ROLE MODELS

Η Phan Thi Kim Phuc δεν είναι πια το «Κορίτσι Ναπάλμ», 50 χρόνια μετά τη συγκλονιστική φωτογραφία της

Bastiaan Slabbers/NurPhoto via Getty Images/ Ideal Image

Η φωτογραφία της Phan Thi Kim Phuc έγινε σύμβολο της φρίκης του πολέμου και πιο συγκεκριμένα του πολέμου του Vietnam. Στις 8 Ιουνίου 1972, βόμβες ναπάλμ έπεσαν σε στρατιώτες και αμάχους που βρίσκονταν σε ένα χωριό της Νότιας Κορέας. Η Phan Thi Kim Phuc, 9 ετών τότε, ήταν στο κέντρο της φωτογραφίας του 21 ετών τότε Nick Ut κι έκτοτε την ξέρουμε ως το Κορίτσι Ναπάλμ. 50 χρόνια μετά, μόλις έκανε την τελευταία θεραπεία αποκατάστασής του δέρματός της.

Η Phan Thi Kim Phuc ήταν ένα 9χρονο κορίτσι που έτρεχε γυμνό ουρλιάζοντας, νιώθοντας αγωνία και πόνο μετά τη ρίψη της φλεγόμενης Ναπάλμ, από λάθος του νοτιοκορεάτικου αεροσκάφους Skyraider. Ήταν ο φωτογράφος Nick Ut που κατάφερε να βρει ιατρική βοήθεια άμεσα για εκείνη. Ήταν ο φωτογράφος Nick Ut που αποτύπωσε όλη τη φρίκη κάθε πολέμου, μέσα από την εικόνα της.

Κορίτσι Ναπάλμ Phan Thi Kim Phuc Η ιστορική φωτογραφία. / @2022 Nick Ut, File/AP Images
Η ιστορική φωτογραφία.

Η Phan Thi Kim Phuc έμεινε περισσότερο από έναν χρόνο στο νοσοκομείο προκειμένου να συνέλθει από τους τραυματισμούς της και έχει ζήσει χρόνια με συνεχή πόνο και περιορισμένη κίνηση. Σύμφωνα με το NBC 6 South Florida ήταν την περασμένη εβδομάδα που το «Κορίτσι Ναπάλμ», ολοκλήρωσε τη 12η κατά σειρά και τελευταία θεραπεία αποκατάστασης του δέρματός της με χρήση laser, σε Δερματολογικό Ινστιτούτο στο Miami.

Στο Miami συνάντησε ξανά και τον Nick Ut, ο οποίος στα 21 του με αυτή τη φωτογραφία κέρδισε το βραβείο Pulitzer και που εκείνη αναγνωρίζει ότι της έσωσε τη ζωή και τον αποκαλεί «Ο ήρωάς μου». Όπως είπε η Phan Thi Kim Phuc, εύχεται όλοι «Να ζουν με αγάπη, ελπίδα και συγχώρεση κι αν ο οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει να ζει έτσι, τότε δεν θα έχουμε καθόλου πολέμους». O Nick Ut ήταν που κατέγραψε και την τελευταία της θεραπεία στο Miami.

Κορίτσι Ναπάλμ Phan Thi Kim Phuc Ο Nick Ut και η Phan Thi Kim Phuc τον Μάιο 2022 στο Μιλάνο της Ιταλίας. / Pier Marco Tacca/Getty Images/ Ideal Image
Ο Nick Ut και η Phan Thi Kim Phuc τον Μάιο 2022 στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Φωτογραφία της Phan Thi Kim Phuc στην τελευταία της θεραπεία. / Nick Ut/Getty Images/Ideal Images
Φωτογραφία της Phan Thi Kim Phuc στην τελευταία της θεραπεία.

Το «Κορίτσι Ναπάλμ» όπως έμεινε γνωστή στη συλλογική μας μνήμη η Phan Thi Kim Phuc, έχει περιγράψει πως μισούσε τη φωτογραφία μεγαλώνοντας, πως ένιωθε άσχημη σε αυτή και πως ντρεπόταν επειδή ήταν γυμνή, καθώς τα ρούχα της είχαν λιώσει. Τα χρόνια που ακολούθησαν είχε βιώσει αυτοκτονικές τάσεις καθώς ζούσε με ένα τεράστιο, ψυχικό τραύμα και αβάσταχτο, σωματικό πόνο.

Τη δεκαετία του 1990 μετακόμισε στον Καναδά όπου ίδρυσε το Κέντρο Kim που προσφέρει ιατρική βοήθεια, συμπεριλαμβανόμενης και της ψυχολογικής υποστήριξης, σε παιδιά που έχουν βιώσει τον πόλεμο. Η κίνησή της αυτή και το έργο του κέντρου, τη βοήθησε να αποτινάξει από πάνω της το αίσθημα ότι υπήρξε θύμα και να το αντικαταστήσει με την αίσθηση ότι είναι επιζήσασα.

«Δεν είμαι θύμα κανενός πολέμου πια. Είμαι επιζώντας. 50 χρόνια πριν ήμουν θύμα πολέμου, αλλά 50 χρόνια μετά ήμουν φίλη, βοηθός, μητέρα, γιαγιά και μία επιζήσασα που κάνει έκκληση για ειρήνη», είχε πει στο CBC πριν από έναν μήνα η Pan Thi Kim Phuc. Δεν είναι πια το «Κορίτσι Ναπάλμ», δεν ήταν ποτέ μόνο αυτό. Ήταν ένας άνθρωπος που βίωσε τη φρίκη, βγήκε από αυτή, επιβίωσε και μετέτρεψε όλη αυτή την εμπειρία σε ένα όχημα μέσα από το οποίο κατάφερε να βοηθήσει τους άλλους. Κι αυτό είναι, αν μη τι άλλο, ένα υπέροχο role model του σύγχρονου κόσμου.