε αμόρφωτες, τις μαραζώσετε, τους στερήσετε την ελευθερία να δουν τον κόσμο και να μορφωθούν, τις πείτε γεροντοκόρες, άτεκνες, ανίκανες, είναι πολλά τα επίθετα δεν έχω άλλο χώρο, έχω όμως δύναμη και είμαι η μαμά τους και εσείς είστε οι μανάδες αντρών και γυναικών και μπορείτε να πετάξετε μακριά σας τα σκουπιδια που έχετε μέσα στο σπίτι σας μαζέψει τόσους αιώνες και τα αφήνετε να μπαινοβγαίνουν στο καλάθι των αχρήστων», έγραψε αρχικά η Ρούλα Ρέβη.

«Κλείστε τα σκουπίδια και πετάξτε τα μακριά καμία γυναίκα δεν είναι μόνη πια», κατέληξε η Ρούλα Ρέβη στην ανάρτησή της. Καμία μόνη πια. Αυτό θέλω να κρατήσεις. Αυτό είναι που έχει σημασία.

Καμία γυναίκα μόνη

Ο κόσμος αλλάζει και το κάνει με ορμή. Μια ορμή που αφήνει πίσω της διχασμούς και γκρίνιες από εκείνους που μοιραία η αλλαγή αυτή ξεβολεύει. Αλλά ο κόσμος αλλάζει προς μία κατεύθυνση αγάπης κι αλληλεγγύης κι ισότητας και η γκρίνια μπροστά στην αγάπη και την αλληλεγγύη, μοιραία, θα ξεχαστεί.

Ο κόσμος αλλάζει και οι γυναίκες το βιώνουμε, ελπίζω, κι ας φοβόμαστε ακόμα, κι ας συνειδητοποιούμε πως ως ώρας έχουμε σταθεί απλά τυχερές. Η τύχη μένει στην άκρη μπροστά σε μία βεβαιότητα που αποκτάμε μέρα με τη μέρα και περισσότερο. Πλέον εκτός από τυχερές θα στεκόμαστε και αλληλέγγυες. Η μία δίπλα στην άλλη και καμία μόνη της. Μέχρι να μη χρειάζεται να μαθαίνουμε να προστατευόμαστε μαζί με την αλφαβήτα. Μέχρι να εκπαιδευτούμε άντρες και γυναίκες στην πραγματική ισότητα. Αυτή που προκύπτει από την παραδοχή ότι όλοι είμαστε ίσοι, χωρίς κανένα αλλά.