ΚΑΡΙΕΡΑ

Η πολύτιμη δεξιότητα που (δεν ξέρεις ότι) χρειάζεσαι

Pexels

Ξέρεις αυτούς τους ανθρώπους που έχουν πάντα δίκιο; Στο κεφάλι τους, τουλάχιστον. Αυτοί που αρνούνται να υποχωρήσουν από τις απόψεις τους ή να ακούσουν μια άλλη άποψη; Ενοχλητικό, σωστά; Σε αυτούς τους ανθρώπους λείπει σοβαρά η πνευματική ταπεινοφροσύνη ή η κατανόηση και η αποδοχή, ότι όλα όσα πιστεύουν, δεν είναι απόλυτη αλήθεια.

Τι είναι η πνευματική ταπεινοφροσύνη;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διανοητική ταπεινοφροσύνη, είναι μια πολύτιμη ικανότητα, τόσο για την επαγγελματική μας ζωή, όσο και για τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. Πρόκειται για την ικανότητα και την προθυμία, να επιτρέπεις οι απόψεις και οι πεποιθήσεις σου να αμφισβητηθούν και να σέβεσαι ότι μπορεί να υπάρχουν εναλλακτικές αλήθειες. Σε μεγάλο βαθμό, έχει να κάνει με το να αμφισβητείς και να θες να αναπτύξεις τις δικές σου ιδέες, πεποιθήσεις και απόψεις. Η διανοητική ταπεινοφροσύνη δεν έχει να κάνει με ανασφάλεια ή έλλειψη εμπιστοσύνης στις πεποιθήσεις σου, αλλά μάλλον με το να έχεις αρκετή αυτοπεποίθηση για να εξερευνήσεις και να εξετάσεις άλλες προοπτικές, χωρίς να νιώθεις την ανάγκη να γίνεις αμυντική ή εγωκεντρική όσον αφορά τις δικές σου.

Πνευματική ταπεινοφροσύνη: Η δεξιότητα που δεν ξέρεις ότι χρειάζεσαι Pexels

Γιατί είναι σημαντική η πνευματική ταπεινοφροσύνη;

Στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Η πνευματική ταπεινοφροσύνη, μαζί με την διαφάνεια και την περιέργεια που τη συνοδεύουν, μας επιτρέπουν να μάθουμε, να αναπτυχθούμε και να εξελιχθούμε στον καλύτερο εαυτό μας.

Είναι σημαντική για την προσωπική μας ανάπτυξη, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να εξερευνήσουμε και να εξετάσουμε διάφορες ιδέες και απόψεις που θα μπορούσαν να διευρύνουν και να ενισχύσουν τις δικές μας πεποιθήσεις και κοσμοθεωρίες. Η πνευματική ταπεινοφροσύνη είναι επίσης σημαντική, αν θες να υιοθετήσεις μια νοοτροπία ανάπτυξης για τη ζωή. Που σημαίνει ότι είσαι ανοιχτή στην εξερεύνηση και αποδοχή, ότι υπάρχουν άλλες οπτικές γωνίες έξω από τη δική σου, και επιπλέον εργάζεσαι για να προσδιορίσεις τι μπορείς να μάθεις από αυτές τις άλλες οπτικές γωνίες. Είναι επίσης σημαντική για τη οικοδόμηση και τη διατήρηση υγιών σχέσεων, καθώς σου επιτρέπει να δείξεις ότι είσαι ανοιχτή σε νέες ιδέες και αποδέχεσαι άλλες απόψεις. Ακόμα κι αν αυτές διαφέρουν από τις δικές σου.

Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την καινοτομία και τη δημιουργικότητα, διότι αν δεν επιτρέψουμε στον εαυτό μας να σκεφτεί ότι υπάρχουν άλλες δυνατότητες, εμποδίζουμε την ανάπτυξη, τη γνώση και τις δυνατότητες επίλυσης προβλημάτων.

Πώς μπορεί να καλλιεργηθεί;

Διαπιστώνοντας πόσο σημαντική δεξιότητα είναι η πνευματική ταπεινοφροσύνη, πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι τη χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή;

 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καλλιεργηθεί, είναι μέσω της αυτογνωσίας, συμπεριλαμβανομένης της επίγνωσης των προσωπικών πεποιθήσεων, απόψεων και προκαταλήψεων και από όπου κι αν πηγάζουν.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι πολλοί θεωρούν τις πεποιθήσεις και τις κοσμοθεωρίες τους, ως απόλυτες αλήθειες, χωρίς να εξετάζουν από πού προήλθαν, ποιοι παράγοντες έχουν επηρεάσει τη διαμόρφωσή τους και γιατί έχουν τόση δύναμη. Όταν κάνουμε μια παύση για να σκεφτούμε ότι όλες οι πεποιθήσεις και οι απόψεις, έχουν δημιουργηθεί και αναπτυχθεί από εξωτερικές επιρροές, μπορούμε να σταματήσουμε να είμαστε τόσο προσκολλημένοι σε αυτές.

Ένας άλλος τρόπος για να καλλιεργήσουμε πνευματική ταπεινοφροσύνη, είναι να επιδιώκουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας σε νέες και διαφορετικές ιδέες, απόψεις και προοπτικές. Και να τις αντιμετωπίζουμε με ανοιχτό μυαλό.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ακριβώς επειδή είμαστε ανοιχτοί και αποδεχόμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες αλήθειες, αυτό δεν αφαιρεί τίποτα από τις δικές μας πεποιθήσεις, ούτε τις κάνει λάθος. Σημαίνει απλώς ότι είμαστε πρόθυμοι και ικανοί να αποδεχτούμε ότι δεν ξέρουμε τα πάντα. Ότι μπορούμε να κρατήσουμε χώρο για την πιθανότητα να υπάρχουν και άλλες αλήθειες. Η αυξανόμενη πνευματική ταπεινοφροσύνη απαιτεί αυτογνωσία, ενσυναίσθηση και γνήσια ανοιχτά μυαλά. Noted.