Η Παραολυμπιονίκης Έλενα Παπασταματοπούλου έγινε «ασημένια» στο Παρίσι και δεν τη σταματά τίποτα
- 12 ΟΚΤ 2026

Η Παραολυμπιονίκης Έλενα Παπασταματοπούλου κατέκτησε τη 2η θέση και το ασημένιο μετάλλιο στο World Para Tae kwon do Grand Prix του Παρισιού κάνοντάς μας υπερήφανους για ακόμη μια φορά. Ένας μήνας πέρασε μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου της στη Νότια Κορέα και μετά από 4 απαιτητικούς αγώνες που είχε να αντιμετωπίσει, κατάφερε να περάσει στον τελικό και να ανέβει στη 2η θέση του βάθρου.
Η Έλενα Παπασταματοπούλου απέδειξε για ακόμη μια φορά πως πίσω από κάθε μετάλλιο, κρύβονται πολλές ώρες προπόνησης και κυρίως, δύναμη ψυχής. Σε ανάρτησή που έκανε ο προπονητής της, Βασίλης Ζήκος σημείωσε: «Συγχαρητήρια Έλενα. Συνεχίζουμε δυνατά, με δουλειά, πίστη και ακόμη μεγαλύτερους στόχους». Και όπως έγραψε η Έλενα Παπασταματοπούλου σε ανάρτησή της, δείχνοντας τη χαρά που πήρε μετά την κατάκτηση του μεταλλίου: «2η αλλά χαρούμενη και συνεχίζουμε. Ο επόμενος στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα».
Η ιστορία της Έλενας Παπασταματοπούλου
Η Έλενα Παπασταματοπούλου γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου 2002 στα Ιωάννινα, είναι αθλήτρια του Tae kwon do και Παραολυμπιονίκης. Σπούδασε Ιατρική αλλά κατάλαβε ότι αυτό που αγαπούσε πάντα ήταν ο αθλητισμός. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των +65 κιλών. Η Έλενα Παπασταματοπούλου προετοιμάζεται για την Παραολυµπιάδα του Λος Αντζελες το 2028.
Η Παραολυμπιονίκης σε συνέντευξή της έχει μιλήσει για το bullying που βίωσε στα παιδικά της χρόνια γιατί ένιωθε πως «ξεχώριζε» από τα άλλα παιδιά. «Γεννήθηκα χωρίς δεξί χέρι, οπότε δεν υπήρξε κάποια δραματική στιγμή αποκάλυψης. Το γνώριζα από πολύ µμικρή ηλικία. Καθώς µμεγάλωνα, άρχισα να αντιλαμβάνομαι περισσότερο τη διαφορετικότητά µου και, κυρίως, τον τρόπο µε τον οποίο την αντιμετώπιζαν οι άνθρωποι γύρω µου. Δυστυχώς, έχω δεχτεί bullying τόσο από παιδιά όσο και από κάποιους μεγάλους.
Πέρασα αρκετά δύσκολα χρόνια, µε στιγμές που ένιωθα ότι ξεχώριζα για όλους τους λάθος λόγους. Υπήρξαν φορές που µε κοιτούσαν διαφορετικά, µε σχολίαζαν ή µε αντιμετώπιζαν σαν να είμαι λιγότερο ικανή, εξαιτίας της αναπηρίας µου. Όταν είσαι παιδί, τέτοιες συμπεριφορές µμπορούν να σε επηρεάσουν πολύ και να σε κάνουν να αμφισβητήσεις ακόμα και τον ίδιο σου τον εαυτό. Μέσα σε όλο αυτό, όμως, ο αθλητισμός, και ιδιαίτερα το tae kwon do, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη ζωή µου. Το tae kwon do έγινε για µένα ένας χώρος όπου δεν είχε σημασία τι µου έλειπε, αλλά όλα όσα µμπορούσα να κάνω. Μέσα από την προπόνηση έμαθα να ξεπερνάω τον εαυτό µου, να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες και να πιστεύω περισσότερο στις δυνατότητές µου».
Η Έλενα Παπασταματοπούλου είναι η απόδειξη πως τίποτα στη ζωή δεν είναι ακατόρθωτο και ότι όσες δυσκολίες και αν συναντήσει, βρίσκει τον τρόπο να παίρνει δύναμη και να διεκδικεί αυτά που έχει ονειρευτεί.